Despre obsesia cu „vina PSD”!
10 mai 2020, 09:37 Cornel Nistorescu

Cînd un om o ține langa pe aceleași idei și cam cu aceleași cuvinte, el trebuie trimis imediat la medic. Examinarea unui asemenea caz este mai grea decît ar părea la prima impresie. Cînd insul face asta în politică, dincolo de baza medicală a discursului, mai trebuie luat în calcul și proiectul politic?

Bate cîmpii, este o exagerare, un plan de distrugere a adversarului sau un mod de a îndrepta atenția spre o țintă falsă? A vorbit Klaus Iohannis despre un mare proiect pentru țară? „Primul pas” și „România normală” sunt doar exerciții de logopedie și de ortofonie. Nu s-au concretizat decît în resentimente.

Ortofonia este ”Disciplina paramedicală care are drept scop studiul și tratamentul tulburărilor de limbaj oral si scris.(….) Ea poate fi indicată atât copilului, cât și adultului, după o boală (afecțiune sau urmări ale chirurgiei laringelui, afecțiuni neurologice etc.), în caz de surditate, de malformație congenitală a laringelui sau în cazul unei întârzieri de achiziție a limbajului.

Ședințele sunt bazate pe exerciții realizate de către pacient, privind una sau alta dintre caracteristicile limbajului, de exemplu articularea, semnificația cuvintelor sau organizarea frazelor; varietatea abordărilor reeducative este, actualmente, foarte mare. Rezultatul este subordonat nu doar gravității tulburărilor, ci și necesității unei bune înțelegeri a exercițiilor și motivației pacientului . (Dicționar medical)

Revenirea aproape zilnică la același subiect (la microfon, în adunări publice sau acasă, cu soția sau în întîlnirile cu prietenii) poate intra în categoria maniei dar și a fanatismului, a hobby-ului exagerat sau a obsesiei. Klaus Iohannis nu poate dezvolta nici un proiect major, nici un discurs coerent fără să pomenească de PSD. Aproape ca V.I. Lenin, care și el o ținea cu „Învățați, învățați, învățați”, ca un balbîit. Sau ca bîlbele de pronunție și gîndire ale lui Nicolae Ceaușescu.

Discursul mono-mental al președintelui Iohannis în ce privește existența principalei forțe politice a României (așa cume este, cu atîtea rateuri, abuzuri și locuri commune) ține de o strategie de tip fanatic dar și de o limitare de gîndire.

În același timp, excesul său tematic, vizibil rudimentar, poate fi considerat și ca o strategie menită să deturneze atenția publică. Este vorba de un șir de insuccese și gafe care trădează incapacitatea echipei sale guvernamentale. Este mult mai simplu și mai ușor să îngropi PSD-ul în cîteva propoziții simple și să îl transformi în cauză publică decît să explici în fața populației fenomenul exportului de forță de muncă, petrecut în aceste zile pe toate căile aeriene și terestre.

Răbufnirile președintelui Klaus Iohannis acoperă un proces de vidare a forței de muncă din țara noastră, desfășurat în urma unor înțelegeri europene care ne scapă și într-un regim inexplicabil și de mari proporții. Președintele României ignoră exportul organizat de forță de muncă spre vestul Europei fie pentru că este obligat, fie pentru că nu are nici o fărîmă de idee pentru ocuparea eficientă a acesteia. Tot acest fenomen se petrece în vreme ce populația rămasă acasă este supusă unui regim de interdicții și sancțiuni pe care nu l-a cunoscut de la Al Doilea Război Mondial și pe care echipa președintelui îl improvizează de la o zi la alta.

Oricît ar părea de neplăcut, eu aș alege varianta medicală. Ea este remediabilă, mai ales că România are mulți specialiști în domeniu. Pe cînd varianta unei explicații politice a comportamentului președintelui Iohannis este de natură să ne alarmeze. Atitudinea sa mono-mentală poate duce scena politică spre un extremism periculos. Klaus Iohannis nu mai comunică decît cu sine însuși și nu vorbește cu apropiații decît pentru a le transmite ce au de făcut.

Cine i-ar putea explica lui Klaus Iohannis că afirmația sa de joi este valabilă în egală măsură și pentru PNL, și pentru SRI și SPP, inclusive pentru DNA? Adică pentru el însuși! Poate o recită în gînd și abia atunci, după mai multe exerciții, va descoperi că i se potrivește și lui. Așadar, ca la un exercițiu de ortofonie:

” PSD și acoliții săi sunt cei care fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al întregii națiuni să eșueze”

Aceeași afirmație ar putea veni și din partea Opoziției:

”Klaus Iohannis și acoliții săi fac tot posibilul ca efortul de reconstrucție al întregii națiuni să eșueze”.

N-are rost să mai facem același exercițiu și cu PNL!