Au fost puse intrebari ramase fara raspuns, altele nici nu s-au pus si au fost reprezentanti lipsa din platou.

Din platou a lipsit un reprezentant al puterii judecatoresti, care sa-i intrebe pe cei doi subsecretari:

De ce nu sunt respectate deciziile judecatoresti favorabile Alburnus Maior pana acum?

Cum si-a permis Kelemen Hunor sa dea o noua descarcare arheologica, cand cea veche a fost declarata nula in instanta si Masivul Carnic este inca pe lista actuala a monumentelor istorice protejate de lege si publicata in Monitorul Oficial?

Cum e cu pozitia Rosiei Montane pe lista tentativa a monumentelor protejate ONU?

De ce sunt secretizate contractele RMGC cu autoritatile statului?

Ce despagubiri sunt prevazute si cine le plateste, daca proiectul RMGC nu se realizeaza?

Cum este posibil ca tot populimea sa plateasca despagubiri Ungariei dupa accidentul de la Baia Mare si se afirma cu usurinta ca Ungaria e impotriva proiectului doar pentru ca nu are aur de exploatat?

Care sunt relatiile (contractuale si de sponsorizare) dintre RMGC si institutul arheologic Nicolae Iorga?

Din platou a mai lipsit un reprezentant al parlamentului Romaniei, care sa raspunda:

-cum de a blocat deputatul Iancu, seful comisiei Industrie, proiectul de lege Funar-Eckstein de interzicere a exploatarii cu cianuri in mineritul din Romania?

-cum e privita de legislativ recomandarea Parlamentului european de interzicere a exploatarilor cu cianuri in Europa?

-cum e cu putinta sa treaca tacit prin senat, ca gasca prin apa, un asemenea proiect?

-cum respecta Constitutia si drepturile omului proiectul de lege Grebla-Ruset din 2009 de modificare a legii minelor in sensul exproprierii fortate a proprietarilor de catre compania privata?

Intrebari fara raspuns:

Acad. Haiduc: Ce se va intampla in cazul infiltrarii apei cianurate in panza freatica?

Jurist Stefania Simion: De ce nu cunostea subsecretarul de stat, marele chimist profesionist, studiul de impact asupra mediului RMGC?

Stefania a citat din studiu si acolo nu se spunea de perioada in care se degaja acidul cianhidric. I-a scos subsecretarul de la mediu din rahat pe cei de la RMGC, ca si cum ar completa el, marele chimist profesionist, ca acele cantitati sunt pe toata perioada exploatarii.

Deci, marele chimist vine cu o completare care nu-i in studiu, ca sa-i scoata basma curata pe cei de la RMGC?

Subsecretarul de la ministerul culturii sustine ca e luata in considerare componenta umana, desi se baga pe „terenul” pe care trebuia sa-l apere subsecretarul de la mediu.

Pai, asa halal de reprezentanti ai crimei politizate in ministere cum sa apere componenta umana, cand reprezentantul RMGC a afirmat ca proiectul va incepe si abia apoi vor cauta solutii de rezolvare pentru opozantii care nu-si vor vinde proprietatile si vor ramane in zona de exploatare?

Ce aberatie este asta? Cum sa mai fie cu putinta locuirea in mijlocul exploatarii? Cum sa porneasca exploatarea, daca nu detine dreptul de proprietate pe tot arealul proiectului? Ce legi si ce plan urbanistic ii permite asta?

A lipsit si un reprezentant al clerului local sau al Bisericii Ortodoxe Romane, ca sa nu se mai ajunga la aberatiile scoase de reprezentantul institutului „Nicolae Iorga”.

1.Ca bisericile sunt inchise, dar totusi se slujeste pentru doi oameni?

Daca sunt inchise, atunci cum se slujeste?

2.Ca doua biserici vor fi relocate, una fiind cea ortodoxa. Numai ca, nu ce a mai ramas din comunitate locala a hotarat asta, ci preotul ortodox din localitate, a carui sotie este angajata de RMGC, fara sa tina cont de pozitia BOR.

