NZ
0 aprobate
nono_zigar@yahoo.com
95.76.1.146
Dar Trump este total ostil Chinei!
Trump poate opri avantul impotriva Rusiei pentru a se ocupa de China si a o opri din expansiunea coloniala economica si teritoriala a chinezilor:
Liderul american a promis încă din timpul campaniei electorale că va înăspri războiul comercial împotriva gigantului asiatic.
Președintele chinez, Xi Jinping, era si este conștient de riscurile pe care le implică o nouă victorie a lui Trump. „O relație [chinezo-americană, n.tr.] conflictuală ar fi dăunătoare pentru toți, în timp ce istoria ne-a arătat că o cooperare este benefică pentru ambele țări”, i-a transmis joia trecută președintele chinez învingătorului la alegerile prezidențiale americane, într-o convorbire telefonică menită să-l felicite pe proaspăt-alesul președinte.
Cooperarea nu pare să fie pe agenda republicanilor. „Politica față de China se va înăspri chiar mai mult”, a avertizat Mikko Huotari, director adjunct al Mercator Institute for China Studies (Merics), unul dintre principalele centre de cercetare pe tema Chinei în Europa, la o conferință de presă având ca tematică destinul Chinei și al Europei în contextul victoriei lui Donald Trump.
Această schimbare se datorează, în mare parte, echipei viitorului președinte. În SUA, „totul depinde de oamenii pe care președintele îi alege în jurul său”, subliniază Giovanna De Maio, specialistă în relații internaționale, profesor asociat la Universitatea George Washington și profesoară la Sciences Po Paris.
În cazul lui Trump, echipa pe care o ține aproape de el „nu duce lipsă de persoane influente care au un sentiment de ostilitate față de China”, spune și Zeno Léoni, expert în relațiile chinezo-americane la King’s College din Londra.
În SUA, mai multe figuri importante, cu o poziție anti-China, sunt vizate pentru poziții-cheie în guvern.
În timpul campaniei, președintele-ales a promis să impună tarife de 60% asupra tuturor importurilor chineze. „O astfel de măsură ar însemna o deteriorare gravă a relațiilor dintre cele două țări”, declară cabinetul de consultanță Dezan Shira & Associates, care furnizează conținut pentru site-ul China Briefing. Sancționarea companiilor exportatoare chineze ar fi o lovitură dură pentru China, care suferă deja de o încetinire economică severă.
Coșul de consum american este alcătuit în mare parte din produse fabricate în China sau care conțin componente chinezești. Dar „lui Donald Trump nu pare să-i pese de acest aspect, pentru că el crede că reducerile de impozite pe care le prevede pentru cei mai bogați și pentru marile companii îi vor încuraja să transpună aceste reduceri în prețurile produselor lor”, remarcă Zeno Leoni.
De asemenea, noul conflict comercial va fi probabil mai violent, deoarece de această dată „China este mai bine pregătită și mai dispusă să riposteze [la măsurile ostile ale SUA], vizând anumite companii”, spune Mikko Huotari.
Donald Trump nu este cunoscut pentru încrederea sa în aliați, precum Biden. „Joe Biden a pus la punct o rețea structurată de alianțe și pacte defensive cu aliații din regiunea Indo-Pacificului, mai precis cu Japonia, Coreea de Sud și Australia”, subliniază Giovanna De Maio.
Cu toate acestea, „există persoane din cercul lui Trump, precum Elbridge Colby [fost consilier pe probleme de apărare al miliardarului republican], care militează pentru o creștere a investițiilor militare în Asia [in aliatii gasiti de Biden] și chiar pentru alocarea mai multor resurse pentru această regiune decât pentru Europa”, adaugă Giovanna De Maio.
Problema Taiwanului?
„Este imposibil de știut care va fi strategia unei viitoare președinții Trump, iar în timpul campaniei, acesta a făcut declarații care ar fi putut ridica îndoieli cu privire la angajamentul său față de insulă”, notează Zeno Leoni. De exemplu, el s-a plâns că Taiwanul, unul dintre principalii furnizori mondiali de cipuri pentru calculatoare, a „furat” piața strategică a semiconductorilor de la Statele Unite. De asemenea, el a sugerat că teritoriul revendicat de China ar trebui să „plătească pentru protecția americană”.
Este acesta un mod de a sugera că soarta Taiwanului este negociabilă, atâta timp cât se plătește bine? Dar „strategia SUA cu privire la Taiwan [ca partener independent al SUA, opus Chinei este atât de înrădăcinată în continuitate, încât nici măcar Donald Trump nu va putea să o schimbe”, consideră Zeno Leoni.
https://www.france24.com/fr/asie-pacifique/20241109-donald-trump-etats-unis-chine-economie-guerre-commerciale-xi-jinping
NZule Trump poate ca uraste China din toata inima dar ata nu’i suficient. Parghiile americane de a impune Pax Americana au disparut, sunt atat de diminuate ca nu mai pot impresiona nici o tara mijlocie datamite o putere economica si militara ca China.
