Demonstrație de competență profesională și simț ironic la dl Tudorel Toader

2018-11-21T14:51:06+02:0021 noiembrie 2018|Textele altora|

Jurnalistul Ion Spânu despre „spectacolul total” de la CSM. „ECCE HOMO! Tudorel Toader: „În America n-ați mai fi stat nici jumate de oră Procuror general”

FacebookTwitterg+Email
Unul dintre cele mai așteptate momente ale bătăliei dintre ministrul Justiției, Tudorel Toader, și procurorul general Augustin Lazăr, s-a consumat luni, în cadrul secției de procurori a CSM. Subiectul: cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. O confruntare în care a fost aruncat un întreg arsenal: de la ironii și acuzații până la replici pline de sarcasm. Modul în care a decurs confruntarea de la CSM este analizat de jurnalistul Ion Spânu în Cotidianul. „Ministrul Tudorel Toader a realizat luni, în timpul prezentării Raportului în fața CSM, o performanță pe care nu sînt sigur că o vom mai vedea la alt ministru: i-a pus cu botul pe labe pe toți procurorii prezenți, nu numai pe „audiatul” Augustin Lazăr, în tentativa lor de a-i arăta ministrului că ei sînt zmeii Justiției!”, scrie jurnalistul, prezentând „spectacolul total”, cu citate, de la CSM.
Publicăm mai jos textul integral din Cotidianul:

„Între oamenii cu o oarecare notorietate din spațiul public am și eu, ca fiecare dintre dvs., preferințe, simpatii sau chiar susțineri. Două judecătoare, Gabriela Baltag și Dana Gîrboveanu, se detașau într-o listă foarte scurtă. Acum, după ședința de luni de la CSM, pe primul loc a urcat vertiginos Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a reușit încă o dată, în fața secției „procurori” a CSM, să valorifice triumful „Cărții” asupra… whatever.
Ce a făcut acest om din 23 februarie 2017, cînd a fost numit ministru, și pînă azi depășește orice așteptări. Credeam și eu că revocarea Laurei Codruța Kovesi era, la un moment dat imposibilă, în ciuda uriașelor abuzuri al binomului SRI-DNA, cărora le căzuseră victime numeroși oameni, declarați nevinovați după ani de zile de hărțuiri, luni de arest preventiv și chiar condamnări nedrepte. Peste toate acestea, se instalase deasupra Codruței Kovesi vălul protector al Sistemului, încurajat de diplomele, medaliile sau titlurile date de ambasade, regi sau împărați ai lumii, care o și numiseră „Zeița anti-corupției”!
Ei, bine, în ciuda tuturor, cu calm și știință de carte, Tudorel Toader a demontat toate șuruburile acestei statui false, devoalînd fața acestui adevărat monstru ce reușise să pulverizeze toate valorile sociale ale unei societăți care-și căuta de ani de zile drumul spre normalitate, în care drepturile și libertățile cetățenești ar fi trebuit să aibă cel mai important rol. Pe astea, Kovesi le călcase în picioare cu o voioșie înspăimîntătoare: „Noi sîntem DNA și nu ne oprim!”
Sincer vă spun, după ce am văzut rezistența „Sistemului”, acțiunea „Propagandei” sau împotrivirea Președintelui, nu credeam că peste această victorie care, în final, a dus la revocarea Codruței Kovesi, mai poate să facă altceva Tudorel Toader, astfel încît să putem spune „asta le depășește pe toate”.
Pe acest fond, revocarea Procurorului general Augustin Lazăr părea doar o formalitate, căci „Cazul Kovesi” desțelenise terenul, mai ales după ce CCR bătuse în cuie dreptul ministrului Justiției de a cere revocarea procurorilor cu funcții de conducere și imposibilitatea ca altcineva să împiedice procedura. De aceea, în mod cît se poate de firesc, atenția publicului pe acest subiect părea să nu mai atingă cotele din cazul Kovesi, cu atît mai mult, cu cît Augustin Lazăr părea un fel de țuțer al acesteia, nicidecum șeful ei.
Cu toate acestea, ministrul Tudorel Toader a realizat luni, în timpul prezentării Raportului în fața CSM, o performanță pe care nu sînt sigur că o vom mai vedea la alt ministru: i-a pus cu botul pe labe pe toți procurorii prezenți, nu numai pe „audiatul” Augustin Lazăr, în tentativa lor de a-i arăta ministrului că ei sînt zmeii Justiției!
