Romanii in laboratorul european / 22 / sacrum imperium

sunt mostenitori transcendent spirituali ai Imperiului Roman, dupa prabusirea sa, in sec. 5 in Apus, sub germani si in sec. 7 in Rasarit, sub arabi. Bizantul e mai mult un „regat grecesc“, decat un Imperiu Roman, si pentru ca-i progonesc pe latini, romani.

Dupa prabusirea, catastrofa, atat a polisului grecesc, cat si a Imperiului Roman, statul universal al helenismului, stoicismului in traditia lui Socrate si Platon e inlocuit la Roma cu o viziune mult mai complexa, profunda decat a lor si chiar a lui Cicero si Seneca, orientati si ei tot spre universalitate, educatie pentru binele general si justitie intemeiata pe adevar, in fond, tot filozofia helenista.

sacrum imperium confirma esecul grecilor si cezarilor si il inlocuieste cu o comunitate intemeiata pe un adevar, care provine din lumea cealalalta. Dumezeu este adevarul si iubirea absoluta, care intervine in istoria oamenilor. Normele, valorile si arhetipurile sunt acum de natura divina.

Cruciadele pentru refacerea unitatii crestine adancesc schisma dintre Orient si Occident, dupa ce cruciada a VI-a reface sacrum imperium cu spada un scurt timp. Islamul profetic si apropiat de conceptia evreiasca, aspira la Califat, sacrum imperium. Lupta mostenitorilor pentru dreptate si adevar, dintre Cruciatul crestin occidental Trump, Tarul celei de a „Treia Roma“, crestin oriental Putin si ISIS-ul islamic este Chestiunea Orientala. vezi si nr. precedente / 9 / si / 12 /

https://www.academia.edu/37994648/THE_EASTERN_QUESTION_-CHESTIUNEA_ORIENTALA

https://www.academia.edu/33265235/ISTORIA_ROMANIEI_LA_LIMES_INTRE_EST_SI_VEST

https://www.academia.edu/27241088/Chestiunea_orientala

Romanii se crestinineaza in latina, dar bizantinii si bulgarii le impun o ierarhie, liturghie straina (Le taia popa (greco-slav) limba, daca se rugau in latina) si astfel ajung ortodocsii moldo-valahi in tabara antilatina, participanti, de la Cantemir Voda, la cele opt cruciade ale Moscovei impotriva islamului. Din 1774 ei sunt in Chestiunea Orientala, duhovniceste si soborniceste in tabara moscovita si de jure in NATO.

1698 ortodocsii la nord-vest de linia Carpatilor, din Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana se unesc cu Roma, dar ei, greco-catolicii nu trec nici azi Carpatii decat cultural.

https://www.academia.edu/16615177/Imperiu_and_Limes

https://www.amosnews.ro/viorel-roman-spre-est-sau-spre-vest-2017-03-06

https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83