Andrei Marga debiteaza o serie de gugumanii in articolul incriminat, care unor naivi ar parea ca au o anumita ‘logica’, dar ele sunt lipsite de logica si contravin adevarului istoric. În primul rand, dumnealui vrea sa acredideteze ideea ca n-a fost un conflict intre Iisus si evrei. O asertiune falsa, fapt cunoscut de toata lumea, deci nu are rost sa insist, dar voi insista mai jos asupra unor detalii mai putin cunoscute, chiar filozofului Marga. D-l Marga ar trebui sa stie ca in Talmud Iisus este facut in fel si chip. Este numit mamzer (bastard), pe Fecioara Maria, o numesc adultera, ca să nu zic mai mult. Iisus este numit idolatru si stricator al legii iudaice, drept pentru care a fost condamnat la moarte de catre ei nu de catre Romani, iar dupa moarte la pedeapsa vesnica de a fierbe in Iad „intr-un cazan cu excremente”!

Realmente nu exagerez cu nimic. Aceste „detalii” sunt prezentate in lucrari contemporane, pe care desigur marele filozof nu le cunoaste (vezi doar lucrarea Iisus in Talmud, de C. Schafer, professor de studii iudaice la Princeton University). Tot in Talmud evreii se lauda ca ei l-au ucis pe Iisus, nu romanii.

Daca ar fi să actionam dupa aceeasi logica, ar trebui ca si noi sa le cerem evreilor sa-si faca mea culpa, pentru niste asertiuni mult mai grave decat, un inocent colind. cu toate acestea, eu nu cred ca evreii din ziua de azi sant de vina de ceea ce au spus niste rabini in primele secole dupa Christos, dar nici ei nu trebuie sa se lege de niste colinde inofensive. problema trebuie pusa numai in acesti termeni.

În ce priveste Liturghia Ortodoxa (de fapt nu este doar una), a cere sa o modifici este  cum ai cere sa se modifice toate pasajele din Noul Testament unde sant incriminati evreii. in special in Evamghelia dupa Ioan, care dupa o serie de teologi moderni este singura Evanghelie scrisa de un contemporan al Lui Iisus (Marga sustine ca nu a fost niciun conflict intre Iisus si evrei, se pare ca nu a citit nici Evengheliile cu destula atentie). asa ca dupa logica lui Andrei Marga, ar trebui cenzurate nu numai inofensivele colinde, dar si Liturghiile, Evangheliile si de ce nu si Talmudul.

Escamotam istoria, ne furam caciula si toata lumea va fi fericita. Halal logica!

Mihai Vinereanu