CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
ULTIMATUL LUI PUTIN VA CONDUCE LA RĂZBOI?
de Mark Episkopos

Kremlinul a publicat un proiect al cererilor sale de securitate față de NATO și Washington.
Propunerile, care au fost înaintate oficialilor NATO și americani la începutul acestei săptămâni, cer concesii și garanții ample din partea a ceea ce ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a numit anterior „Occidentul colectiv”.

Documentul conturează două acorduri juridice distincte; unul între Statele Unite și Rusia, celălalt între NATO și Rusia. Acordul cu Washington cere Statelor Unite să excludă extinderea NATO spre est și să refuze admiterea viitoare a oricăror state aparținând fostei Uniuni Sovietice. Partea relevantă a acordului cu NATO acoperă teme similare, dar este formulată ușor diferit: „Participanții care sunt state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își asumă responsabilitățile de a exclude extinderea ulterioară a NATO, inclusiv Ucraina, precum și alte state. ”

Atât versiunile NATO, cât și cele din SUA ale acordului interzic desfășurarea oricăror arme străine și stabilirea oricăror baze militare străine, fie occidentale sau rusești, în Ucraina și în fosta sferă sovietică. Documentul interzice, de asemenea, desfășurarea de forțe NATO suplimentare în afara teritoriilor în care se aflau înainte de extinderea NATO spre est în mai 1997, cu excepția unor circumstanțe excepționale și cu excepția cazului în care ambele părți sunt de acord. „Poziția noastră este că trebuie să înlăturăm toate acestea și să revenim la pozițiile din 1997”, a adăugat Ryabkov. „Destul e destul.”

Acordul NATO cere tuturor semnatarilor să afirme că nu se consideră unul pe altul drept „oponenți”, un termen folosit anterior de Ryabkov și alți oficiali ruși de vârf pentru a descrie Statele Unite.
Partea rusă a precizat că Kremlinul respinge orice fel de abordare fragmentară a negocierilor în curs. „Acesta nu este un meniu”, a spus Ryabkov:
“Ambele texte nu sunt formulate ca un meniu, unde se poate alege, se întăresc reciproc și trebuie evaluate în totalitatea lor. Diverse aspecte ale situației alarmante din Europa, Euro-Atlantică și Eurasia sunt acoperite de la sine. Considerăm importantă această abordare integrată, cuprinzătoare a problemelor din sfera securității, iar natura integrată și cuprinzătoare a garanțiilor de securitate pentru Federația Rusă trebuie păstrată.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța a primit proiectul de propunere, adăugând că orice dialog cu Moscova „ar trebui, de asemenea, să abordeze preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei, să se bazeze pe principii și documente de bază ale securității europene și să aibă loc în consultare. cu partenerii europeni ai NATO, precum Ucraina.”

Stoltenberg a respins deja cererea Rusiei de a anula oficial o declarație NATO din 2008 conform căreia Ucraina va deveni în cele din urmă membră a alianței; atât NATO, cât și UE au semnalat anterior că nu vor accepta nicio interdicție legală a dreptului Ucrainei de a solicita aderarea la NATO.
Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat pentru Washington Post că cererile publicate de Kremlin sunt „inacceptabile” și Moscova „știe asta”, adăugând că este „inutil” să conducă negocierile în public.

Michael Kofman, director al Programului de Studii asupra Rusiei la Centrul de Analiză Navală și membru la Institutul Kennan din Washington, DC, a oferit o evaluare sumbră a discuțiilor în curs pe Twitter: „Moscova nu a cerut doar lucruri pe care nu le poate obține. , dar într-un fel pe care știu că se vor asigura că nu le pot atinge. Negocierile serioase se fac cu ușile închise. Ceva este foarte în neregulă cu această imagine, partea politică pare a fi o cortină de fum.”

Declarația lui Kofman face ecou îngrijorarea că propunerea și stilul de “a lua sau lasa” în care a fost livrată este un fel de ultimatum de iulie pe care Kremlinul se așteaptă pe deplin să fie respins de Occident – acea respingere ar putea fi apoi folosit ca pretext pentru o escaladare militară ulterioară sau o viitoare acţiune militară.

Proiectul a fost publicat în urma unei adunări mari de forțe militare ruse de pe partea Rusiei a graniței de est a Ucrainei. Experții militari și oficialii de top din administrația Biden au evaluat anterior că Moscova ar putea pune încet bazele unei operațiuni militare decisive împotriva Ucrainei. „Nu știm dacă președintele Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la începutul acestei luni. „Știm că își pune în aplicare capacitatea de a face acest lucru în scurt timp, dacă decide așa. Așadar, în ciuda incertitudinii cu privire la intenție și la timp, trebuie să ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute, în timp ce lucrăm pentru ca Rusia să inverseze cursul.”

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația Biden va studia proiectul rusesc cu „aliații și partenerii noștri europeni”. Psaki a adăugat că Statele Unite nu vor compromite „principiile cheie pe care se bazează securitatea europeană, inclusiv că toate țările au dreptul de a-și decide propriul viitor și politica externă fără interferențe externe”.

Se așteaptă ca administrația Biden să comenteze propunerile rusești săptămâna viitoare.

Sursa: https://nationalinterest.org/feature/will-putin%E2%80%99s-ultimatum-lead-war-198220

Traducerea: CD