http://www.acum.tv/articol/10282/

 

Parchetul se joacă de-a v-ați ascunselea cu negaționistul Ion Coja

de Petru Clej(1-9-2009)

34 vizualizari

Nu sint voturi

 

Am primit din partea senatorului PNL Raymond Luca răspunsul pe care ministerul justiției l-a dat interpelării sale cu privire la autosesizarea parchetului în legătură cu afirmațiile negaționiste ale lui Ion Coja.

Este de fapt al doilea răspuns, la o interpelare din 11 iunie 2009, senatorul Luca revenind după o interpelare inițială din 9 aprilie 2009 la care primise un răspuns neclar din partea ministerului justiției (http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=9563, http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=9647).

Într-un limbaj de lemn tipic, secretarul de stat Rodica Constantinovici ajunge într-un final să spună că Ion Coja a fost scos de sub urmărire penală pe data de 16/02/2009 pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Ordonanța de Urgență 31/2002 la art.3, 4, 5 și Cod Penal art. 324 (1).

Dar, surpriză, în ultimul paragraf al scrisorii se menționează că la 12/05/2009 prim procurorul a infirmat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale și “continuarea cercetărilor în vederea adoptării unei soluții temeinice și legale”.

Interesant este faptul că, deși a negat în repetate rânduri în public faptul că în România ar fi avut loc un Holocaust, Ion Coja nu este încadrat la art.6 care incriminează acest lucru, ci la:

Art. 3. – (1) Constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseşte cu închisoare de 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Art. 4. – (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea,
precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri
fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de
săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau
promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin
propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se
pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Iată și o cronologie a cazului:

• 16/02 – scoaterea de sub urmărire penală a lui Ion Coja
• 9/04 – Raymond Luca face prima interpelare
• 23/04 – răspunsul ministerului justiției la prima interpelare
• 12/05 – infirmarea ordonanței de scoatere de sub urmărire a lui Ion Coja
• 11/06 – Raymond Luca face a doua interpelare
• 29/07 – răspunsul ministerului justiției la a doua interpelare

Cei ce doresc pot consulta în integralitate răspunsul ministerului justiției în fișierul pdf atașat.

Acest articol a fost publicat marți, 1 septembrie 2009 la rubrica TELEGRAMA.
Puteti urmarii ecourile la acesta folosind fluxul RSS 2.0.

Ecouri

  • gioia:(1-9-2009 la 00:00)

parchetul se joaca de v-ati ascunselea cu aplicarea legii…

Îți place sau nu: 0 0

  • Îți place sau nu: 0 0
  • ·Petru Clej: (1-9-2009 la 00:00)

Mă întreb, dată fiind cronologia evenimentelor, cât a cântărit interpelarea lui Raymond Luca în virajul cu 180 de grade al Parchetului…

Îți place sau nu: 0 0

  • ·Stefan Maier: (1-9-2009 la 00:00)

Ceea ce nu se vede, dar este o realitate, este ca senatorul Raymond Luca este sprijinit de foarte multi romani din diaspora in demersul sau pentru clarificarea pozitiei institutiilor din Romania fata de negationism si alte forme de manifestari xenofobe, inclusiv fasciste. Probabil, daca am deschide o lista de semnaturi in sprijinul demersului sau, am aduna de ordinul zecilor de mii.

Îți place sau nu: 0 0

 

 

http://www.acum.tv/articol/9670/

 

Ministerul Justiției ignoră interpelarea cu privire la negaționistul Ion Coja

de Petru Clej(28-4-2009)

5 vizualizari

(4 voturi, medie: 5.00 din 5)

Intr-o corespondenta adresata lui Catalin Predoiu, ministrul justitiei, senatorul Raymond Luca considera neserios raspunsul Ministerului Justitiei la interpelarea facuta in legatura cu lipsa autosesizarii institutiei Procurorului General la repetatele negari ale Holocaustului de catre Ion Coja.

