DOREL ne mai trimite un text. Iatălăi:

.

 

Rog a fi parcurs discursul. este istoric, intr-un fel. Auzi, dna Dancila, dle Dragnea, dnilor academicieni?

Cum incheie? – in Romania – „Traiasca Ungaria!…”

Discursul primarului din Sfântu Gheorghe rostit la festivitatea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din centrul orașului

Dragi locuitori, stimați concetățeni!

Înainte de a vă prezenta invitații noștri, vă rog să-mi permiteți să îl citez pe Gödri Ferenc, legendarul primar al orașului nostru în urmă cu 120 de ani:

(citez) „Fără Sfântu Gheorghe, Trei Scaune rămâne fără cap și va pieri, iar dacă Trei Scaune e să piară: s-a zis cu Țara Secuiască, dacă Țara Secuiască e să piară: s-a zis cu Transilvania, dacă Transilvania piere: atrage după sine căderea Ungariei, fără Ungaria s-a zis cu Austria, iar pieirea monarhiei ar răsturna întreaga pace europeană, astfel: întregul echilibru european se bazează pe existența orașului Sfântu Gheorghe.” (sfârșitul citatului)

Faptul că municipiul Sfântu Gheorghe este un astfel de oraș-cheie, nu o dovedește nimic mai bine decât prezența invitatului nostru special din acest an, dr. Lázár János, ministru, Șef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei. Îi urez Dl. Ministru și familiei sale, bun-venit în Ținutul Secuiesc!

Îi mulţumesc preasfințitului episcop evanghelic-lutheran Adorjáni Dezső Zoltán, domnului Tóth László Consul General al Consulatului General al Ungariei din Miercurea-Ciuc, domnului Dr. Grezsa István Comisar guvernamental și soției sale, domnului Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, primarilor din zonă și vouă, dragi participanți, că ne onorați cu prezența dvs. și vă mulțumim că sărbătoriți alături de noi!

Doamnelor și Domnilor,

Nu-i așa că sunt frumoase aceste drapeluri, ce frumos flutură în vânt? Și totuși, există unii care sunt deranjați. Deși aceste drapeluri fluturau aici chiar și acum o sută șaptezeci de ani, iar de la schimbarea regimului comunist simbolurile noastre naționale sunt întotdeauna expuse pe data de 15 martie, se pare că în anul centenarului, unii ne-ar contesta chiar și acest drept. De data asta mă asigur ca discursul meu festiv să fie tradus în limba română, deoarece anul trecut acest lucru a fost solicitat de către Procuratură. Sunt sigur că acest lucru va fi solicitat și anul acesta.

Din acest motiv doresc să vă spun, să știe și ei ce înseamnă pentru noi aceste culori. În culorile drapelului maghiar, roșul semnifică puterea, albul loialitatea, iar verdele speranța. NOI am dori să rămânem puternici și solidari, loiali față de națiunea noastră și față de noi înșine, și niciodată nu ne vom pierde speranța că visele și obiectivele noastre vor deveni realitate! De aceea, noi nu ne temem de amenințările din partea autorităților!

Doamnelor și Domnilor,

Și anul acesta este un an special pentru noi, un an în care aniversăm mai multe momente importante.

Sunt

1000 de ani de când trăim în Transilvania,

450 de ani de la recunoașterea libertății religioase prin Edictul de la Turda,

170 de ani de la Revoluția de la 1848,

100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României, și

50 de ani de când am pierdut autonomia Ținutului Secuiesc.

Doamnelor și Domnilor,

Trăim în Transilvania de o mie de ani. Sunt o mie de ani de când strămoșii noștri au ales acest tărâm ca să ne fie patrie și de atunci, cu o mână ne apărăm, iar cu alta ne construim patria. Sunt o mie de ani de la vremea Sfântului Rege Ștefan, de când maghiarii alcătuiesc o națiune politică în Bazinul Carpatic, iar astăzi, această națiune ne unește mai mult ca oricând.

Sunt 450 de ani de când, pentru prima dată în Europa, aici în Transilvania am recunoscut importanța păcii și a cooperării ca bază a dezvoltării societății. Spiritul hotărârii Dietei de la Turda a precedat Occidentul cu un secol și jumătate. Pentru prima dată în lume aici s-a expus principiul libertății religioase. Să fim mândri de acest lucru.

