1280px-PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta08

21 decembrie 1989. La Cluj, în Piața Libertății, capitanul Carp Dando își câștiga, cu pistolul în mână, avansarea în grad. Avea să fie făcut, imediat dupa revoluție, maior! Acum, este locotenet-colonel în rezervă!

21 decembrie 1989. La Cluj, în Piața Libertății, oamenii au strigat: “Murim și liberi o să fim!”. 12 dintre ei au primit, din arma capitanului Carp Dando și din armele soldaților din subordinea sa, rația de libertate…pe vecie; alți 28 au fost răniți.

PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta07

Decembrie 2014. La Cluj, Matiş Lucian, Jurja Sorinel Dorinel, Merca Aurel, Pedestru Horea, Tamaş Burgya Iosif, Sabău Ioan, Cristurean Rodica, Szabo Attila, Marin Vergică, Borbely Istvan, Ticlete Mihai Călin, Egyedi Imre, Cioară Viorel sunt, acum, doar nume de eroi pe niște cruci. Pe 21 decembrie, numele acestea  vor primi niște coroane de flori. Locotenet-colonelul Carp Dando își va primi, și luna aceasta, pensia cea grasă. O merită! A strigat doar, în urmă cu 25 de ani, “Împușcații că nu-s oameni!” Pe urma a tras! Au tras și subordonații lui.

revo13MAIN

Ministerul Apărării Naționale l-a sancționat… dându-i un apartament! În plus, Carp Dando a beneficiat și beneficiază în continuare de un ajutor financiar destinat persoanelor cu handicap – a fost împușcat în picior, din greșeală, de unul dintre soldații săi. Colonelul este și administratorul a trei asociații de locatari. Lângă pensie și ajutorul de “rănit în revoluție”, se așează indemnizația lunară cuvenită pentru munca prestată în “slujba obștii”. Când ai fost contrarevoluționar într-o “revoluție anti-comunistă”, nu mori de foame, dimpotrivă.  La 93 de ani, veteranul de război Simion Gârlea primește 222 de lei pensie. Și asta pentru că n-a tras în cine trebuia! Carp Dando a făcut-o: zeci de fotografii, de pe 21 decembrie 89, o dovedesc.

500px-PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta17

De curând, “părintele” revoluției anti-comuniste române, tovarășul Ion Iliescu, spunea “România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei.” Cât de radicală a fost ruptura, a dovedit-o nu numai ascensiunea post-decembristă a lui Ion Iliescu, ci și existența lui Alexandru Vișinescu.

La aproape 25 de ani de la revoluție, și la 60 de ani după ce crimele fuseseră făptuite, societatea românească descoperea uimită că torționarii care au torturat și ucis în lagărele și pușcăriile comuniste sute de mii de români, au fost și sunt în continuare răsplătiți cu pensii uriașe de către statul apărut în urma unei mișcări populare etichetată ca “anti-comunistă”. Alexandru Vișinescu este acuzat acum de uciderea a 12 detinuți, printre care și liderul țărănist Ion Mihalache, și de torturarea multor altora.

PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta12

Peste 25 de ani, societatea românească va mai avea o revelație, bineînțeles tot șocantă. Va descoperi că pe străzile Clujului, Carp Dando – omul care în 1989 a omorât 12 oameni și a rănit alți 28 – se plimbă liniștit, sprijinit în baston. Va afla tot atunci că, asemenea lui, mulți alți asasini în uniformă au primit timp de jumătate de secol recompense substanțiale și onoruri din partea statului român. Și se va întreba cu nevinovăție: cum a fost posibil așa ceva?! Iar Carp Dando, sau altul la fel ca el, îi va da răspunsul – așa cum o face și Vișinescu azi – cu care societatea românească se pare că s-a obișnuit: “Futu-ți Cristosu’ mătii să-ți fut!.”