D.D. Rujan

00:14 (Acum 11 ore)

către IANCUeuveronica

De ce nu mai vrea sa calce prin Romania „mozambicanul”Radu Mazare,socotit,alaturi de Basescu,intre cele mai dezgustatoare personaje post Revolutie!

După Revoluție, celebrul Palat Regal din Mamaia a fost supus unui fenomen agresiv de deteriorare,in anul 2000 structura acestuia fiind foarte șubrezită. În 2012, Palatul a fost incendiat din senin(!!) și, din momentul privatizării a urmat dezastrul: a fost exploatat haotic, fără respectarea,ba chiar prin ignorarea legislației în vigoare. În fiecare vară,  reședința de vara Reginei Maria a fost, pe rând, club, discotecă,graina de vara  sau bar de noapte. În acest timp, Palatul de la Balcic, ”fratele mai mic” al Palatului din Mamaia,cu Gradina sa botanica este vizitat anual de aproape un milion de vizitatori interesați de istoria clădirii ,a taberelor de pictura și de memoria regală inestimabila a locului ,de pe urma caruia bulgarii scot bani buni,ca punct de atractie unic la Marea Neagra.

Palatul Regal din  Mamaia a fost vândut, înca in urma cu 15 ani – cand primarul excroc R.Mazare era tartorul …”autoincoronat”al Litoralului! – prin  compania de stat SC Mamaia SA ,catre firma de mafioti SC Light System SRL,… la prețul unui apartament de luxUn an mai târziu, Primăria Constanța, direct, a vândut și curtea palatului, în suprafață de 1,5 hectare, aceluiași proprietar, cu… 23 euro/mp, deși pe piața imobiliară un metru pătrat in stațiune valora in zona peste 300 de euro/mp. Deoarece imobilele erau inregistrate si suntmonumente istorice de categoria A, tranzacțiile s-au făcut la ”indicatie” de catre Mazare , ca intre mafiotifără acordul Ministerul Culturii Firesc, DNA cere justificat anularea contractelor de vânzare. Procesul tot este în desfășurare… Un mic amanunt: SC Light System SRL are un acționariat stufos și controversat, „recrutat”din preajma unor afaceriști și oameni politici celebri: Alexandru Bittner, Dorin Cocoș și Sorin Ovidiu Vântu.

Pentru cine nu stie , Palatul Regal din Mamaia a fost construit în perioada 1924-1926 la initiativa Reginei Maria, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Ulterior, Palatul a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai, iar în anul 1932 Carol al II-lea a cedat clădirea, in folosintza, comenduirii Flotilei de Hidroaviație. În 1948, imobilul a fost naționalizat,ca resedinta oficala a Protocolului , iar în 1990 a ajuns, O Doamne!, în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA.

În anul 2003, SC Mamaia SA, condusă pe atunci de un oarecare, Dan Lucian Victor, vinde palatul către SC Light System SRL, în schimbul sumei de 709.209 lei, adică aproximativ 150.000 de euro (la cursul actual). Conform informațiilor din dosarul privatizării,reconstituit profesionist de jurnalista Andreea Pavel , jumătate din această sumă o constituia… valoarea bunurilor care se mai găseau în Palat. Altfel spus, clădirea propriu-zisă a fost vândută cu aproximativ 75.000-80.000 de euro . Dincolo de valoarea istorică și arhitecturală, palatul are o suprafață construită la sol imensă: 1218 mp. Iar clădirea are demisol, parter,terase si doua etaje generoase , adică o suprafață totală de aproape 5000 mp.

Terenul aferent palatului, cu o suprafață de 1,5 hectare, se afla în proprietatea… Primăriei Constanța și a fost vândut în anul 2004,penibil, cu 23 euro/mp deși, la mica publicitate, terenurile din stațiunea Mamaia erau scoase la vânzare cu prețuri ce depaseau 300 de euro.Ambele tranzacții au avut loc fără înștiințarea Ministerului Culturii ori a Direcției Județene de Cultură Constanța, deci fără exercitarea dreptului de preemțiune al Statului. Palatul Regal din Mamaia este înregistrat în Lista Monumentelor Istorice prin codul LMI CT-II-m-A-02896.

