CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
Un bun exemplu, privind restituirea unor bunuri confiscate si restul:

POLONIA NU VA AVEA AMBASADOR ÎN ISRAEL
– 25 noiembrie 2021 – VARȘOVIA, Polonia 9 – Associated Press
Ministerul de Externe al Poloniei a declarat joi că națiunea Uniunii Europene nu va avea deocamdată niciun ambasador în Israel, aducând nivelul misiunii la cel al misiunii Israelului în Polonia.

Relațiile bilaterale tradiționale sensibile s-au înrăutățit în vară, după ce Polonia a adoptat o legislație văzută ca interzicând cererile de restituire a unor bunuri confiscate, inclusiv a celor ale victimelor Holocaustului.
Israelul a protestat. Ministerul de Externe al Poloniei a decis atunci că ambasadorul Poloniei, Marek Magierowski, nu se va mai întoarce la postul său din Tel Aviv după vacanță. Intre timp a fost numit ambassador la Washington.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, a declarat pentru “The Associated Press” că: „nu există planuri în acest moment pentru a propune o nouă persoană pentru funcția de ambasador” la Tel Aviv.

Misiunea Israelului în Polonia este doar la nivelul însărcinatului cu afaceri, în urma tensiunilor anterioare, dar diplomatul, Tal Ben-Ari Yaalon, a fost rechemat în Israel în timpul scandalului din vară. Ea este așteptată să se întoarcă la Varșovia.

Relațiile bilaterale, începând cu 1948, au fost restabilite abia în 1990 – după perioada comunistă – și au trecut prin diverse faze, recent agravându-se după ce Polonia a adoptat o lege administrativă care stabilește un termen pentru cererile de restituire a bunurilor imobile confiscate.

Sursa: https://apnews.com/article/europe-middle-east-israel-poland-tel-aviv-25dcf925c6abb43d1f3f79ff5c0bb14a

Traducerea CD