Doamnelor și Domnilor,

Sunt 170 de ani de când, aici în Transilvania, s-a spus „vom avea tunuri”, sunt 170 de ani de când Ținutul Secuiesc a luptat pentru țară și libertate. Revoluția este un moment glorios pentru noi, secuii, moment din care putem să ne inspirăm și să ne strângem puterile pentru luptele noastre de zi cu zi, fiindcă lupta noastră aici în Trei Scaune, Ciuc, Gheorgheni, Odorhei și Mureș nu s-a încheiat! Noi trebuie să luptăm în continuare pentru limba noastră, pentru steagul nostru, pentru ca această regiune pe care strămoșii noștri au construit-o cu multă trudă, să nu fie exploatată de stat, pentru că aceste orașe și sate au fost construite de părinții și bunicii noștri, și vrem ca şi copiii și nepoții noștri să locuiască aici. De aceea nu putem renunța, de aceea nu vom renunța niciodată!

Doamnelor și Domnilor,

În acest an se împlinesc 100 de ani de când Transilvania, și deodată cu ea Ținutul Secuiesc, au devenit parte a României. De o sută de ani, noi suntem cetățeni ai acestei țări. Și tot de o sută de ani, această țară se poartă cu noi de parcă am fi străini și ne-a creat mult mai multe probleme decât a rezolvat. În ultimii 100 de ani, administrația românească ne-a dovedit că nu este capabilă să conducă Transilvania. Nu regiunile de dincolo de Carpați au fost ridicate la nivelul Transilvaniei, ci Transilvania a fost decăzută la nivelul regiunii Balcani, și din păcate Ținutul Secuiesc este de asemenea o victimă a acestei situații, dezvoltarea acestuia fiind boicotată chiar și la momentul actual. În prezent, Transilvania ar trebui să fie Elveția Europei de Est, dar în schimb a devenit parte a regiunii Balcanice.

Doamnelor și Domnilor,

50 de ani au trecut de la desființarea Regiunii Autonome Maghiare, autonomia secuilor din perioada contemporană. Mulți oameni susțin că nu a fost totuși o autonomie reală, că nu existau adevărate puteri, că a fost mai degrabă o politică de fațadă a regimului comunist. Dar trebuie menționat că la acea vreme, în acele circumstanțe, secuii se bucurau de mai multe drepturi decât azi.

Limba maghiară a fost limba oficială a regiunii, iar administrația oficială, pe lângă limba română, se efectua și în limba maghiară. Acest lucru este deja mai mult decât ceea ce permite astăzi statul român. Tocmai de aceea sunt de părere că am pierdut mult prin desființarea regiunii autonome, pentru că sunt sigur că după căderea comunismului am fi putut oferi acestei regiuni un conținut cu adevărat real, iar astăzi Ținutul Secuiesc ar fi putut fi o regiune economică înfloritoare.

La 50 de ani după pierderea autonomiei, obiectivele noastre sunt clare: să trăim mai bine, pentru că munca noastră merită răsplătită mai bine, dorim ca, pe lângă limba română, limba maghiară să fie acceptată ca limbă oficială regională, dorim autonomie financiară, adică banii realizați în această regiune să rămână aici, și mai dorim ca noi să fim cei care luăm deciziile cu privire la tot ceea ce privește comunitatea noastră. Avem dreptul la libertate, iar pentru secui, libertatea în secolul XXI înseamnă autonomie.

Dragi prieteni ai noștri români, ați văzut că Ținutul Secuiesc nu s-a desprins de România nici atunci, și dacă azi ar fi autonomie, nici acum nu ar însemna secesiune.

Doamnelor și Domnilor,

Adresăm cuvintele lui Gödri Ferenc și celor care ne pun la îndoială cetățenia și dreptul la vot. Maghiarii din Bazinul Carpatic sunt o entitate organică, o entitate vie. În Bazinul Carpatic toate sunt legate unele de altele!

Și nu doar în Bazinul Carpatic!

Observăm cu toții ce se întâmplă astăzi în Europa. Vedem un schimb al populațiilor care are loc în vestul Europei. Iar acest lucru pe noi, maghiarii transilvăneni care ne protejăm identitatea cu atâta grijă, ne îngrijorează profund. Noi, aici în Transilvania, susținem pe deplin ca viitorul Ungariei să fie decis de maghiari. Pentru că noi am experimentat deja rezultatele cotelor!

