surena
0 aprobate

surena_surena@hotloock.com
86.126.97.51

 

De la un evreu citire….
Uri Avnery a fost ziarist, scriitor și politician evreu (membru în Knesset) care a fugit în Palestina, impreuna cu familia, din Germania în momentul în care Hitler a venit la putere. Palestina era din 1918 sub mandat britanic unde Avnery s-a înscris de tânăr în Irgun – grup terorist sionist ce lupta impotriva palestinienilor și a britancilor in vederea instaurarii unui stat sionist pe teritoriul palestinian, locuit de arabi incepând din 634.
Uri Avnery a luptat și în razboiul împotriva arabilor din 1948 ce a pus bazele statului Israel, razboi în care a fost grav rănit. Odată cu trecerea timpului, cu continuarea războaielor împotriva evreilor, Uri Avnery a devenit un activist pentru pace. Mai mult a fost să discute personal cu Yasser Arafat în 1982 în Beirut, guvernul israelian dorind chiar judecarea pentru trădare, dar era un erou din 1948 și de teama unui scandal au renunțat…
Ca un evreu care a trait mult, a văzut multe, a duscutat cu mulți evrei a tras o concluzie interesantă….tocmai în momentul în care aveau loc masacrele de la Sabra și Shatila organizate de Israel:
” O să vă spun ceva despre Holocsust…Ar fi frumos să credem că oamenii care au suferit au fost purificați prin suferință. Dar este invers, ÎI ÎNRĂUTĂȚEȘTE. CORUPE. Există ceva în suferință ce crează un fel de egoism. Herzog (președintele Israelului din vremea lui Uri) vorbea la lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen, dar vorbea NUMAI DE EVREI. Cum a putut să nu menționeze că alții, mulți alții au suferit acolo?
Oamenii bolnavi, atunci când suferă, nu pot vorbi despre nimeni, decât despre ei înșiși. Și când astfel de lucruri monstruoase s-au întâmplat oamenilor tăi, simți că nimic nu poate fi comparat cu asta. Obții o
” PROCURĂ MORALĂ”, un PERMIS DE A FACE TOT CE VREI. Vreau pentru că nimic nu se compara cu ce ni s-a întâmplat. Aceasta este o „IMUNITATE MORALĂ” care se simte foarte clar în Israel. Toată lumea este convinsă că IDF (armata israeliană) ESTE MAI UMANĂ decât otice altă armată. a fost sloganul armatei Haganah in 1948. DAR NU A FOST DELOC ADEVĂRAT”.
Ce a mai spus Uri Avnery…
” Dacă aceasta politică va continua (împotriva palestinienilor) intrebarea este ce fel de stat va deveni(Israelul)? Așa cum esre astazi, este un stat de apartheid, un aparthrid deplin în teritoriile ocupate, și un apartheid în creștere în Israel ”
„Condițiile minime și maxime pentru palestinieni sunt aceleași: un stat palestinian slaturi de Israel, cuprinzând Cisiordania, Fâșâia Gaza și Ierusalimul de Est drept capitală, mici schimburi de pământ și o soluție simbolică a problemei refugiaților. Dar asta stă pe masă ca o floare ofilită….”
„Mă disociez de soldații armatei israeliene care ucid demonstranții neînarmați de-a lungul Fâșiei Gaza (intervenția din 2018 a Israelului în Gaza) și de comandanții lor, care le dau ordine, până la comandantul șef”
Uvi Avnery (1923-2018)