Stelian Canjea

RETROSPECTIVE Brick, NJ- June 2020

WHAT IF” (Putnam 2000) sau CE AR FI FOST DACA este titlul unei retrospective in istoria universala dealungul a 2700 de ani.

In 20 de eseuri, se prezinta momente cheie, alternative ale rezultatului istoric cunoscut si posibile consecinte.

Cartea, cadou dela Risa pentru Nick, mi-a cazut in mana in timpul unor mutari ale lui Nick la sfarsitul carierei militare, din Wilmington NC, to Miami Florida, apoi to Newton Pennsylvania si mai recent to Georgia.

Am retinut-o nu numai pentruca ma intorc la istorii vechi atunci cand sunt “sick & tired” de “istoriile” curente, dar si pentru dedicatia scrisa pe spatele copertei de Marisa/Risa lui Nick. O reproduc aici in intregime.

Dear Nicolae,

As a history geek, I have read most of these authors; a bunch of smarty pants, but a pretty good crew. However, since yow’re smarter than they are and I only have to assume far crazier (one day when yow’re old and rich, they’ll call you “eccentric”but for now you must settle for crazy), I bet you could come up with far better WHAT IF’s than they can. Let me know, Love, Risa 4/21/2005..

Nota Bene: Idila s-a incheiat cand Risa si-a reluat cariera avocateasca in New York renuntand la “cariera” de nevasta de militar..

——————————————————————————————————————–

DESPRE ESEURI

Autorii- prezentati ca “The World Foremost Military Historians” – propun raspunsuri si interpretari diferite la intrebarea What If, evident dictate de orientarea lor politica.

Iata cateva eseuri interesante:

1.Eseul lui J. Ober (Princeton) : VICTORIE REFUZATA (CONQUEST DENIED)

In prima lui mare batalie, Alexandru Machedon (avea 22 de ani) la Granicus in 334 B.C., era gata gata sa fie ucis de Spithridates, un nobil persan. Acesta, dupa ce l-a cam ametit cu prima lovitura in coif si era gata de a doua, mortala, a fost omorit de Cleitus, Alex’s personal bodyguard.

Shapte ani mai tarziu, Cleitus e ucis ca dizident..Se pare ca nu-i placeau persanele. Calificat de Ober ca primul mare conservator care se opunea actiunii lui Alexandru de a-i insura pe soldatii lui machedoni cu vaduvele persane. Ober, orientat politic de stanga, nu scapa ocazia sa-l numeasca pe Cleitus conservator, si il asociaza cu opozitia conservatorilor la miscegenation, crima de rasism in zilele noastre.

Macedoneni au invins la Granicus absolut spectacular. Au pierdut 34 de oameni dar au omorit 20,000.! (pg. 43).

Interesant este faptul ca adversarii lui Alexandru Machedon la Granicus, (localitate aproape de vechea Troia) erau in majoritate luptatori greci proveniti din statele grecesti din Asia Mica, Lydia, Phrygia, Bithynia, Paphlagonia (unde a trait Sfantul Stelian Paflagonul-stramosul numelui meu!), Capadocia, ocupate de Persi.

In urmatorii 10 ani, Alexandru a cucerit tot imperiul Persan. Cultura Elenistica a fost salvata.

CE AR FI FOST DACA Alexandru Machedon ar fi fost ucis la Granicus?

Autorii sunt de accord cu ideia ca omenirea ar fi fost foarte diferita de cea in care traim, din punct de vedere geopolitic, religios si cultural.

Am fi fost condusi de satrapi (poate mai buni ca oligarhii nostril)

Ne-am fi rugat la Ahuru-Mazda, sau mai tarziu la Alah.

Poate ca am fi fost cicumcisi si am fi fost pricopsiti cu multe neveste (deodata nu pe rand).

Arnold Toynbee a imaginat o “counterfactual history”

CE AR FI FOST daca Alexander AR MAI FI TRAIT inca 30 de ani?

A.T. crede ca Imperiul creat ar fi fost un salt inainte extraordinar.

Ar fi cucerit China, ar fi trimis expeditii de explorare in jurul lumii si ar fi creat o lume unificata, vorbind greceste!

Altii istorici, ca Badian si Bosworth, cred ca ar fi fost un dezastru de distrugere si masacru datorita asa zisei cruzimi ale macedonenilor. Hm.. Stanga dixit.

