Mesaj al Rusiei pentru Occident: Tancurile nu au nevoie de vize

26.05.2015
Andrei Popescu

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declaraţiile sale controversate sau provocatoare şi criticile permanente la adresa Occidentului, a încercat să respingă temerile Occidentului asupra prezenţei tot mai intensificate a Rusiei în zona Arctică susţinând că “tancurile nu au nevoie de vize”, conform publicaţiei Daily Star.

Dmitri Rogozin, aflat la conducerea sectorului de apărare al Rusiei, a declarat duminică seară la televiziunea de stat: “Mereu fac glume pe acest subiect. Ei nu ne dau vize, au impus sancţiuni împotriva noastră. Dar tancurile nu au nevoie de vize.”

Rusia a desfăşurat recent câteva exerciţii militare de amploare în nordul său arctic în contextul în care încearcă să îşi consolideze revendicările asupra vastelor resurse energetice şi minerale care sunt acum mai accesibile datorită retragerii calotelor de gheaţă.

Rogozin este cunoscut pentru mesajele şi tweet-urile sale inflamatorii la adresa Occidentului. El a scris în weekend că “acesta va cădea [mai degrabă] sub presiunea Statului Islamic şi a homosexualilor” decât datorită unei ameninţări percepute din partea Rusiei.

Vicepremierul rus a fost anterior delegat la NATO şi la un moment dat a înfiinţat un partid naţionalist. Rogozin a fost plasat pe lista de sancţiuni atât a Trezoreriei americane cât şi a Uniunii Europene după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.

După includerea pe lista neagră, Rogozin s-a lăudat că sectorul rus al apărării “are multe alte căi de a călători în lume pe lângă vizele turistice”, adaugă Daily Star.

În mai 2014 Rogozin a fost împiedicat să zboare deasupra României, membră a NATO, şi după acel incident a declarat: “Data viitoare voi zbura cu un bombardier Tu-160”. Declaraţia sa a declanşat un protest din partea Ministerului român al Afacerilor Externe care a susţinut că acest mesaj reprezintă o “ameninţare serioasă” la adresa securităţii ţării.

Conform sancţiunilor, îngheţarea activelor a vizat zeci de personalităţi ruse şi ucrainene pro-ruse, fiindu-le totodată aplicate interdicţii de a călători în Uniunea Europeană şi SUA.

În timp ce lista americană include peste 50 de nume, cea europeană are peste 110 personalităţi, pe ea fiind incluşi liderii rebelilor separatişti din estul Ucrainei, şefii serviciilor secrete ruse şi câţiva oligarhi apropiaţi de şeful de la Kremlin, Vladimir Putin.