Repetatele aparitii media si in diverse alte scrieri ale lui Ion Coja prin care acesta neaga insasi existenta Holocaustului sunt amestecate cu o pologhie de fel de fel de actiuni, care toate se incheie prin NUP!

“Una am interpelat eu si alta mi se raspunde” – conchide senatorul. Domnul Luca promite ca acest raspuns (il puteti gasi atasat, in format PDF) va ajunge acolo unde trebuie si va fi urmat de alta interventie.

Acest articol a fost publicat marți, 28 aprilie 2009 la rubrica Comunicate de presa.
Puteti urmarii ecourile la acesta folosind fluxul RSS 2.0.

 

http://www.acum.tv/articol/9592/

 

De ce nu se autosesizează Parchetul în cazul negaționistului Ion Coja?

de Petru Clej(13-4-2009)

8 vizualizari

(9 voturi, medie: 4.56 din 5)

INTERPELARE

Adresata: Doamnei Laura Codruta KOVESI, Procuror General, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

De catre: Domnul senator Raymond LUCA, circumscriptia electorala nr. 43, colegiul uninominal 2, Strainatate

Obiectul interpelarii: necesitatea autosesizarii Parchetului General in legatura cu incalcarea repetata a Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002, aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

La data de 10 ianuarie 2007, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului (AERVH) au depus o plangere penala impotriva profesorului universitar Ion Coja, pentru faptul ca acesta a negat, in repetate randuri, existenta Holocaustului pe teritoriul Romaniei. Motivul principal care a stat la baza plangerii penale a fost scrisoarea pe care Ion Coja a adresat-o, la 29 noiembrie 2006, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, scrisoare intitulata \”Adevarul despre asa-zisul Holocaust din Romania\”. In acea scrisoare, Ion Coja afirma ca \” In Romania nu a fost nici un Holocaust. Nici macar in vizita. Nici (…) Holocaust, nici (…) genocid, nici (…) pogrom.\”

Ion Coja a negat astfel un adevar istoric, sustinut si de concluziile raportului Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, constituita la 22 octombrie 2003, bugetul si componenta ei fiind aprobate prin Hotararile de Guvern nr. 227/20.02.2004 si 672/5.05.2004. Lucrarile Comisiei au fost prezidate de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si membru de onoare al Academiei Romane. Concluzia Comisiei a fost aceea ca \”un procent semnificativ al comunitatii evreiesti din Romania a fost distrus in perioada celui de-al doilea razboi mondial.\” Totodata, din raportul final reiese faptul ca \”autoritatile romane poarta principala responsabilitate, atat pentru planificarea, cat si pentru punerea in practica a Holocaustului.\” Concluziile Comisiei au fost intarite de cuvintele presedintelui Romaniei, Traian Basescu care, pe 20 ianuarie 2005, cu prilejul ceremoniei de comemorare a evreilor martiri ucisi in 21-23 ianuarie 1941, a adus \”…un pios omagiu celor care, incepand cu anul 1941, au pierit in actiunile de exterminare, pentru singura vina de a fi evrei. Pogromul declansat de legionari in 1941, la Bucuresti, in care au pierit 120 de conationali evrei, reprezinta doar o etapa din sirul de evenimente ale caror victime au fost oameni obisnuiti, cu vieti obisnuite, aruncati in vartejul istoriei si ucisi in urma unor actiuni carora nimeni nu le va putea gasi vreodata vreo justificare.\”

Ion Coja a ignorat insa adevarul istoric si a continuat sa sfideze legea, recidivand in afirmatiile profund jignitoare la adresa comunitatii evreiesti din Romania. Astfel, la 3 octombrie 2008, intr-o scrisoare deschisa intitulata \”Apel la memorial\” si adresata presedintelui Romaniei, dar si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Ion Coja afirma ca promulgarea Ordonantei 31/2002, prin care s-a produs recunoasterea oficiala a Holocaustului in Romania este un gest care \”descalifica clasa politica din Romania de azi.\” In aceeasi scrisoare, Ion Coja se declara impotriva ridicarii unui monument in amintirea evreilor victime ale genocidului comis de guvernul Antonescu, afirmand ca \”…ideea de a ridica (…) un monument inchinat evreilor (…) este cu totul contrara adevarului istoric.\”

Persistand in acest fel in declaratiile ofensatoare la adresa comunitatii evreiesti, dar, mai ales, in negarea Holocaustului, Ion Coja intra sub incidenta Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Articolul 6 din Lege precizeaza ca negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi.