In concluzie, istoricii sunt de accord:

A fost bine ca Alexandru cel Mare nu a murit la Granicus. Omenirea a avut numai de castigat.

In legatura cu moartea lui la 32 de ani, Will Durant (The Life of Greece, Shuster 1939) crede ca:

Eforturile extraordinare, rani multiple, abuz de alcool si stressul datorat angajarii lui totale in nenumarate lupte si in final un atac de malarie, au dus la o moarte prematura. Dar, ce a reusit sa faca in cei 10 ani, nu are egal.. I love W.D.

———————————————————————————————————————

2.Eseul lui Victor Davis Hanson, (Calif. State Univ.)

PERSII INVINSI LA SALAMINA IN 480 B.C.

Citez din eseul lui V.D. Hansen (suedez-american, istoricul meu preferat):

Sunt putzine momente in istorie cand atat de mult a fost decis in atat de putin timp ca batalia navala dintre Greci si Pershi la Salamina in 480 BC.

Salamis a fost mai mult dacat o batalie. A fost suprema confruntare intre Est si West in care elementele viitorului au fost puse in miscare sau stopate.

Cuvintele ca “Libertate”si “Cetatean” nu existau in vocabularul culturilor mediteraneene.”

Imparatul Xerxes organizase o operatie militara care ca marime, durata pregatirilor, si planificarea sofisticata, poate fi comparata cu Invincibila Armata a Spaniei sau cu D -Day invazia aliatilor in WW2.

Operatia, inceputa si sfarsita la Salamis, a fost ultima oportunitate a persilor de a stavili cultura Greaca a westului.

Aeschylus, autorul atenian al piesei “The Persians” participase la batalie.

Un personaj din piesa transmite mamei lui Xerxes mesajul celebru: “Daca Soarta favoriza numarul, am fi castigat batalia.”

Intradevar, ca numar, La Salamis, flota Persana era de 3-4 ori mai mare, iar armata de uscat 5-10 ori mai numeroasa si potential reserve de 70 de ori mai numeroase.!

Victoria a fost asigurata de Temistocles, marele strateg atenian.

El convinsese Atena cu 2-3 ani inainte, sa construiasca 250 nave, si sa angajeze Persii intro lupta finala nu terestra ci o batalie navala.

Temistocles a ales Salamina.

Acolo in stramtoare el a reusit sa-i atraga pe Persi, in asa fel incat superioritatea numerica a acestora era anihilata, si favoriza pe marinarii greci superiori in lupta de aproape.

Se spune ca batalia a durat vreo 2 zile si a fost urmarita de Xerxes depe un tron amplasat pe dealul din vecinatate.

Cand era evident ca flota lui a fost distrusa, Xerxes a parasit Grecia lasand pe generalii lui si armata sa piarda in final si batalia terestra.

La Platea armata greaca unita, cu peste 70,000 hopliti si tot atatia mai usor echipati au anihilat o armata persana demoralizata, fara Imparat si fara support naval.

V.D. Hanson conchide “Daca Marathon a intarziat speranta Persilor la cucerirea Greciei si Platea a terminat-o, Salamis a facut orice alta incercare imposibila.

CE AR FI FOST DACA PERSII ar fi castigat la Salamina?

Hanson il citeaza pe Hegel care a descris o Grecie devenita provincie persana:

– Agora transformata in bazar oriental.

– In locul filisofiei, stiintei si artei grecesti, ar fi fost una subventionata/aservita divinitatii imparatului si astrologiei,

– Democratia in nastere ar fi fost inlocuita cu satrapii numiti de Regele Regilor.

– Nu am mai fi vazut Parthenonul, Meteora si nici Muntele Athos!

– Nici romanii si nici alti europeni nu si-ar mai fi petrecut concedii la Tassoss

Probabil ca pe persani i-ar fi tentat sa continue avansul catre vest deci adio Epirul, Macedonia si adio Alexandru Machedon!

——————————————————————————————————————

3.Eseul Ceceliei Holland, Historian Novelist’

THE DEATH THAT SAVED EUROPE / MONGOLS PARASESC EUROPA, 1242

C. Holland isi incepe eseul astfel:” Dark Ages erau de fapt “luminoase” comparate cu ce s-ar fi intamplat in secolul 13, daca Mongolii si-ar fi completat cucerirea Europei.