Spectacolul a fost total. Este de ajuns să prezentăm cîteva citate din acea ședință a CSM în care profesorul Tudorel Toader parcă avea în față niște studenți leneși care nu se pregătiseră pentru sesiunea de examene.
Chiar de la început, Tudorel Toader le-a spus membrilor CSM că avizul negativ al secției este previzibil, sugerînd că asta nu-l împiedică să le devoaleze mentalitatea și neștiința de carte:
„- Tudorel Toader: Fac o precizare. Eu nu cred ceea ce se aude într-un mediu calificat, și anume că la nivelul CSM-ului există deja o echipă restrînsă de membri tineri care elaborează un draft de aviz negativ. Chiar nu cred.”
A fost o cursă subtilă, prin care ministrul a încercat să-i determine să renunțe la ordinele primite și la obiceiul de a-i proteja pe șefii din ministerul public cu orice preț, indiferent de probele care-i acuză. A urmat apoi prezentarea principalelor puncte din Raportul de evalaure, un  adevărat potop de acuzații grave la adresa lui Augustin Lazăr. Iată cîteva:
„- Tudorel Toader: Mai spunea CCR că o astfel de conduită prin care DNA-ul și-a arogat competența echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat, deoarece ministerul public nu doar că-și depășește atribuțiile prevăzute de lege, ci își arogă puteri ce aparțin puterii legislative sau CCR. Domnule președinte, într-un stat de drept bine structurat o astfel de decizie și o astfel de constatare a CCR era suficientă  ca procurorul general să plece din funcție!
– Vă aduceți aminte momentul declanșator al procedurii, cînd Procurorul general spunea: „Doamne, Dumnezeule, noi nu lucrăm cu astfel de inginerii!”, dacă am citat exact, privind protocoalele. Cînd procurorul general îmi trimitea protocolul din 2009, exprimînd posibilitatea de desecretizare, eu îl felicitam, apreciam, dar nu știam că în 2016 nu se uscase cerneala după protocoalele semnate în decembrie 2016”.
Nu vom reproduce aici, desigur, întreaga ședință, care poate fi văzută pe site-ul CSM
Punctul culminant al acestei părți a fost înregistrat de la minutul 36:31 și-l reproducem pentru savoarea și fermitatea acuzației la adresa lui Augustin Lazăr:
„- Tudorel Toader: Dacă Parlamentul spune, dacă CCR spune, în același sens, dvs., ca procuror general, spuneți „nu-i cum spune Parlamentul, nu-i cum spune Curtea, e cum spun eu, că sînt acte de hărțuire. Sigur, zîmbiți, sigur, în America n-ați mai fi stat nici jumate de oră!”
Dar, recitalul profesorului Tudorel Toader avea să ajungă la apogeu după ce Augustin Lazăr, total neinspirat, a încercat să minimalizeze Raportul ministrului, despre care a sous în repetate rînduri că ar fi „un eseu”. Ultimele 14 minute ale ședinței CSM sînt de-a dreptul antologice (de la min. 89:15 al înregistrării). Cităm și de aici cîteva pasaje senzaționale:
– „Tudorel Toader: Spuneți dumneavoastră oamenilor, nu mie, ca ministru, nu procurorilor din secție, spuneți dvs. oamenilor, românilor, care au stat luni sau ani în pușcării și după aia monstruos li s-a spus că fapta nu există sau nu ați comis-o dvs. sau n-are elementele constitutive ale unei infracțiuni. Ce-i spuneți dvs., un parchet în sec. XXI, unui om care a stat trei ani în pușcărie sau doi ani sau o săptămînă și, după aia, „domne, ne pare rău, nu ești vinovat, n-ai comis fapta”?
– Am urmărit cum v-ați înroșit progresiv și vocea vă tremura și, mă gîndeam, ca să vă citez: Doamne, Dumnezeule, poate se oprește la timp ca să nu evolueze mai mult! V-ați înfierbîntat, așa, un pic.
– Eu n-am pretenția că am evaluat toate faptele dvs., că aș deveni un fel de biograf al dvs., ceea ce nu mi-am propus și nu-mi propun.”