De aceea, va rog sa precizati, doamna Procuror General:

De ce nu se autosesizeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu afirmatiile lui Ion Coja, afirmatii prin care acesta incalca in mod repetat legea?

Solicit raspuns in scris si oral.

Raymond LUCA

Senator PNL

6 aprilie 2009

Acest articol a fost publicat luni, 13 aprilie 2009 la rubrica TELEGRAMA.
Puteti urmarii ecourile la acesta folosin

 

http://www.acum.tv/articol/10563/

 

Un eșec usturător și binemeritat pentru Ion Coja

de Petru Clej(29-10-2009)

44 vizualizari

(14 voturi, medie: 4.36 din 5)

Visele deșarte ale lui Ion Coja

Pentru Ion Coja, cel care are trista distincție de a fi cel mai înverșunat negaționist al Holocaustului din România, dezinformarea pare să fi devenit prima natură. Deși n-a fost niciodată oficial candidat la președinția României – adică prezent pe buletinul de vot, iar acum câteva zile Biroul Electoral Central nu a validat înscrierea sa în competiția prezidențială – pagina sa de internet se numește în continuare (în mod evident fals), așa cum s-a numit de la început: “Ion Coja – candidat la președinția României”.

Fostul aspirant la candidatură (niciodată însă candidat) bâiguie pe această pagină o explicație neinteligibilă cu privire la un fost colonel de securitate, căruia Ion Coja i-ar fi încredințat strângerea celor 200000 de semnături necesare, acuzându-l de iresponsabilitate sau sabotaj.

Pe lângă faptul că a te da pe mâna unui fost colonel de securitate, sperând ca acesta să fie responsabil și să nu te saboteze într-o acțiune eminamente democratică stârnește zâmbete cu privire la naivitatea unuia care se dorește președinte al României, eșecul lui Ion Coja este unul binemeritat.

Liviu Antonesei îl califica recent în paginile revistei ACUM pe Ion Coja, alături de Nati Meir și Miron Cozma (și ei absenți din cursa prezidențială, unde ar fi dorit să fie prezenți) drept “plecați de acasă”. Și într-adevăr, candidaturile acestor trei indivizi ar fi fost complet ilegitime, pentru că Nati Meir e un impostor dovedit, iar ceilalți doi sunt niște extremiști care cumulează cele mai oribile trăsături ale extremei stângi și ale extremei drepte.

Ion Coja nu este doar un negaționist al Holocaustului, dar este și cercetat penal (într-o discreție totală și de mult timp, fără rezultat aparent) de parchet pentru încălcarea legii 107/2006 privind “interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”.

Prezidențiabilul eșuat, pe lângă faptul că e un apologet frenetic al legionarilor și un negaționist fanatic al Holocaustului, nu contenește în a-l lăuda pe Nicolae Ceaușescu, făcând astfel sinteza perfectă între fascism și comunism.

De aceea, orice apărător al democrației nu poate decât să se bucure de eșecul acestui propagandist mincinos al național-socialismului în România de a deveni candidat la președinție. Dacă are un dram de decență, ar trebui să se retragă din viața publică, deoarece riscă să devină, dacă nu a și devenit deja, ridicol și irelevant.

Acest articol a fost publicat joi, 29 octombrie 2009 la rubrica Alegeri.
Puteti urmarii ecourile la acesta folosind fluxul RSS 2.0.