Iata pe scurt istoria invaziei:

In vara lui 1241, trei armate mongole invadeaza Europa, dupa ce subjugasera pe Rusi, care au ramas ocupati si au platit tribut in urmatoarele doua secole.

In Siberia, si dupa 400 de ani, localnicii numeau taxele Yasak, dupa codul mongol Yasa!

Prima armata mongola, relativ mica, creaza diversiunea si ataca nordul Poloniei.

Germanii, cavalerii Teutoni, si Templieri in armuri impresionante ataca primii si ii imprastie pe mongoli in campia dela Wahlstadt. Dar, in loc sa se regrupeze, cavalerii continua inaintarea cam dezorganizata si cad intrun “ambush”.

Armata Ducelui Henry este complet distrusa.. Era in ziua de 9 Aprilie 1241.

A doua armata, condusa de Sabotai, trece prin nordul Carpatilor, si ajunge in campia Panoniei.

Sabotai, avea 78 de ani, era preferatul lui Gingis Han, si este si azi considerat

un geniu military. Trecerea Carpatilor, 270 mile, a fost facuta in trei zile!

A treia armata trece Nistrul, ocoleste pe la sud de Carpati si ajunge la Sabotai care deja incepuse lupta. Bela, regele ungar il ataca pe Sabotai, care se retrage strategic ca apoi sa-i inconjoare armata ungara si sa o distruga. Bela fuge si se refugiaza pe o insula in marea Adriatica.

Dupa lupta din vara lui 1241, mongolii isi lasa caii la pascut in pusta ungara si se pregatesc pentru invazia restului Europei in 1242. O Europa fara aparare si constienta de soarta care o asteapta.

Se stia deja ca incepand din 1209, mongolii lui Genghis Khan depopulasera nordul si vestul Chinei, macelarisera 1,6 milioane in Harat si 1,8 milioane in Nishpur. Cifre incredibile..(pg 98). Orase si civilizatii sterse depe fata pamantului. Dupa Germania/Polonia/Ungaria cucerite, ar fi urmat tarile de jos, Franta, Italia..

Dar n-a fost sa fie: In primavera lui 1242, de langa Viena, armatele mongole se retrag catre Asia.

O singura moarte a salvat Crestinatatea:

Murise Ogadai, unul din fii lui Genghis si seful /Khanul invaziei Europei, si legea mongola cerea ca dupa moartea KHANULUI toti mongolii trebuiau sa se intoarca in tara lor de bastina ca sa-si aleaga noul KHAN.

Mongolii nu s-au mai intors spre Europa. Au hotarat sa cucereasca China si spre vest, Persia si tarile arabe..

Sfarsitul expansiunii mongole a inceput cand o armata a Mamelucilor din Egipt a invins armata mongola in Holly Land la Ayn Jalut..

Japonezii si Vietnamezii au respins invazia mongola in estul indepartat.

Dintrun imperiu care s-ar fi putut intinde pe trei continente Asia, Africa si Europa, astazi Mongolia este o tara de 3 milioane de locuitori, situata intre doua mari puteri China si Rusia si evident fara sa dea semn de renastere a unui urmas de talia lui Gengis Khan.

In URSS, au fost interzise toate publicatiile referitoare la Genghis ( Khan 1206-1227).

In anii 30’ Stalin a executat 30,000 de mongoli si a distrus toate referirile la istoria cuceririlor mongole.

La Moscova in 1972, in timpul primei mele vizite la metrourile sovietice, translatorul si Insotitorul nostru, mi-a marturisit ca rusii au si acum obsesia celor 200 de ani de ocupatie mongola, si considera China un permanent dusman si potential “occupant”.

Genghis Khan and the Making of the Modern World” carte publicata de Jack Weatherford in 2004, (Broadway Books, NY), merita citita de “history geeks”.

Dar, poate ca un urmas al lui Genghis, chinez din spitza lui Mao (care si-a omorat zeci de milioane de compatrioti) planuieste sa cuceresca lumea in secolul 21?

Cartea lui Pilsbury , “ Maratonul de 100 de ani” , recent dezbatuta si citata pe TV Fox Channel, demonstreaza cu date istorice intentia actuala a Chinei de a incepe alt “mare salt inainte”..

