Comentariul unui specialist. Probabil ultimul aflat în viață…

In primul rand, ma bucur nespus ca sunt atat de important incat cineva si-a facut timp sa discute despre mine, fara mine sau fara sa stie ceva esential despre mine. Ma bucur sa aflu ca nu reprezint nimic fiindca cineva care nu stie nimic despre mine a decis asa. Cat de simplu este sa maculezi si cat de greu este sa elucidezi. Imi place nespus de mult logica de mucava a autorului: cine nu gandeste ca mine este fie prost, fie rauvoitor. Voi face cateva precizari pentru acest grandoman numit surena:
1. Cand faci facultatea de istorie inveti despre toate perioadele, nu doar despre perioada contemporana. A spune ca nu poti vorbi despre Roma antica fiindca ai un doctorat in istorie contemporana este jenant. Este ca si cum ai spune unui chirurg ca nu stie decat sa taie si sa coase.
2. Tacitus este un istoric important. Este important fiindca operele multor altor istorici s-au pierdut in negura timpului. In lipsa altor surse Tacitus este un zeu. In ceea ce priveste perioada lui Vespasian il prefer pe Flavius Josephus, dar fiecare cu pasiunile lui. Stiu ca veti fi surprins, in primul rand de limbajul meu civilizat in opozitie cu invectivele pe care le-ati debitat despre mine, dar am citit toata opera lui Tacitus. Insa o interpretare atat de anapoda si fortata ca a dvs. rar mi-a fost dat sa vad.
3. E ciudat ca vorbiti despre armata romana dand un citat din Tacitus pentru a va referi la o situatie din timpul Caracalla. Este o distanta apreciabila intre cei doi. Tacitus se presupune ca a murit in 115 d. Chr. Caracalla chiar a marit soldele, si nu ma refer doar la Garda Pretoriana. chiar avea nevoie de bani.
4. Dio Cassius vorbeste despre faptul ca acest imparat a extins numarul cetatenilor pentru a face rost de mai multi bani din impozite. Ati auzit de acest istoric sau doar de Tacitus? NU mi-a venit mie aceasta idee, ci am preluat-o de la Dio Cassius, un istoric cu nimic mai prejos decat Tacitus. Mai exista si alte surse sa stii draga surena.
5. Istoria nu este ca matematica de aceea mai vorbim si cu se pare…, daca… etc. Se pare ca tatal lui Vespasian a fost vames, nu este o jignire, ci o incercare de a intelege talentul financiar al acestui imparat pe care il admir.
6. Partea cu meritocratia este chiar hilara. Tacitus era un istoric favorabil lui Vespasian deoarece l-a sustinut si promovat in functii importante pe socrul sau Agricola. Ati auzit de acesta banuiesc? Meritocratia este un ideal. Mai cititi despre meritocratia lui Vespasian si in Suetonius, o sa aveti niste revelatii.
As avea multe de spus, dar nu e locul si nici cazul. Imi place sa discut cu persoanele civilizate si pe baza de argumente, nu de invective si ofense gratuite. Surena, anonimule, mult succes in cariera de injurator de profesie, faci cinste acestei tagme. Imi pare rau ca nu te pot avea ca elev, te-as putea invata multe despre politete si istorie.