*
Dezlegarea la slană
*
Braking news! O veste de ultimă oră a preoților corpului sănătos a generat agonie și extaz în neamul românesc: s-a demonstrat că, de fapt, slana strămoșească face bine la corpul omului!Patrioții se simt răzbunați și privesc cu încredere spre viitor, țăranul din noi jubilează, românul prudent și-a umplut deja frigiderele cu slăninuțe, să fie acolo, în caz că nu se mai bagă slană în supermarketuri, printre vegetarieni domnește deruta, iar în rîndul veganilor se înregistrează sinucideri în masă. Clienții de ora 12 de la Mega Image-ul din colț își compun în continuare salatele bio pentru prînz, dar cumpără și 100 de grame de slănină pe care o mănîncă, pe șest, în WC-ul instituției. Strategii din industria alimentară au hotărît și ei să facă stocuri de slănină și să dea lovitura pe piața mondială, re-echilibrînd astfel balanța de plăți a țării. Mă rog, tevatură mare!
Dar despre ce este vorba?
Iată ce ne anunță DC News în articolul Slănină cu ceapă. De ce e BINE să mîncăm:
Slănina întăreşte sistemul imunitar, această calitate datorîndu-se acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului şi, de asemenea, este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.
Slănina este un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi, fiind recomandată de nutriționiști.
Mai mult, slănina face miracole în corpul nostru și anulează efectele presupuselor vicii ale omului: fumatul, băutul, ba chiar și îngrășatul:
– Cantităţi mici de grăsime sînt de folos pentru inimă şi vasele de sînge, reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, şi sprijină tonusul vascular;
– Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mănîncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine seleniu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial;
– Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde totuşi va fi absorbit, dar treptat.
Am vrut să mă conving, așa că am căutat și alte surse. Și am găsit:
– Mușchiulețul de porc are doar 4% grăsime și e considerat cel mai fraged și mai sănătos tip de carne. Grăsimea de porc are o cu totul altăcompozitie, 2/3 dintre lipide sînt reprezentate de acizii grași mono și poli-nesaturați, asemănători cu cei din uleiul de măsline, de aceea slănina de porc e gustoasă și fragedă. Alături de ulei și unt, slănina e o formă de grăsime care poate fi folosită la gătit sau pusă pe pîine. E mult mai stabilă la încălzire decât untul și mai săracă în calorii decît uleiul.
Și asta nu e tot! „Grăsimea de porc este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului” – ne anunță un alt site. Iată cîteva rețete din bătrîni:
– Remediu pentru dureri de articulații. Înainte de culcare, se freacă bine articulațiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau hîrtie de pergament, se invelește cu un fular sau un batic de lîna și se lasă să acționeze peste noapte;
– Tulburarea mobilității articulare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lînă;
– Mastita. Pe locul inflamat se aplică o felie subțire de slănină veche, deasupra se pune o bucată de staniol de la o ciocolată sau dintr-un pachet de țigări şi se bandajează sau se lipește cu leucoplast;
– Eczemă. Se topeşte slănină nesărată şi se răceşte la 35 de grade. Se amestecă bine 2 linguri de grăsime topită cu albuşuri de la 2 ouă crude, 100 g pastă din fructe de solanum (zîrnă, lăsnicior), 3 linguri suc de rostopască. Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave de 2 ori pe zi;
– Dureri de dinţi. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
– Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, pînă la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcîiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.
Și ceapa, în toată povestea asta? Ei bine, ceapa are și ea meritele ei, dar în combinație cu slana, este doar fudulie. Și parfum! Drept care o mare firmă farmaceutică a pregătit deja apa de gură Ceapă’n Dale, singura apă de gură ceapofugă din lume.
Înarmat cu toate aceste noi informații științifice, privesc deja cu alți ochi spre porcăriile care mă așteaptă de sărbători: mănînci și ești sănătos &vînjos! Ce îmi pot dori mai mult?
Vă urez deci și dumneavoastră sărbători fericite, cu slană sănătoasă!