Virusul Covid 19/Wuhan ar reprezenta o prima incercare??!!

Care era secretul invincibilitatii armatei mongole? Autoarea opineaza astfel:

Superioritatea armatei mongole se datora:

-Vitezei si manevrabilitatea in actiune,

-Puterea de foc,

-Disciplina si un excellent corp ofiteresc, ales numai dupa calitati de luptator si nu dupa nastere sau nepotism.

– Fiecare luptator avea cel putin 3-4 cai de rezerva. Putea sari depe unu pe altul in fuga.

-Arma lui era un arc dublu curbat din os laminat, cu 160 lb. forta de tragere si capabil de a trimite cu precizie sageti la 300 de metri.

-In loc de armura metalica grea si incomoda, avea o imbracaminte de piele captusita si camasi de matase care sa-i protejeze ranile.

-Nu se angajau in lupta de aproape, si mureau in proportie redusa fata de inamici.

-Cel mai important element: Se supuneau ordinelor fara vorbe..

Sabotai coordona miscarea a mii de oameni in lupta cu un system de semnalizare cu steaguri colorate.

– La un semn oamenii lui actionau instantaneu fara ezitare..

Cartea lui JW, mentioneaza cautarea si a lui Stalin si a lui Hitler a unei “Secret History”,

In care ar fi descoperit secretul strategiei armatei mongole, de mare folos in WW2.

Am impresia ca Cecelia Holland a gasit secretul superioritatii armatei mongole..

In Polonia, inca se mai sarbatoreste ziua de 9 Aprilie ca zi de victorie, argumentand ca oricat de teribila a fost infringerea din 1241, lupta i-ar fi obosit pe mongoli si le-ar fi redus entuziasmul pentru continuarea cuceririi europei.

Autoarea eseului conchide:

Valoarea si sacrificiul aparatorilor polonezi a contat mai putin decat forta teribila care i-a manat pe Mongoli spre Europa si care i-a trimis inapoi in Mongolia.

Asta si un absolut noroc chior ca Ogadai a murit inainte de atacul final!”

———————————————————————————————————————

COMENTARII DESPRE ISTORII MAI RECENTE

Pentru cei ca noi – cititori de istorie (history geek) cu timp berechet la dispozitie si cu o “dispozitie de dreapta”, tendinta de a prezenta istoria dinspre “stanga” o percepem rapid si cautam imediat raspunsul patriotic.

Ca de exemplu doua istorii nationale:

Istoria Romanilor

Scrisa prin anii 50’ de Roller, evreu roman/sovietizat, KGBist, instalat in Romania de sovietici ca ministru al culturii in guvernul Groza.

In final l-au “sinucis” tot ai lui deoarece o facuse prea de tot si noul “patriotism” cerea o schimbare socialist/nationalista.(Vezi Revista ISTORIA- (2019)

Istoria Americanilor

Scrisa de Howard Zinn, un evreu radical leftist istoric, exponent al unei culturi socialist-comuniste-profund antiamericane..

Demascat de Mc Carthy in 50’, revine dupa moartea acestuia, impreuna cu alti “Agenti (KGB) din USA” mentionati in faimoasa “Venona Papers”.

Stanga” in America a infectat majoritatea universitatilor americane. Rezultatul se vede astazi. Multi albi, indoctrinati si/sau platiti, sunt fruntea/spatele manifestatiilor violente provocate de moartea a doi negri.

In Romania, un raspuns din “dreapta” a fost dat- printre altii- de Djuvara cu “A Brief Illustrated History of Romanians (Humanitas 2014). Varianta in engleza, i-am dat-o lui Nick. Nepotii nostrii GrahamStelian Si CamilleMaria o sa aiba prilejul sa cunoasca tara selfexpatriatilor lor bunici..din surse mai de dreapta..decat dela CNN.

In USA, Larry Schweikart & Michael Allen au publicat “A Patriot’s History of the United State (Penguin Books 2004). In introducere este un dialog al autorilor cu Rush Limbaugh, care lauda efortul lor de a indrepta stangismul revoltator al lui Zinn. Good!

However, o problema majora de rezolvat si in Romania si in USA este educatia si “educatorii” din scolile medii si universitati.

Problema este in ce masura interpretarea istorica adevarata-evident dinspre drepta-zic eu, ajunge in final pe bancile scolilor, asa incat mesajul sa le intre in cap odraslelor.