Total imprudenți, doi membri ai secției „procurori” din CSM n-au ținut cont de forma în care se afla Tudorel Toader și au încercat într-un mod penibil să-l pună la colț. Evident, s-au transformat imediat în victime colaterale și parcă mai auzim și acum schelălăielile lor. Primul care s-a aruncat în gol a fost vestitul procuror Cristian-Mihai Ban, care are o plîngere penală la DNA încă din vremea cînd era șeful Parchetului de pe lîngă ÎCCJ! Acesta, uitînd că Augustin Lazăr era în discuția CSM, îi cerea socoteală ministrului Toader (de la min. 98:02) și, evident, și-a primit lecția:
„- Tudorel Toader: Eram aici, în prezența dvs., la momentul altei evaluări, și vă spuneam – să nu vă supărați nici acum – să nu confundăm pe cine evaluăm! Eu, ca ministru, v-am pus la dispoziție un raport. Vi l-am și prezentat/explicat astăzi. Dumneavoastră, astăzi, aici, aveți de intervievat pe Procurorul general. Eu, după procedură, puteam să nu vin. Nu confundați competența de a pune întrebări și de a chestiona ministrul justiției!
– Cristian-Mihai Ban: Mă rog, era o chestiune de lămurirea… Dvs. sînteți emitent și…
– Tudorel Toader: Știu, dar ați mai pus această întrebare și v-am răspuns în aceiași termeni.
– Cristian-Mihai Ban: A doua întrebare atunci nu v-o mai pun, domnule ministru, că era legată de prima”.
Vizibil emoționat, și cel de-al doilea procuror și-a încercat norocul, adresîndu-se tot ministrului Tudorel Toader, deși auzise răspunsul acestuia pentru procurorul Ban despre faptul că Augustin Lazăr este cel audiat:
„- Procurorul: Săptămîna trecută a apărut Raportul MCV. Una dintre recomandări este suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare a procurorilor de rang înalt. Cum vă raportați la această recomandare?
– Tudorel Toader: Da, vă răspund. Chiar am bănuit că ați fost atent, dar mă conving că nu! În momentul cînd prezentam raportul, spuneam că declanșez procedura, iar astăzi, în fața dvs., spun că voi continua procedura! Care este obiectul întrebării?
– Procurorul: Nu știam dacă luați în considerare recomandarea MCV…
– Tudorel Toader: Dacă eu astăzi am declarat chestiile astea, ce sens are întrebarea?
– Procurorul: Eu vreau să-mi spuneți expres dacă luați în considerare recomandarea MCV.
– Tudorel Toader: Deci, v-am răspuns!”
Mult mai prudent, procurorul Codruț Olaru, președintele secției „procurori” din cadrul CSM, n-a mai pus vreo întrebare, menționînd că în 2016 a fost contracandidatul lui Augustin Lazăr pentru funcția de Procuror general al României. Pe fază, ministrul Tudorel Toader a intervenit cu un atac indirect la adresa lui Augustin Lazăr sub forma unei întrebări retorice adresate lui Codruț Olaru, care l-a scos din minți pe Augustin Lazăr:
„- Tudorel Toader: Pot să vă întreb ceva. Vă rog! Insist! La dosar ați avut doar Cererea și CV-ul sau ați mai depus și altceva?
– Augustin Lazăr: Nu face obiectul…
– Codruț Olaru: Nici nu se punea problema. Categoric.
– Tudorel Toader: Da, am dosarul la minister și știu.
– Codruț Olaru: Mulțumesc pentru înțelegere.”
Evident, la scurt timp după prezentarea Raportului lui Tudorel Toader și audierea lui Augustin Lazăr, Secția „procurori” a CSM a comunicat „avizul negativ pentru revocarea Procurorului general”, dat cu votul tuturor procurorilor! Dar, cum acest lucru era previzibil, așa cum spusese ministrul încă de la început, ceea ce rămîne după această ședință este recitalul dat de Tudorel Toader care, cu o răbdare exersată la catedră, parcă abia aștepta să-i învețe pe cei prezenți ce înseamnă să cunoști prevederile legale, deci să știi carte.
Ca jurnalist cu trei decenii de experiență în spate, cunoscînd aproape toată clasa politică perindată prin fața noastră, țin să spun că istoria acestei perioade îl va reține pe Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției, ca fiind unicat, cu totul altfel în acest peisaj definit de cele mai multe ori ca stînd sub zodia mediocrității. Mai presus de orice, Tudorel Toader rămîne în continuare expresia concretă a proverbului: „Ai carte, ai parte!”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top