Povestea Palatului Reginei Maria din Mamaia si prețurile derizorii în schimbul cărora au fost vândute cele două imobile unicat, dar și tranzacționarea dubioasa a acestora fără înștiințarea Ministerului Culturii – dar de care vorbea toata Constantza !- au atras in sfarsit  atenția procurorilor DNA care l-au trimis în judecată pe fostul primar Radu Mazăre pentru …un banal abuz în serviciu.Ca asta stiau ei cel mai bine…Conform informațiilor din rechizitoriu, magistrații au mai cerut în instanță și anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului pentru că…imobilul  a fost vândut fără aprobarea Ministerului Culturii: ” Totodată, se impune anularea contractelor de vânzare-cumpărare (…) Și în aceste cazuri sunt deopotrivă valabile argumentele expuse mai sus cu privire la aplicabilitatea regulilor din Codul Civil anterior în materia nulităților și contractului de vânzare cumpărare, precum și a celor privind caracterul derizoriu al prețurilor de vânzare și de fraudarea legii comisă prin încheierea celor două contracte de vânzare cumpărare”se arată în rechizitoriul procurorilor DNA din Constntza,un oras in care clientela institutiei dusa in „glorie” de zeitza Nefertiti,colcaie nu doar la „Gura Portului”…Vorba cintecului preferat al distinsei Doamne: „Haoleu Don’ Procoror/Nu ma condamna ,sa mor/Ca am copilas minor/Haida ,haida,trece garda/ Si Codrutza da cu barda”…Asa ca din momentul în care a fost privatizat, Palatul Regal cu valoare de unicat a fost exploatat fără întrerupere și in siktirul legii… Tâmplăria originala,ci multe piese unicat, a fost schimbată cu termopane de proastă calitate, pe clădire au fost montate… aparate „intensive” de aer condiționat, iar fostul palat al Reginei Maria a fost gazda unor showuri estivale de prost gust, vară de vară sub ochii aceleiasi DNA,care se zice ca avea masa rezervata,”tout jour”… ajungând, pe rând, club, bar de zi  si mai ales de noapte ,apoi discotecă… Și totul s-a petrecut la vedere, fără avizul Direcției Județene de Cultură Constanța, fapt confirmat chiar de reprezentanții instituției.  Directoarea DJC Constanța, se plangea că până la intervenția procurorilor DNA, nici măcar nu a putut lua legătura cu proprietarii monumentului istoric.

Palatul Regal din stațiunea Mamaia are si o istorie superbă care, dacă ar fi pusă în valoare de proprietarii monumentului și de autoritățile locale, ar atrage cu siguranță mii si mii de turiști români și străini interesați de istoria locurilor și de memoria familiei regale  la malul Mării , aureolata de gloriosul nimb al celui mai  ma interesant personaj al MARII UNIRI,atat de iubita  Regina Maria.O descriere amplă a monumentului, așa cum era acesta pe vremuri, a fost făcută de istoricul Florin Anghel  2014:”Palatul Regal din Mamaia ascunde mai multă istorie decât oricare dintre clădirile oficiale din afara Bucureştilor. Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier, de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul larg,din care, atunci, se vedea marea. „Kara Dalga” se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns englezeste şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis. Clădirea avea iniţial 35 de camere: 16 la sol, 12 la parter şi 7 la mansardă, alături de sălile de serviciu”.

De multe ori, Palatul Regal din Mamaia a fost gazda celor mai importante capete încoronate ale vremii care poposeau la malul Mării Negre pentru a vizita familia regală a României. Ar fi de ajuns să ne amintim de rolul important pe care România l-a jucat în securitatea regională, între cele două războaie mondiale. Mai mult decât atât, Regina Maria era nepoata țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (bunic matern) și nepoata faimoasei Regina Victoria a Marii Britanii (bunică paternă).Așa că nu e de mirare că vizitele pe care Regele Ferdinand si Regina Maria le primeau la palatul  din Mamaia, erau importante, iar evenimentele organizate la reședința regală erau deosebite: În Palatul acesta au locuit, în vremuri fericite, regele Ferdinand, regina Maria, regele Mihai, regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul rege Paul (1947- 1964), regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul de o viaţă al bunei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zile  în camerele Palatului, în lunile de vară,mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.  Nu de puţine ori, pe plaja care ducea spre Midia şi lacul Taşaul, regina Maria obişnuia să organizeze concursuri  de călărie şi era neasemuit să vezi un grup de regine şi prinţi moştenitori alergând în curse rapide pe ţărmul sălbatic.”Evident, terasa, care pare că sărută marea, era finalul trapului, locul unde se primeau premiile (un ceai, un aperitiv, o cină) şi nu puţine au fost deciziile politice sau dinastice care s-au conturat aici. Stăpâna locului era frumoasa Regina cu ochii albaştri şi pasionali,o femeie de o frumuseţe aparte,pentru care au suspinat spirite de marca ale Europei.Avea o vocea puţin răguşită ,dar fermecatoare, cu  accentul ei englezesc,altfel fără inhibiţii la capatiul ranitilor,ori a bolnavilor de tifos, cu o inteligenţă sclipitoare care a „inmuiat” multi babati cu Decizii importante in Primul Mare Razboi” NewsBv)