Stimate domnule Ion Nica,
    Am luat la cunoștință cu satisfacție propunerile avansate de dvs. pentru referendumul din 26.05.2019 inițiat de dl Klaus IOHANNIS (anexa).
    Este demnă de remarcat / elogiat clarviziunea cu care, spre deosebire de dl Klaus IOHANNIS, care a pus în discuție publică teme în care sunt vital interesați doar Domnia Sa și câțiva susținători ai săi profitori ai unui sistem juridic deplorabil,  dvs. ați cutezat, cu deplină justificare,  să faceți  publice adevăratele preocupări / temeri / îngrijorări ale majorității covârșitoare ale românilor.
    Având în vedere că la Palatul Cotroceni domnesc de mult timp  NEPĂSAREA  / TOLERAREA INFRACȚIUNILOR  și ABUZURILOR  /  PROTEJAREA  INTERESELOR  STRĂINILOR, este cert  că dl Klaus IOHANNIS nu vă va transmite niciodată răspunsul solicitat / așteptat de dvs., dovedind  astfel că Domnia Sa ignoră și obligația care îi este impusă de Constituția României (art. 51 alin. (4).
    Pentru a vă convinge de acest sinistru adevăr, vă aduc la cunoștință tristo-dramatica noastră experiență cu propunerea  privind  necesitatea ASIGURĂRII  SECURITĂȚII  FINANCIARE  A  ROMÂNIEI  pe care am supus-o atenției dlui Klaus IOHANNIS (anexa nr. 2606/01.04.2015). Asupra acestei propuneri am revenit de mai multe ori. Cea mai recentă revenire a fost cea transmisă prin sesizarea nr. 3462/16.01.2019 (anexa).
    Nu  am primit – cel puțin până astăzi –  nici cel mai palid indiciu că dl Klaus IOHANNIS ar fi preocupat / îngrijorat de deplorabila situație  în care se află actualul  sistem bancaro-financiar românesc.
    Consecințele ignorării de către dl Klaus IOHANNIS a nevoii stringente de a  ASIGURA  SECURITATEA  FINANCIARĂ  A  ROMÂNIEI, de a STIMULA  CONSTITUIREA  DE BĂNCI  (DE  STAT  ȘI  PARTICULARE)  ROMÂNEȘTI  sunt devastatoare !?
    Spre deosebire de toate celelalte țări membre ale defunctului CAER, România nu mai are nicio bancă comercială / .de investiții proprie (de stat sau particulară).
    Administrația Prezidențială, Parlamentul, Guvernul, PÎCCJ, DNA, DIICOT ș.a. nu au dovedit – cel puțin până astăzi – că ar fi  preocupate  să acționeze pentru a oferi românilor și opiniei publice internaționale posibilitatea de a cunoaște pe atât pe indivizii care au  pus la  cale distrugerea sistemului bancaro-financiar românesc după evenimentele din decembrie 1989, cât și măsurile dispuse pentru recuperarea imenselor prejudicii provocate !?
    Pentru a vă convinge de necesitatea stringentă de a se iniția proceduri legale în problema distrugerii sistemului bancar românesc, vă rog să aveți în vedere că, potrivit Ordonanței DNA din 04.02.2008, numai prin falimentul fraudulos al Băncii Internaționale a Religiilor s-a pricinuit un prejudiciu de 400.000.000 milioane dolari SUA, prejudiciu recunoscut / confirmat   O F I C I A L   de către DNA prin această Ordonanță !?
    Profitând de lipsa oricărei concurențe din partea unor bănci românești, sucursalele din România ale unor bănci străine, care nu se implică sub nicio formă în realizarea vreunor investiții în economia românească,  transferă anual în propriile țări cca 3-4 miliarde Euro.
    Potrivit datelor statistice oferite de instituții financiare internaționale demne de încredere,  rata profiturilor obținute de aceste sucursale în România este  cu  2 – 3   procente mai mare decât cea realizată de băncile mamă !?
    În acest fel, țările dezvoltate se îmbogățesc  CONTINUU pe seama sărăcirii noastre CONSTANTE !
    Deoarece sper că veți milita în continuare pentru TRIUMFUL  ADEVĂRULUI, pentru a determina ca România să nu fie transformată într-o colonie, ci pentru a deveni o țară realmente independentă, suverană, democratică și – mai ales –  egală în drepturi cu toate celelalte state ale lumii, vă doresc mult,  mult succes în activitatea dvs. de mare responsabilitate cetățenească !
Cu deosebit respect,
       Prof. Toma Bălășoiu
Contribuabil falit la bugetul statului
Membru activ al electoratului român