Radu
409 aprobate
radu.g@yahoo.com
207.204.248.179
DEINDUSTRIALIZAREA GERMANIEI SE ACCELEREAZĂ LA NIVELURI FĂRĂ PRECEDENT
De Ahmed Adel
În timp ce autoritățile germane întocmesc o listă de buncăre, provocând simultan Rusia prin înarmarea Ucrainei, adevărata panică în țară este în economie, mai ales că giganții industriali germani continuă să concedieze zeci de mii de muncitori. Cu toate acestea, în ciuda calamității economice, Berlinul încă nu ia în considerare eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care este principalul motiv pentru care prețurile energiei în Germania au crescut.
La sfârșitul lunii octombrie, Volkswagen a anunțat că va închide cel puțin trei fabrici din Germania și va reduce numărul de angajați în celelalte. În total, zeci de mii își vor pierde locurile de muncă numai la Volkswagen, salariile celor rămânând reduse.
Gigantul siderurgic Thyssen Krupp va concedia în următorii ani până la 11.000 de oameni, sau până la 40% din forța de muncă, potrivit Financial Times. Vor fi 30.000 de disponibilizări la Deutsche Bahn (Căile Ferate Germane); 14.000 la ZF Friedrichshafen, un producător de piese auto; 14.000 la anvelopele Continental; 13.000 la SAP; și alte mii la Bosch, Audi și în alte părți.
Se estimează că aproximativ 140.000 de locuri de muncă vor dispărea numai în industria auto germană în următorii zece ani. Televiziunea de stat raportează că industria siderurgică va fi mult mai mică și, în ciuda faptului că va fi mai ecologică, va fi semnificativ mai scumpă până în 2030.
Dar nu este vorba doar de ani în viitor, ci de astăzi. Până la alegerile parlamentare extraordinare, programate pentru 23 februarie, mii de muncitori sunt așteptați să-și piardă locurile de muncă în fiecare lună — cel puțin 15.000 până la alegeri — și până la 80.000 în cursul anului următor.
O altă prognoză dezamăgitoare a președintelui Asociației Industriei Metalurgice, Stefan Wolff, este că 300.000 de muncitori vor fi șomeri în industria metalurgică până în 2030.
În acest context, nu este surprinzător faptul că revista The Economist are o mulțime de motive întemeiate să afirme: „Odinioară dominantă, Germania este acum disperată” și că „modelul său de afaceri se prăbușește”.
„Țara este cuprinsă de temerile de dezindustrializare în timp ce se îndreaptă spre alegeri care par sigur că îl vor arunca pe cancelarul său, Olaf Scholz, din slujbă dacă partidul său nu îl denunță mai întâi”, a adăugat revista familiei Rothschild.
Revista mai avertizează, prin grafice, că producția industrială din Germania aproape a atins un nivel record infam în urma pandemiei de COVID-19.
„De ani de zile au avut această convingere că „Suntem cei mai buni” și dintr-o dată s-a terminat”, a comentat un oficial UE cu un ton de răutate vizibil.
Unul dintre cele mai importante motive pentru o astfel de scădere sunt prețurile ridicate la energie din cauza tăierii legăturilor cu Rusia. Strigătul directorului general al ThyssenKrupp că Germania se află în mijlocul dezindustrializării amintește de atunci când Asociația Europeană pentru Metalurgia Neferoasă în urmă cu doi ani a trimis un apel urgent șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a preveni dezindustrializarea permanentă din cauza creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, cu nota importantă că orice s-ar întâmpla, închis tinde să rămână închis permanent.
Printre problemele suplimentare, tipic germane, The Economist subliniază acum lipsa forței de muncă calificate, deoarece Germania îmbătrânește. Alte estimări vorbesc despre necesitatea unui aflux de aproximativ 300.000 de migranți anual, pe lângă birocrația complexă, majoritatea de la Bruxelles și economia germană, care, conform evaluării Institutului Ifo din München, costă 146 de miliarde de euro anual.
Și există, desigur, enigma nerezolvată a concurenței din China, care, de exemplu, a fost importatoare de mașini în 2020, în timp ce anul trecut a devenit cel mai mare exportator mondial nu numai de mașini, ci și de mașini din industria chimică.
Financial Times a dezvăluit cât de mult s-a răsturnat ordinea mondială a inovației-industrial în comparație cu ceea ce predomina.
Acum, UE cere transfer de tehnologie de la companiile chineze care ar dori să lucreze pe solul său.
În orice caz, The Economist recomandă cu fermitate Germaniei să-și depășească problemele industriale și să elimine interdicția constituțională privind împrumuturile semnificative, ceea ce înseamnă oprirea producției și începerea împrumutului.
Se estimează că Germania are nevoie de investiții publice de 600 de miliarde de euro în următorii 10 ani, care nu sunt disponibile.
De aceea, în acest an, Germania a atins obiectivul NATO de două procente din PIB-ul armatei. Iar creștin-democratul Friedrich Mertz, probabil viitorul cancelar, le-a spus germanilor chiar înainte de începerea Operațiunii militare speciale ruse din februarie 2022 să „nu vă fie frică de război nuclear” pentru a-l opri pe președintele rus Vladimir Putin.
Desigur, această dezindustrializare rapidă a Germaniei a fost declanșată de efectele bumerange ale sancțiunilor anti-ruse, care, în loc să prăbușească economia rusă și să pună capăt operațiunii militare speciale, au oprit industria germană, pe măsură ce prețurile energiei au crescut vertiginos și au adâncit costurile. criza vieții. Cu toate acestea, aceasta este o realitate pe care Berlinul refuză să o recunoască, chiar și în detrimentul industriilor sale majore.
cu ce vor mai plati ajutoarele sociale?
-cu virgine,
tribut!