CD
987 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

Expoziția anuală internațională productii de aviatice și aerospațiale a Chinei din orașul Zhuhai din delta râului Pearl este adesea folosită pentru a prezenta capabilitățile aerospațiale care progresează rapid ale țării.
Debuturile anterioare au inclus aeronavele stealth FC-31 și J-20 și primul radar cuantic, iar orașul întâmpină echipe de elită de acrobație din întreaga lume.

CHINA FLEXEAZĂ TEHNICĂ DE UCIERE DRONĂ LA ZHUHAI AIRSHOW
De Gabriel Honrada

China își va prezenta cea mai recentă tehnologie de ucidere a dronelor alături de alte arme avansate la cea de-a 14-a Expoziție internațională de aviație și industrie aerospațială din China, care se desfășoară în Zhuhai, Guangdong, până în această săptămână.
Global Times a raportat că China va dezvălui în cadrul evenimentului UN NOU SISTEM ANTI-DRONE construit în jurul rachetelor mici și micro, senzori avansați și radar și vehicule terestre fără pilot.

Sistemul, realizat de China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), cel mai mare producător de rachete din China, este compus dintr-un radar electro-optic și un radar de detectare la altitudine joasă DK-1, sistemul de control antiaer al rachetelor de sol ZK-K20, Rachete cu rază scurtă de acțiune HQ-17AE și QW-12 și sistemul de arme de apărare inteligentă fără pilot ZR-1500.

Radarul electro-optic și radarul de detectare la joasă altitudine DK-1 lucrează împreună pentru a oferi avertizare timpurie și pot detecta mai multe ținte simultan. Se pare că poate identifica 20 de ținte pe secundă de la 500 de metri la 18 kilometri. În afară de drone, DK-1 poate detecta și ținte de vehicule terestre.

Sistemul de control antiaer al rachetelor de sol ZK-K20 este „creierul” sistemului care integrează senzori și rachete, cu HQ-17AE și QW-12 ca arme principale. Fosta rachetă are o rază de interceptare de la 1,5 până la 20 de kilometri, sistemul fiind capabil să ghideze simultan patru rachete.
În plus, sistemul ZK-K20 este înarmat cu o suită de război electronic anti-drone soft-kill și un lansator de ghiule pentru a rezolva problemele de cost în interceptarea dronelor ieftine.

ZR-1500 servește ca element de securitate pentru sistem și este înarmat cu 12 micro-rachete, patru rachete mici și două muniții rătăcite și poate trece la alte arme, cum ar fi mitraliere, dacă este necesar.
Se pare că are o rază de interceptare de 5 kilometri împotriva unor ținte precum aeronave cu aripă fixă, elicoptere, drone, vehicule terestre și personal.

„Apariția dronelor joase, lente și mici cu aplicații destul de agile pe câmpul de luptă a transformat peisajul războiului, care tinde să obțină efecte de lovitură surprinzător de bune”, spune purtătorul de cuvânt al CASIC, Wang Wengang.
El observă că chiar și cele mai bune apărări antiaeriene pot deveni inutile împotriva unor astfel de drone, deoarece de obicei zboară prea jos pentru a fi detectate.

Evoluțiile rapide recente în războiul cu dronele au arătat că acestea sunt acum arme eficiente în războaiele convenționale la scară largă, dezmințind gândirea anterioară conform căreia dronele sunt gadgeturi de înaltă tehnologie rezervate forțelor speciale în rolurile de combatere a terorismului și de insurgență. Aceste evoluții au determinat probabil China să investească în apărarea anti-drone.

Războiul din Nagorno-Karabah din 2020, războiul în curs din Ucraina și utilizarea ipotetică a roiurilor de drone într-un scenariu de invazie a Taiwanului subliniază toate evoluția războiului folosind dronele într-un rol principal.

În luna mai, Asia Times a raportat despre modul în care Azerbaidjanul și-a folosit dronele Bayraktar TB2 fabricate în Turcia și muniția israeliană Harpy cu efect semnificativ împotriva forțelor armene, care au încercat să folosească aceeași tactică care a câștigat războiul anterior asupra regiunii în 1994.

Nu se poate atribui câștigarea de războiuluia de Azerbaidjan împotriva Armeniei doar pe baza dronelor caci nu se poate trece cu vederea asimetria militară a celor două părți, armata azerbaidjanului mult mai mare și mai modernă decât cea a Armeniei.

Ucraina și-a folosit dronele Bayraktar împotriva forțelor ruse cu efect puternic în primele luni ale Războiului din Ucraina, decimând forțele ruse care aparent erau lipsite de apărare împotriva atacurilor cu drone.
Cu toate acestea, eficacitatea dronelor Bayraktar din Ucraina s-a diminuat pe măsură ce războiul continuă.

Într-un articol din iulie pentru Insider, Alia Shoaib notează că Rusia și-a îmbunătățit sistemele de apărare blocând și distrugând multe dintre dronele Ucrainei. Deși Rusia avea capacități semnificative și avansate de război electronic și anti-drone la începutul războiului din Ucraina, acestea au fost desfășurate într-un mod dezorganizat, aducând victime disproporționate Rusiei.

Rusia a încercat să remedieze acest lucru și, în consecință, Ucraina pierde drone mult mai repede din cauza îmbunătățirii apărării rusești, iar pierderile Ucrainei cu drone ar putea să nu fie sustenabile. Drept urmare, piloții ucraineni spun acum că dronele joacă acum un rol limitat și, în același timp, pledează pentru achiziționarea de avioane de luptă moderne din Occident.

Mai recent, războiul cu dronele din Ucraina ar fi putut fi în favoarea Rusiei cu ajutorul Iranului.
Cu toate acestea, cea mai mare revelație pentru China de a-și dezvolta apărarea anti-dronă poate fi rolul decisiv pe care roiurile de drone l-ar putea juca într-o invazie a Taiwanului.

Intr-un scenariu classic se poate anticipa cum roiurile de drone ar putea îndrepta victoria in favoarea SUA și a aliaților săi, in cazul unei posibile invazii chineze a Taiwanului, menționând că aceste roiuri pot fi desfășurate împreună cu avioane stealth avansate pentru a lovi navele, avioanele și bateriile de rachete chineze.
Roiurile de drone ar putea fi decisive în orice scenariu de conflict asupra Taiwanului.

China a urmărit fără îndoială aceste evoluții ale războiului cu drone și este conștientă de faptul că ar putea fi pe punctul de a primi atacurile cu drone într-un potențial conflict regional cu SUA și aliații săi.
Dezvoltarea noului sistem anti-drone de la CASIC atestă aprecierea Chinei că dronele au devenit un pilon al războiului la scară largă. În plus, demonstrează un sentiment de urgență pentru a contracara amenințarea lor rapidă.în evoluție.

Sursa: https://asiatimes.com/2022/11/china-flexes-drone-killing-tech-at-zhuhai-airshow

Traducerea: CD