3. Relocarea inseamna daramarea bisericii ortodoxe si reconstructia ei in alta locatie? Pai, de ce se construieste o noua biserica ortodoxa, acum ramasa in pana de bani, daca se muta cea veche?

A lipsit primarul PDL al Rosiei Montane, care a uitat ce a promis in campania electorala, cum a fost ales si cum s-a intors apoi la 180 grade.

A lipsit un membru al consiliului local, care sa spuna cum cei din consiliu au condamnat zona la saracie, declarand zona monoindustriala, adica rezervata proiectului propus de RMGC si cati din consilierii locali au sotii angajate de RMGC.

A lipsit un reprezentant al Agentiei de Mediu Alba Iulia, care sa explice baza si graba pe care si cu care acorda avizele lor de mediu, toata administratia judeteana fiind PDL-ista. De ce lasa atunci patrulaterul aurifer in saracie?

A lipsit un reprezentant al Presedentiei. Stiti voi care! Cel care abia s-a abtinut sa nu dea un telefon in timpul emisiunii.

Care in timpul dezbaterii finale din a doua campanie electorala a afirmat ca va lasa specialistii sa se pronunte si acum se da cel mai mare specialist al tarii, cel care si-a pus ministrii sa afirme ca va aduce proiectul in dezbaterea CSAT, ca va semna legea de expropriere fortata a celor care se opun exploatarii, ca aurul acesta ne va scoate din criza, desi BNR nu mai cumpara din 2006 aur de pe piata interna, ultimele mine de aur fiind inchise atunci si infrastructura devastata apoi. BNR afirma in continuare ca are aur mai mult decat necesar in depozit. De  aceea a si instrainat o parte din el.

Dar asta e o alta poveste, ca daca se urmareste fluxul furturilor, atunci dam si de gaura neagra Bancorex si tezaurul de la Moscova, plus alte creante externe nerecuperate. Treaca de la ei, ca doar nu dau din buzunarul personal sau din vilele de la Snagov.

In fine, nu s-a spus care e structura compozitionala a locurilor de munca in timp, caci se flutura cifre din ce in ce mai mari, de la 2000 acum s-a ajuns la 6000. Aberatia cu 2000 de oameni relocati, ca apoi sa angajezi 1500, chiar 6000 dupa ultimele vorbe aruncate in vant de RMGC, a scapat necomentata.

 

Televiziunea Română Publică a acceptat organizarea unei dezbateri pe acest subiect, joi, 23 februarie, de la ora 21.00, pe postul TVR1, emisiunea „Judecă tu!” a fost dedicată subiectului Roşia Montană!

O invitaţie de participare a fost de asemenea trimisă domnilor miniştri Laszlo Borbely, Ministrul Mediului şi Pădurilor şi Kelmen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a căror prezenţă era considerata nu doar necesară, dar şi obligatorie. Am sperat că invitaţia la dezbatere să fie onorată personal de cei doi domni miniştri care, la nivel declarativ, s-au aratat deschişi dialogului şi argumentelor.

Ei bine, cei doi domni, daca pot sa le mai spun asa, au dat dovada de lasitate si-au trimis la dezbatere doi subsecretari care au ocolit raspunsurile la intrebarile incomode puse.

Vă invităm şi pe dumneavoastră să solicitaţi celor doi miniştri să se prezinte în faţa publicului român de acum incolo, pentru a răspunde întrebărilor legitime ale societăţii civile şi ale localnicilor.

Vă puteţi adresa folosind următoarele adrese şi numere de telefon:

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional: cabinet.ministru@cultura.ro

Fax: 021 223 49 51, Telefon: 021 224 25 10/ 021 223 28 47

Ministerul Mediului şi Pădurilor: srp@mmediu.ro, laszlo.borbely@mmediu.ro.

Fax: 021 312 42 27, Telefon: 021 316 02 66.

Text propus de COSTEL COTIRLAN