Doamnelor și domnilor, cotele nu au fost inventate în Bruxelles, ci în București, iar cei care nu știu ce înseamnă asta, să arunce o privire la felul în care în ultimele decenii s-au schimbat proporțiile etnice în orașele din Transilvania. Sub regimul lui Ceaușescu, spre Transilvania au fost dirijate comunități întregi cu scopul de a schimba proporțiile etnice. „Mulțumită” cotelor, Sfântu Gheorghe a devenit – fără să vrea – cel mai mare oraș în care maghiarii sunt majoritari, deși în 1950 încă era Clujul, în 1970 Oradea, iar în 1990 Târgu Mureș.

Gödri Ferenc a avut dreptate, Sfântu Gheorghe nu poate pieri!

Deci, dacă cineva ar dori să vadă consecințele cotelor, ar trebui să vină și să vadă cum s-au schimbat proporțiile etnice în Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Târgu Mureș în ultimele decenii. Toată lumea cunoaște rezultatul!

Așadar, îi dorim lui Orbán Viktor și echipei sale forță, răbdare și succes pentru ca ceea ce s-a întâmplat cu noi în Transilvania, să nu se întâmple niciodată în Ungaria!

Doamnelor și domnilor,

Am citit cu uimire în aceste zile, că după Siria, România a înregistrat cea mai mare creștere a migrației spre Vest, 3,5 milioane de oameni. În Siria este război, dar în România știm că domină pacea. Din păcate, fenomenul migrației influențează negativ și secuimea, deoarece și din rândul nostru sunt mulți cei care au plecat. Trebuie să rămânem acasă, trebuie să avem mai mulți copii, și trebuie să construim împreună viitorul Ținutului Secuiesc.

Doamnelor și domnilor,

După Tratatul de la Trianon, Kós Károly a spus următoarele:

„Cel căruia îi este teamă, cine-i laş, cine nu are încredere şi cine nu crede, cel care este slab, acela să iasă afară din rând. Acela să plece. Acela ne creează probleme, acela ne zădărniceşte munca, acela ne pune piedică, acela este trădătorul nostru! Să nu plângem pe nimeni care pleacă de aici. Să nu oprim pe nimeni. Şi să-i îndemnăm la plecare şi pe cei ce şovăie; şovăitorii nu au acum aici loc.”

Dacă Kós Károly și-a putut permite, în 1921, să le spună tuturor celor care nu credeau în viitorul maghiarilor din Transilvania să plece, atunci eu acum spun ca toată lumea să rămână acasă și să vină acasă! Pe cei care nu au încredere, să îi încurajăm, pe cei care se tem, să îi îndemnăm, celor care zădărnicesc, să le oferim siguranță, iar pe cei care ezită, să îi ajutăm!

Să nu ne temem! Viitorul nu se poate clădi pe teamă! Viitorul poate fi clădit doar pe încredere și pe curaj!

Pentru că viitorul este al celor curajoși!

Dumnezeu să vă ocrotească!

Dumnezeu să ocrotească națiunea noastră!

Dumnezeu să ocrotească Ținutul Secuiesc!

Dumnezeu să ocrotească Ungaria!

Sursă foto: Vargyasi Levente și Henning János.

*

Nota redacției: Noutatea pe care ne-o oferă acest discurs constă în recunoașterea declinului demografic al ungurimii din Transilvania! Cândva am pariat că dacă este să piară ungurii – temă recurentă la politologii din Budapesta și împrejurimi, ei vor pieri mai întâi în Ungaria, iar ultimii unguri în viață vor fi cei din Transilvania. Declinul demografic din Ungaria, al maghiarilor din Ungaria, este mult mai sever decât în Transilvania! 

Nici pe departe nu ne bucură declinul demografic al ungurilor! Nu stăm nici noi mult mai bine, după 1990. Nenorocirea pentru unguri este că acest declin s-a declanșat cu mult înainte de 1990, în favoarea unei „minorități înlocuitoare”. Nu mai este pentru nimeni un secret că țiganii au șanse tot mai mari la un „ținut țigănesc” unde va vrea… mușchii lor pe ce a mai rămas din Ungaria Mare… În Budapesta am auzit că deja s-a „autonomizat” un cartier întreg!… Cartier interzis urmașilor lui Arpad!

Unde pleacă tinerii maghiari și secui din Transilvania? Se pare că mulți, fiind vorbitori numai de maghiară, pleacă în Ungaria, contrar intereselor UDMR. Este reversul stupidei strădanii a UDMR de a-i împiedica pe tinerii din secuime să se apropie de limba română! Li se interzice astfel să-și imagineze un viitor în România, în țara unde, de bine, de rău, există ținutul „lor”!

i.c.