Ceasornicul lui Eminescu

Toţi marii bogătaşi ai României se zice c-au aflat într-o dimineaţă că se pune-n vânzare ceasornicul lui Eminescu.

Mulţi din ei n-aveau lichidităţi şi-au alergat pe la bănci, să se înarmeze pentru marea licitaţie, care, în fine, avea să aibă loc. S-a mers până acolo că a trebuit şi băncile să umble pe la depozitele lor cele mai tenebroase, ca să-şi ia din resursele alea ascunse, numai să liniştească toată lista asta de clienţi strategici disperaţi.

Aşa ar fi trebuit să fie. Dar ceasul  a  pornit cu preţuirea de la 5.000 de euro şi s-a adjudecat cu 18.000.

Fâsss!

Dac-ar fi fost tricoul vreunui fotbalist mai acătării, eventual şi nespălat după ultimul meci, ei, atunci să vezi bătaie!

Dar aşa, pentru ceasul de buzunar al lui Eminescu, gravat pe capac cu numele lui, când cei de la Junimea, în semn de mare preţuire, i-l dăruiseră, cine să dea banii? Mârlanii scriitori ocazionali la puşcărie, vânătorii de animale fără altă apărare decât fuga, spălătorii de valori furate sau spălătorii de tranzacţii făcute pe din spate?

Cine?

Mă gândeam c-ar fi putut da, însă, un om cu o avere impresionantă, milionar în euro, care înţelege şi iubeşte cultura, cum e domnul Ion Caramitru, a cărui bogăţie scânteietoare se etalează cu superbie pe site-ul Ministerului Culturii. El l-a şi jucat pe Eminescu în tinereţe şi tot l-a recitat, chiar dacă niciodată nu s-a ridicat nici până la genunchiul unor într-adevăr mari actori ca Ion Manolescu sau George Vraca. Sau chiar Mihail Sadoveanu cum putea spune Sara pe deal sau Când amintirile…, în ciuda dificultăţilor vârstei sau ne-profesiei de actor… Nu mai vorbesc de Luceafărul spus de Ion Manolescu sau Dintre sute de catarge…, recitat de George Vraca…

Azi nu-i decât o lume a epigonilor recitatori, fără modulaţiile măiestre de odinioară, fără cultul cuvântului, fără catifelarea de geniu a figurilor de altădată.

Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare,

Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare…

Să-l fi inspirat pe marele poet toarcerea inexorabilă tocmai a acestui ceasornic?

Puşi Dinulescu