Text primit de la colegul nostru DEC. Este discursul care i-a fost fatal marelui JFK

 

**

“Cuvintul “secret” insusi este respingator intr-o societate libera si deschisa, iar noi ca popor, prin istoria si mostenirea noastra, ne opunem societatilor secrete, juramintelor secrete a procedurilor secrete.
Noi am stabilit cu mult timp in urma ca pericolele tainuirii excesive si neinstiintate, a unor fapte pertinente, egaleaza pericolele ascunderii justificarii tainuirii.
Astazi se pune putin pret pe lupta impotriva amenintarii unei societati secrete prin limitarea restrictiilor ei samavolnice.
Astazi se pune putin pret pe asigurarea supravietuirii natiunii noastre, daca traditiile noastre nu supravietuiesc odata cu ea.
Si exista un mare pericol, asupra caruia trebuie sa veghem in avans mai mult, caci vom fi expusi acestuia de cei dornici sa isi puna in aplicare intentiile chiar pina la limitele cenzurii oficiale si tainuirii. Nu intentionez sa permit ca aceasta sa se petreaca, in masura in care depinde de mine. Si nici un oficial din administratia mea, indiferent daca are o pozitie importanta sau nu, daca e civil sau militar, nu ar trebui sa interpreteze acest discurs al meu ca o scuza pentru a nu informa, pentru a nu ne arata intentiile, pentru a ne acoperi greselile, pentru a nu arata presei si publicului faptele pe care acestea merita sa le stie.
In lumea intreaga exista o conspiratie monolitica si barbara care ni se opune, care se bazeaza in principal pe mijloace ascunse pentru a-si extinde experienta ei de temut, prin infiltrare in loc de invazie, prin actiuni subversive in loc de alegeri, pe intimidare in loc de alegere libera, pe guerile, noaptea, in loc de armata ziua. Este un sistem care a acumulat resurse materiale si umane imense in construcita unei retele strinse.
A unei masinarii eficiente la nivel inalt, care combina: operatiuni militare, operatiuni diplomatice, operatiuni de spionaj, operatiuni economice, operatiuni stiintifice si operatiuni politice.
Pregatirile ei sunt secrete, nu sunt date publicitatii. Greselile ei sunt ingropate, nu evidentiate. Descendentii ei sunt tainuiti, nu onorati. Extinderea lor nu este pusa sub semnul intrebarii; niciun zvon nu se raspindeste, niciun secret nu este relevat.
Niciun presedinte nu ar trebui sa se teama de analiza din partea publicului a programei sale, caci din acest studiu provine intelegerea, iar din acea intelegere rezulta sustinerea sau opozitia si ambele sunt necesare.
Nu cer publicatiilor voastre sa sustina o administratie, dar va cer ajutorul in indatorirea colosala de a informa si alerta poporul American in aceste privinte…”

JFKennedy