Din nefericire, asa cum se vede in politica si acolo si aici, clasa politica /adica reprezentantii alesi si alegatorii/ este predominant de stanga si manipulata de cei ca Roller si Zinn..

Political correctness” este, printre alte unelte ale politici de stanga, otrava cea mai puternica. Calificativul de “rasism” este aplicat automat si inlocuieste orice incercare de dezbatere.

Execrabila “Common Core”, un curriculum de tip Zinn impus elevilor in timpul administratiei Obama de trista amintire, este un exemplu de atac socialist/communist in domeniul educatiei..

Dupa dezastrul din Minneapolis si Atlanta, decesul a doi negrii in confruntari cu politia, tara a intrat in de luptele de strada pentru putere.

La TV Imagini de necrezut: Sefa camerei reprezentantilor si cabinetul ei-toti democrati- ingenuchiati si cerandu-si scuze ca sunt albi!!

Mii de demonstranti, impinsi dela spate de tineri albi spalati la creier de scoli indoctrinate si platiti de Soros, cer abolirea politiei prin taierea fondului de salarii din marile orase (administrate de democrati) si ataca pietoni albi si jefuiesc/incendiaza magazine.

Casa Alba asediata de manifestati . 60 de agenti din serviciul secret, raniti grav si biserica din vecinatate, folosita de CA, incendiata..

Stanga/democratii incearca cu disperare sa submineze administratia actuala si sa castige voturi pentru alegerile din noiembrie.

Baietii buni” din familia lui Zinn, i-au folosit pe negrii ca varf de lance in politica de stanga impotriva dreptei. Negrii reprezinta cam 10% din populatia de 330 millioane. Toate administratiile, incepand din 1960’, au cheltuit enorm sa ridice starea lor sociala/materiala.

De cativa ani, prezenta negrilor la TV a devenit obsesiva! In prezent, a fi alb in America, inseamna ca esti vinovat de sclavia inceputa in anul 1619, trebuie sa-ti cer iertare si sa platesti !!

Proiectul 1619

Orasul Bufallo din statul NY, democrat thru and thru, introduce in scoli “Proiectul 1619”. Este vorba de anul in care 20 de negri fusesera adusi de olandezi in Virginia si inclusi in listele de “indentures”(datornici) liste care includeau si albi -europeni. (A Patriot’s History, pg.19)

Historian E. Morgan , in American Slavery, American Freedom, demonstreaza ca negrii aveau acelasi statut legal ca si white indentured servants.(datornici).

In anii 1660’-70’, jumatate din imigrantii europeni (evident albi) erau indentured servants. Erau eliberati (ca si negrii) dupa ce isi plateau datoriile, cauzate in principal de plata transportului transoceanic.

Hannah Jones, a black staff reporter dela New York Times, este autoarea Proiectului 1619, publicat in 2019. Evident ca “baietii buni” dela Pulitzer i-au conferit un “premiu pentru “comentarii”.

Iata ce “comentarii” i-au adus premiul Pulitzer:

  • In USA exista un: “sistematic si institutional rasism.
  • Anti-black racism runs in the very DNA of this country
  • Cele 13 colonii din Sud a luptat in razboiul civil ca sa pastreze sclavia
  • Rasismul a devenit “timeless and immutable”.

Scopul proiectului:

-Tipica metoda marxista de creare de divergente rasiale pe baza unor date istorice falsificate, reinterpretate, ( vezi Howard Zinn…)

-Indoctrinarea populatiei de culoare sa voteze impotriva lui Trump…in Nov. 2020.

Infuse a “guilty complex” similar to “holocaust deniers” urmat de cereri de despagubiri !!

– Support for an Independent Black Republic in the South.

Interesant este faptul ca cele mai mari distrugeri provocate de manifestantii negrii si “albi” ca urmare a mortii celor 2 negrii din Mineapolis si Atlanta, au avut loc si continua si astazi in orasele conduse de zeci de ani de democrati si negrii. SE pare ca grupuri specializate /antifa se “plimba” dela un oras la altul si pregatesc terenul cu arme albe, cocktail Molotov, barricade etc.

Inca nu se vede un raspuns la declararea Antifei ca org. terorista.

Va urma.

===========================================================================