caroline gunderode
131 aprobate
gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
.
.
„Le Style c’est L’homme ” declara episcopul Bossuet , unul din cei mai mari oratori , nu doar ai Frantei ci din toate timpurile.

HAITA „LINGVISTILOR STUPEFIATI ” – les „Linguistes atterrés” – O CONFIRMA : ANTI-ALFABETII ORGANIZATI, CARE CER ROBOTI IN LOC DE GRAMATICIENI SI LITERATI !!!

Voiiila pe scurt „minunea” care a napastuit Franta , patria lui Racine si a lui Corneille, precum si a celorlalti incomparabili mari maestri ai limbii lui ‘France la Douce’ denumita si ‘le pays des cathédrales’, extraordinari creatori ce se rasucesc in mormant caci au plamadit aceasta limba cu aleasa truda si cu geniu infinit, de-a lungul secolelor: estropiatii de azi, cer robotii !!!
Spre a aduce limba franceza, la cel mai jos numitor comun.

Viitorul ortografiei în corectarea automată?
Autor(i)
France-Soir, cu AFP
Publicat pe 25 mai 2023 – 14:30
Imagine
robot de scris
Pixabay

DISPATCH — Un colectiv de cadre universitare care au luat numele de „Lingviști stupefiati” consideră că viitorul ortografiei se află în corectorul automat, un instrument pe care îl reclama inca din școală pentru „a da încredere” copiilor. O poziție care este încă foarte minoritară în Franța.

Manifestul lor „French is fine, thank you” (edițiile Gallimard, colecția Tracts), care apare joi, 25 mai, a stârnit deja strigăte de indignare.

Acești 18 autori vizează „concepții false despre limba franceză”, conform cărora, de exemplu, „francofonii scriu din ce în ce mai rău”. „Trebuie să punem capăt mitului unei epoci de aur a ortografiei. Scriitorii secolului al XIX-lea nu știau asta. Și-au predat textele specialiștilor, profesioniștilor, care erau tipografii și editorii”, explică de exemplu Anne Abeillé. , unul dintre semnatari, la AFP.

Astăzi, „ortografia a rămas înghețată la 1835, în timp ce limba continuă să evolueze. Așa că există un decalaj din ce în ce mai mare”, potrivit acesteia. Pentru acești lingviști, urgența ar fi mai degrabă să-i învețe pe elevi să folosească un corector, deoarece vor scrie toată viața cu o tastatură.
„În loc să vrem să-i prindă în capcană pe elevi ca să distinga cine știe ce cuvânt cu doi ‘t’, precum între ‘carotte’ și ‘compot’, noi trebuie de fapt să le dăm mijloacele să scrie cu încredere”, avansează Maria Candea, un alt „lingvist înspăimântător”.

Conform reflecției lor, este o greseala in a considera inversarea intre ortografiile „carota” și „compottul”, ca fiind defecta si nepermisa. „Forma corectă de azi este adesea greseala de ieri”, asigură ei, amintind un exemplu precum „formaj” devenit „fromage”.

Citește și: De la „covidat” la „incomodat”, 150 de cuvinte noi în Petit Larousse 2024

Din aceleași motive, „lingviștii înspăimântători” pledează și pentru dispariția dictarii, pe care o consideră contraproductivă. În acest punct, ei nu sunt de acord cu ministrul Educației Naționale, Pap Ndiaye, care vrea o dictare pe zi.
Alte propuneri ar trebui să alimenteze dezbaterea. Printre acestea, eliminați acordul participiului trecut după auxiliarul avoir și complementul pe care acesta il precede. Deci „florile pe care le-am dat” și „florile pe care am dat” ar fi două forme la fel de corecte. Dacă aceasta idee câștigă teren de câțiva ani în Belgia sau Canada, ea este încă foarte minoritară în Franța.

Aproximativ douăzeci de lingviști care apără ortografia tradițională au scris o coloană în Le Figaro ca răspuns . Potrivit acestora, există o formă de renunțare radicala la indulgenta față de greșeli. „În acest ritm, putem elimina total predarea ortografiei…”, se lamentează ei.

Între timp, Educația Suedeză pune cruce tabletelor pe care le dăruise elevilor, pentru a reveni la vechile manuale de calitate.

L’Éducation suédoise fait machine arrière et réinvestit dans les manuels…

DÉPÊCHE — Le 15 mai dernier, la ministre de l’Éducation suédoise a rebroussé le chemin du „tout numérique” à l’é…

L’avenir de l’orthographe dans le correcteur automatique? | FranceSoir

DÉPÊCHE — Un collectif d’universitaires ayant pris le nom de „Linguistes atterrés” estime que l’avenir de l’orth…

sursa:

https://www.francesoir.fr/societe-faits-divers/l-avenir-de-l-orthographe-dans-le-correcteur-automatique
L’avenir de l’orthographe dans le correcteur automatique?
Auteur(s)
France-Soir, avec AFP
Publié le 25 mai 2023 – 14:30