CD
800 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.131
CÂT DE PERICULOASE SUNT DRONELE NEDETECTABILE IRANIENE
– și de ce ar putea fi în curând o veste foarte proastă pentru Ucraina

În ciuda progreselor în curs de desfășurare în Ucraina, serviciile de informații americane au raportat că armata rusă încearcă să-și consolideze poziția în războiul în curs cu achiziționarea de drone din Republica Islamică Iran.
Iranul a refuzat să voteze împotriva condamnării acțiunii militare ruse în Ucraina la Organizația Națiunilor Unite, cei doi au o istorie de cooperare militară strânsă de la mijlocul anilor 2010, deoarece forțele lor au fost strâns integrate împreună cu cele ale Siriei pentru operațiuni comune de contrainsurgență în țară.

În timp ce China s-a abținut cu strictețe de la vânzarea de arme către ambele părți ale războiului ruso-ucrainean, Iranul, alături de Coreea de Nord, rămâne singura țară cu un sector de apărare considerabil în afara sferei de influență vestice, care este capabilă să contribuie în mod semnificativ la efortul de război rusesc cu arme si provizii. Deși sectorul de apărare al Iranului este departe de a fi de ultimă generație în comparație cu cel al Rusiei în sine, avioanele fără pilot rămân o forță iraniană de top și o zonă care a fost în mare măsură neglijată de armata rusă.

Dronele iraniene au fost testate pe scară largă în Siria și Irak, zburând în mii de misiuni, în principal folosind modele mai conservatoare non-stealth, cum ar fi Shahed 129 – un analog cu American Predator și Chinese Wing Loong II. Dependența Rusiei de avioane de luptă foarte mari și costisitoare, cu avioane ușoare sau chiar medii capabile să lanseze lovituri de precizie fiind puține și îndepărtate, înseamnă că accesul la drone low-cost cu capacități avansate ar putea servi drept multiplicator de forță pentru campania sa aeriană si o reducere considerabila a costurilor .

Iranul are mai multă experiență în desfășurarea de drone stealth de înaltă performanță în luptă decât orice altă țară, acestea reprezentând un atu pe care doar Statele Unite și China îl pot echivala, iar în cazul în care aceste aeronave și antrenamentul și experiența însoțitoare ar fi transferate în Rusia, rezultatul ar putea fi deosebit de important. schimbarea jocului pentru teatrul ucrainean.

O serie de progrese majore pentru dezvoltarea dronei iraniene a început la începutul anilor 2010, după ce un atac electronic iranian de succes asupra unei drone stealth Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, operată de CIA, în spațiul său aerian, în 2011, a dus la recuperarea aeronavei cu tact și folosită ca baza pentru o serie de drone stealth.

Este posibil ca RQ-170 să fi fost cel mai furtiv avion militar din lume la acea vreme, deși surse iraniene susțineau că derivatele lor interne au depășit originalul din SUA. Aeronava de recunoaștere Saegheh și aeronava de atac Shahed 171 au fost modele anterioare de drone bazate pe RQ-170, primul demonstrându-se extrem de bun supraviețuitor în unele dintre cele mai dense medii de apărare aeriană de pe planetă, când unul a pătruns în spațiul aerian israelian în februarie 2018. a evitat mai multe încercări ale bateriilor de rachete Patriot, fabricate în SUA, ale Israelului de a-l neutraliza și a trebuit să fie doborât de focuri de armă la distanță apropiată, acolo unde capacitățile sale de ascuns nu mai asigurau protecție.

Fostul șef al Mossad Danny Yatom a declarat despre incident: „A fost o operațiune sofisticată. UAV-ul era aproape o replică exactă a dronei americane care a căzut pe teritoriul lor. Dacă ar fi explodat undeva în Israel, este posibil să nu fi fost posibil să fie identificat ca o dronă fabricată in Iran.

De la ridicarea embargoului ONU asupra armelor asupra Iranului în octombrie 2020, exportul de toate tipurile de arme convenționale de către țară a fost în întregime legal, deși pierderea prestigiului sectorului de apărare al Rusiei ar putea suferi din cauza achizițiilor armatei sale de hardware iranian ar fi putut oferi unele motiv de ezitare din partea Moscovei.

Posibilitatea transferurilor de tehnologie iraniană pentru a sprijini dezvoltarea Rusiei de drone, potențial asemănătoare cu cea dintre Israel și Rusia în urma unui contract de producție de licență de drone din 2009, rămâne, de asemenea, semnificativă. Rusia ar putea, de asemenea, să compenseze costurile noilor active prin furnizarea de hardware militar Iranului, forțele convenționale ale Republicii Islamice fiind învechite cu decenii în trecut într-o gamă largă de domenii, de la aviația de luptă cu echipaj până la războiul blindat.

Sistemele de apărare aeriană S-400, avioanele de luptă Su-30SM sau Su-35 și sistemele de apărare de coastă Bastion se numără printre activele pentru care Iranul s-a raportat de mult timp că are un interes. Platformele drona s-ar putea dovedi deosebit de problematice pentru apărările ucrainene, care sunt considerabil mai puțin dense sau sofisticate decât cele din Israel.

Iranul rămâne singura țară despre care se știe că a testat astfel de drone stealth, iar accesul la cunoștințele și tehnologiile sale ar putea modifica în mod semnificativ cursul războiului din Ucraina, întărind în același timp poziția Rusiei împotriva altor adversari. Transferul ar putea contribui, de asemenea, în mod semnificativ la prestigiul programelor de drone ale Iranului și la creșterea interesului străinilor de a face achiziții.

Sursa: https://militarywatchmagazine.com/article/dangerous-iranian-drones-bad-news-ukraine

Traducerea: CD