Ecouri

  • Daria Dobrescu: (29-10-2009 la 00:00)

Nu se bucura nimeni ca pe aceasta revista ati ajuns atat de jos incat sa abordati astfel de non-subiecte. Domnule Clej, nu mai murdariti tot ce atingeti. Acest nimeni nu trebuie bagat in seama. Nu intereseaza pe nimeni razboaiele dumneavoastra personale, marunte, cu el. Despre Traian Basescu, un adevarat pericol, nu scrieti nimic. Dar despre acest dereglat scrieti. Sa va fie rusine! Uite unde era acum pericolul public.

Felicitari domnului Maier care e prezent pe lista de sustinere a lui Crin Antonescu. Un adevarat intelectual, un model.

Îți place sau nu: 0 0

  • Petru CLEJ: (29-10-2009 la 00:00)

Doamnă sau domnule “Daria Dobrescu”,

1. Sunteți doar unul (una) dintre cei 25000 de vizitatori unici ai paginii revistei ACUM în luna octombrie (față de 20000 în septembrie) așa încât pretenția dumneavoastră de a vorbi în numele tuturor e cel puțin ridicolă, dacă nu absurdă.

2. Revista ACUM adoptă o poziție de imparțialitate în campania electorală prezidențială, în revistă apărând articole inclusiv critice la adresa lui Traian Băsescu.

3. Dacă doriți ca revista ACUM să se transforme într-o oficină de propagandă pentru Crin Antonescu (sau oricare alt candidat) veți fi crunt dezamăgit(ă).

4. Dacă negarea Holocaustului vi se pare neimportantă atunci nu sunteți cu nimic mai bun(ă) decât “dereglatul” Ion Coja.

5. Nu eram la curent cu prezența lui Ștefan pe lista de semnături în favoarea lui Crin Antonescu, dar sunt sigur că o face în capacitate personală, nu de director al revistei ACUM.

Îți place sau nu: 0 0

  • Stefan Maier: (29-10-2009 la 00:00)

Doamna Dobrescu,

Numele meu se afla intr-adevar pe o lista de sprijinire a domnului Crin Antonescu, asezat acolo la sugestia domnului Emil Constantinescu.

As fi vrut sa fac si ceva concret pt. D-l Antonescu, dar nu cred ca are nevoie de mine in particular, asa ca nu ma avant pe aripile politicii de la Bucuresti, fiind lamurit de mult ca nu apartin lumii politice ci societatii civile. In acest context, asa cum rezulta si din paginile revistei ACUM, complet neangajata pro sau contra cuiva, nu ne intereseaza decat sa ne facem datoria de a informa corect publicul – nici sa fim intelectuali, nici exemple…

Regret daca va dezamagesc dar apropiatii mei cunosc foarte bine ce va spun aici.

Despre Societatea Civila insa, vom mai vorbi!

Îți place sau nu: 0 0

  • Lucian-Zeev Herscovici: (29-10-2009 la 00:00)

Draga Clej,
Te felicit pentru acest articol. Cred ca esecul domnului Ion Coja reprezinta esecul negationismului. Acest esec reprezinta un semn ca Holocaustul este deja perceput altfel in Romania. Memoria istorica a Holocaustului, adevarul istoric, precum si ideea societatii civile democratice au inceput sa-si faca loc in societatea romaneasca, din ce in ce mai mult. Cred ca esecul unui negationist la candidatura prezidentiala poate fi pus eventual in legatura cu inaugurarea memorialului Holocaustului la Bucuresti. Pentru ca asemenea crime impotriva umanitatii sa nu se mai repete, iar cei care se straduiesc sa le nege, sa inteleaga ca lumea de astazi gandeste altfel decat lumea de ieri, ca lumea de astazi respinge asemenea monstruozitati. Respingerea domnului Coja, indiferent de mobilul ei oficial, reprezinta un act de respingere a negationismului. Felicitari celor care resping negationismul si pe adeptii lui.
Cu prietenie si respect,
Lucian-Zeev Herscovici

Îți place sau nu: 0 0