Fwd: Sergiu Urma – Dor de Romania sau America ??

Mesaje primite

Dinu Atanasescu

12:04 (acum 13 minute)

către bcc: eu
Esti de aproape 30 de ani in America. Deseori ti se face dor. De America sau de Romania? De ambele.
De Romania mai inteleg. Dar daca locuiesti in America cum sa ti se faca dor de ea? Asa bine. Exista doua Americi, profund divizate. Ba nu, trei.
Exista o America de stanga, liberala si luptatoare pentru cauzele dragi “progresistilor.” O America care se considera superioara si datoare sa schimbe societatea si s-o conduca spre ”inevitabilul progres” – o forma de marxism cultural si social in care, printre altele, trebuie sa ai grija ce spui sau ce scrii ca sa nu ai probleme. In zelul lor de a schimba lumea ca s-o faca mai “dreapta” (liberal in ziua de azi nu inseamna sa fii … liber) ei vor sa rescrie sau sa schimbe Constitutia de care s-au servit timp de 230 de ani, dar pentru ca asa ceva nu e posibil (doua treimi din Congres ar trebui sa fie de acord), vor s-o “reinterpreteze creator,” si s-o aduca la gandirea vremurilor de azi, globalizatoare si progresivist transnationale.
Mai e o America mai traditionala si conservatoare, pentru care Constitutia trebuie luata ad litteram, asa cum au gandit-o Founding Fathers, si aplicata ca atare. Pentru liberali astia sunt retrograzi, anchilozati in trecutul putin democratic, fara sa doreasca nici o schimbare.
Si mai e a treia America, cea pe care o stiai din carti si filme si pe care ai visat-o inainte de a sosi aici, o America idealizata care exista poate numai in mintea milioanelor care doreau sa fie liberi si sa scape de comunism.
Care din astea e America ta? Cu care te identifici?
Cu America corectidudinii politice in nici un caz. Daca ai trait comunismul pe pielea ta, stii ce inseamna asta si te-ai saturat ca statul sa gandeasca pentru tine si sa-ti spuna ce sa faci si cum sa spui ce ai in cap. Atunci cu America valorilor traditionale? Nu prea mai ramane mare lucru din ea datorita schimbarilor de natura culturala si etnica. America a fost facuta de europeni, buni sau rai asa cum erau ei atunci. Albii vor deveni o minoritate in 2045, iar hispanicii/Latinos le vor lua locul.
In paranteza, imi aduc aminte de o gluma spusa de Mircea Crisan pe vremea lui Dej: ce e cel mai bine sa fii in Romania comunista? Cel mai bine e sa fii cap de locuitor. Daca esti cap de locuitor ai asigurat 50 kilograme de zahar pe an, 40 de kile de faina, 30 de litri de ulei, o bicicleta, si poate chiar si o locomotiva Diesel. Garantat! Cap de locuitor sa fii. Iar in America cel mai bine e sa fii “minoritate.” Ai mai multe drepturi decat majoritatea, dar chiar daca albii devin o minoritate, chestia asta cu “mai multe drepturi” nu o sa se aplice in cazul lor. Prea au fost asupritori si plini de bube si nu merita nici o stima, sustin unii care, paradoxal, sunt si ei tot albi dar gandesc “progresist.”
Bun, tu nu esti nici cu liberalii, nici cu conservatorii cu mult indragitele lor arme de foc. E bine sa ai un pistol prin casa, vremurile sunt incerte, dar arme automate sau mitraliere? Numai tacanitii le folosesc, si sunt destule persoane cu probleme psihice care roiesc in jurul tau. New York, de pilda, are cea mai mare concentratie de oameni sonati pe kilometrul patrat, fapt dovedit statistic. Ii vezi misunand peste tot si te gandesti citi din ei ascund o arma de foc in buzunar.
De fapt tu esti si vrei sa ramai independent politic si sa gandesti cu capul tau. Ii dai incolo pe politicieni cu interesele si lumea lor corupta, si aici in America, si mai ales dincolo, in Romania. Tu esti cu America din visele tale si cea din sufletul milioanelor de oprimati din fostul bloc sovietic. Ai venit in America ca sa traiesti decent intr-o tara libera, in care sa-ti poti exprima deschis parerile, fara sa te simti amenintat in nici un fel.
Ai venit cam tarziu, aici e problema. America asta nu mai exista decit in visele tale de “dincolo.” Deci … ti se face dor de America, desi esti in mijlocul ei. Nu regreti ca ai venit, si chiar daca ai regreta tot nu te-ai intoarce definitiv unde te-ai nascut pentru ca nu-ti pare rau ca ai plecat de acolo. Viata e si o aventura a cunoasterii. Atata doar ca traiesti prins intre doua lumi. Asta e toata drama. (SVU)

Despre autor: