Duda și Zelensky ar putea pregăti o provocare falsă la o centrală nucleară din Ucraina
Andrew Korybko
27 sept

Retorica lor complementară din săptămâna trecută și contextul specific în care a fost aruncată sugerează în mod convingător că se înțeleg pentru a crea pretextul pentru ca trupele poloneze să intre în Ucraina.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa „va trebui să intervină imediat și să aducă experți” în cazul în care Rusia atacă centralele nucleare (NPP) ale Ucrainei din regiunile Rivne și Hmelnițki. Aceasta urmează după ce ministrul său de externe, Radek Sikorski, a propus la începutul lunii septembrie ca Polonia să protejeze aceste facilități, ceea ce a fost analizat aici , și coincide cu mesajul lui Zelensky despre astfel de atacuri rusești. Aceste evoluții se desfășoară pe fondul deteriorării frontului Donbass.

Rusia continuă să se apropie de orașul esențial Pokrovsk, a cărui capturare ar putea schimba jocul, așa cum se explică aici , și chiar și șomosul președinte ceh a început să vorbească despre modul în care Ucraina trebuie să accepte că o parte din teritoriul pe care îl pretinde ca fiind propriu va „temporar ” rămâne sub controlul Rusiei. Ministrul Forțelor Armate britanice s-a plâns recent și de rezervele „deșartă” ale țării lor, după ce a trimis deja tot ce putea economisi în Ucraina. Totul arată foarte rău pentru Kiev.

Cu toate acestea, în loc să profite de momentul pentru a negocia o încetare a focului pentru a preveni prăbușirea frontului, Occidentul ia în considerare escaladarea serioasă de a permite Ucrainei să-și folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Calculul lor este că este mai bine să „escălezi pentru a detensiona” în mai multe condiții ale Occidentului decât să accepti o încetare a focului care ar fi în condițiile mai multor din Rusia . Acest lucru este însă periculos, deoarece ar putea provoca represalii nucleare din partea Rusiei în anumite circumstanțe, așa cum este explicat aici .

Chiar dacă Occidentul se reține din teama de scenariul menționat mai sus, atunci s-ar putea să meargă până la capăt cu ceea ce se conturează a fi planul de rezervă al unei provocări cu steag fals la o centrală nucleară ucraineană, pentru a servi drept pretext pentru trimiterea forțelor lor convenționale. in tara. Duda și Zelensky par să se înțeleagă în acest scop, așa cum sugerează retorica lor complementară din ultima săptămână, care ar putea servi la salvarea unor proiecte geopolitice ale Occidentului dacă Rusia realizează o descoperire militară.

Deși Sikorski i-a spus la începutul acestui an unui fars rus care l-a păcălit să creadă că el este fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko că premierul Donald Tusk nu are niciun interes să trimită trupe în Ucraina, el a adăugat totuși avertismentul că acest lucru s-ar putea schimba dacă frontul se prăbușește. Având în vedere că aceasta din urmă devine o posibilitate distinctă, așa cum sa arătat deja în această analiză, calculele strategice-militare ale Poloniei s-ar fi putut, prin urmare, să se fi schimbat în lunile care au trecut.

În același timp, alți membri NATO ar putea să nu fie de acord cu acest plan și rămâne neclar dacă SUA ar autoriza o intervenție convențională condusă de polonezi în Ucraina, indiferent de pretext. Rusia ar putea lovi forțele în uniformă care sosesc, ducând astfel Polonia să implore SUA să activeze articolul 5, lucru pe care SUA s-ar simți presați să o facă, sub pedeapsa de a pierde fața. Dacă se conformează, atunci ar urma o criză cubaneză cu Rusia, care riscă să scape de sub control.

Puțini în Occident doresc ca acest lucru să se întâmple, atât la nivelul societății civile, cât și la nivel de elită, dar s-ar putea simți totuși obligați să o accepte dacă pretextul este că Polonia conduce răspunsul Europei la ceea ce Ucraina pretinde că este un atac major rusesc împotriva centralele sale nucleare din regiunile Rivne și Hmelnițki. Duda și Zelensky ar putea trece până la capăt cu această provocare în mod unilateral, dar ar risca ca SUA să-i lase afară dacă este prins cu priză, așa că ar putea să nu facă o mișcare fără aprobare prealabilă.

Șoimii din cadrul birocrațiilor militare, de informații și diplomatice permanente ale SUA („deep state”) ar putea dori ca acest lucru să fie făcut înainte de alegeri pentru a-i determina pe alegătorii să se adună în jurul Kamala sau imediat după, dacă Trump câștigă, pentru a-i distruge eforturile de pace. Totuși, rivalii lor, comparativ mai pragmatici, s-ar putea să nu creadă că merită riscurile, caz în care SUA ar putea spânzura Polonia, Ucraina și patronii lor de „deep state” să se usuce chiar și în detrimentul propriei reputații, dacă încă mai îndrăznesc. să o încerce.

În prezent, forțe comparativ mai pragmatice încă pun la cale în „starea profundă” a SUA, așa cum demonstrează ele, telegrafând mereu fiecare escaladare a acestui conflict, pentru ca Rusia să se pregătească și, în consecință, să reducă probabilitatea de a „reacționa excesiv” în moduri care ar putea duce la al treilea război mondial. De asemenea, ei continuă să se abțină de la trecerea ultimelor linii roșii ale Rusiei de a ataca direct Rusia sau Belarus sau de a se baza pe Ucraina pentru a efectua o lovitură convențională la scară largă împotriva lor prin procură.

Echilibrul „de stat profund” al SUA s-ar putea schimba, totuși, și îngrijorările legate de acest lucru l-au motivat pe Putin să confirme în mod explicit ceea ce era de la sine înțeles despre doctrina nucleară a țării sale, așa cum sa explicat în analiza anterioară cu hyperlink despre Ucraina care folosește arme occidentale cu rază lungă. De asemenea, este posibil ca fracțiunea, comparativ mai pragmatică, să fie presată să sprijine Polonia și Ucraina dacă își îndeplinesc provocarea fără aprobare după ce au fost supuse ei de către șoimi.

Din aceste motive, nu este posibil să se prezică dacă acest plan de rezervă va fi implementat sau nu. Tot ceea ce se știe este că Duda și Zelensky par convingător să pregătească o provocare cu steag fals la o centrală nucleară ucraineană, așa cum sugerează ultima lor retorică și contextul specific în care a fost aruncată. Oricine poate ghici cum s-ar derula totul dacă se va întâmpla asta, deoarece Putin a semnalat că în sfârșit își pierde răbdarea cu Occidentul, așa că este posibil să urmeze o criză cubaneză.