Trump va face frumos la China, plin de gratii si zambete[poate strambe], multumit ca China nu este razbunatoare si nu vrea sa darame dolarul imediat, ci merge pe linia legala de plata a datoriilor financiare in dolari sau orice alte monede sunt acceptate de IMF.
Promisiuna lui Trump de a sfarsi razboiul din Ukraina intr-o zi este doar o gluma. Dupa atatea sanctiuni nereusite si confiscarea totala a rezervelor din bancile occidentale ale Rusiei, SUA nu mai are ce face. Rusia si-a dovedit deja superioritatea tehnica pe frontul din Ukraina si nici militar nu mai poate fi speriata cu ceva.
Taiwanul va ridica el singur steagul Chinei continentale si va termina cu mofturile secuiste de autonomie. Fara razboi si fara vre-o interventie a vre-unei puteri straine.
Ai putina rabdare sa se aseze lucrurile, nu te grabi cu proorocitul ca sa nu faci ca Irimia.
Daca vrei sa afli cabinetele/ministerele lui Trump si cat de fidele sunt ele Israelului citeste acest ziar din Israel care este preocupat in exclusivitate de politica americana: https://jewishinsider.com
In pofida unei asemenea dominari evreiesti in politica americana si cu toata ura lor fata de chinezi asta nu schimba situatia geopolitica diminuata a SUA.
Batausul satului nu mai sperie pe nimeni, parghiile s-au schimbat.
Lamentarile tale sunt mofturi deocheate de pe mass-media, incearca si alte surse mai serioase.
Succes.
N-am ce afla de la tine, trolule chinez. Mi-esti inutil cu propaganda ta de soldat strain! Nu ai ce spune decat fraierilo.
UIte un alt troll aici:
CHINA SE ÎNARMEAZĂ PENTRU UN RĂZBOI COMERCIAL CU DONALD TRUMP
De Radu Jacotă – https://www.national.ro/economie/china-se-inarmeaza-pentru-un-razboi-comercial-cu-donald-trump-840092.html
China a pregătit contramăsuri puternice pentru a riposta împotriva companiilor americane dacă Donald Trump reaprinde un război comercial mocnit între cele mai mari două economii ale lumii
China a pregătit contramăsuri puternice pentru a riposta împotriva companiilor americane dacă Donald Trump reaprinde un război comercial mocnit între cele mai mari două economii ale lumii.
Xi Jinping a fost luat prin surprindere de victoria lui Trump în 2016 și de impunerea ulterioară a tarifelor mai mari. Dar Beijingul a introdus în ultimii opt ani legi cuprinzătoare care îi permit să plaseze pe lista neagră companii străine, să impună propriile sancțiuni și să limiteze accesul american la lanțurile de aprovizionare cruciale, relatează Financial Times.
Joe Biden a menținut majoritatea măsurilor predecesorului său împotriva Chinei, dar Trump a semnalat deja o poziție și mai dură.
Însă China dispune acum de o „lege anti-sancțiuni străine” care îi permite să contracareze măsurile luate de alte țări și de o „listă a entităților nesigure” pentru companiile străine pe care le consideră că au subminat interesele sale naționale.
O lege extinsă de control al exporturilor înseamnă că Beijingul poate, de asemenea, să transforme în armă dominația sa globală asupra furnizării a zeci de resurse, cum ar fi pământurile rare și litiul, care sunt cruciale pentru tehnologiile moderne.
„Focuri de avertisment”
Andrew Gilholm, analist la firma de consultanță Control Risks, a spus că mulți au subestimat daunele pe care Beijingul le-ar putea provoca intereselor SUA.
Gilholm a menționat „focuri de avertisment” trase în ultimele luni. Acestea au inclus sancțiuni impuse Skydio, cel mai mare producător de drone din SUA și furnizor al armatei ucrainene, care interzic grupurilor chineze să furnizeze companiei componente critice.
Beijingul a amenințat, de asemenea, că va include PVH, a cărei mărci includ Calvin Klein și Tommy Hilfiger, pe lista sa de „nerecomandate”. „Acesta este doar vârful aisbergului,” subliniază Gilholm.
China se grăbește să își facă lanțurile de aprovizionare cu tehnologie și resurse mai rezistente la perturbările cauzate de sancțiunile americane, în timp ce își extinde comerțul cu țările mai puțin aliniate la Washington. Din perspectiva Beijingului, în timp ce relațiile cu SUA erau mai stabile spre sfârșitul președinției lui Biden, politicile administrației ieșite din funcție au continuat în mare măsură în aceeași direcție ca în primul mandat al lui Trump.
Xi nu poate ignora amenințarea lui Trump de a impune tarife generale de peste 60% asupra tuturor importurilor din China, având în vedere încetinirea creșterii economice, încrederea slabă a consumatorilor și șomajul istoric ridicat în rândul tinerilor.
Totuși, așa cum a avertizat James Zimmerman, partener la firma de avocatură Loeb & Loeb din Beijing, „probabilitatea unei extinderi a războiului comercial în timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump SUA este mare.”