Xaeus
xaeus.wordpress.com
darth_overmind@yahoo.com
23.106.56.11
Dragilor, daca vreti sa comunicati oarecum in sigurata trebuie sa fiti cu cativa pasi inainte. Sa aveti 3 alternative la orice.
Cand a izbugnit scandalul whatsap asimilat de facebook, au fugit toti in alte directii.
Noi, aia pregatiti deja comunicam de mult prin Telegram (nivel 2 de siguranta), Signal (nivel 3 de siguranta) si altceva (nivel 4 de siguranta). Daca acum se compromite totul pana la nivelul 3 / Signal, nu-i bai, avem nivelul 4 care nu poate fi afectat si mai venim cu doua suplimentare ca sa avem alternative. Deci secu, mult spor.
Și frecventele acordate radioamatorilor, din toate benzile, cred ca sint ascultate, asa cum erau si pina in 1989 de Centrul de Control Fre vente Radio.
CUM PIERDE AMERICA CONDUCEREA CELEI DE A PATRA REVOLUTII INDUSTRIALE
De David P. Goldman
Ne aflăm în prezent în mijlocul unei a patra Revoluții Industriale, definită de metadate și sisteme și aplicații de inteligență artificială. A treia Revoluție Industrială, bazată pe calcule și comunicații, a fost condusă de Statele Unite.
China vrea să conducă a patra revoluție industrială și, astfel, să câștige viitorul.
S-ar putea să reușească să facă acest lucru.
Dacă o va face, consecințele pentru Statele Unite vor fi dezastruoase: Vom deveni considerabil mai săraci, politica noastră mai puțin stabilă și economia noastră dominată de un adversar. Mai mult decât atât, dimensiunea militară a acestei revoluții ar putea face ca multe, dacă nu toate, din sistemele noastre de bază de armament să fie depășite.
Trăim într-o lume unde învingătorul ia toate.[1] Bogăția Americii, precum și stabilitatea sa financiară, depind în mare măsură de poziția de lider tehnologic, care a creat cea mai mare parte a noii bogății în Statele Unite în ultimele două decenii. Conducerea Chinei în cea de-a patra revoluție industrială ar precipita destrămarea poziției financiare globale a Americii și ar crea o criză profundă și sistemică.
Statele Unite importă acum bunuri chinezești de peste 600 de miliarde de dolari pe an, cu 25% mai mult decât în ianuarie 2018, când președintele de atunci, Trump, a impus tarife punitive. Acest lucru este egal cu aproximativ un sfert din PIB-ul de producție al SUA. Departe de a se decupla de China, o propunere larg răspândită în timpul pandemiei de Covid-19, Statele Unite s-au cuplat cu China mai strâns ca niciodată.
Acesta este rezultatul a mai mult de 5 trilioane dolari în stimul fiscal – un impuls pentru a cere mai mult decât triplu sprijinul fiscal pentru economie în timpul 2008-2009 Marea Recesiune – fără investiții corespunzătoare în capacitatea de producție din SUA. Statele Unite înregistrează acum un deficit de cont curent de trilioane de dolari, în timp ce deficitul bugetar federal se situează la peste 10% din PIB, potrivit Biroului de Buget al Congresului.
Dominația Chinei în următoarea generație de producție și logistică ar eroda poziția Americii ca furnizor al monedei de rezervă dominante a lumii și ar duce în cele din urmă la o criză de finanțare pentru datoria internă și externă în creștere a Americii.
Conducerea americană a celei de-a treia revoluții industriale în domeniul calculelor și comunicațiilor a făcut din această țară un magnet pentru capitala lumii. Statele Unite au reușit să aibă un deficit cronic de bunuri și servicii pentru că o lume înfometată de investiții dorea activele noastre.[2]
Înlocuirea importurilor ieftine pentru producția internă ar fi putut fi o eroare de politică, dar a fost o eroare politică accesibilă din cauza poziției de lider a Americii în era digitală.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă: capitalizarea de piață combinată a stocurilor de tehnologie mega-cap ale Americii (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Netflix și Google) a crescut la 9 trilioane de dolari în 2021 de la 1 trilion de dolari în 2013 – adică la 26% din capitalizarea de piață a S&P 500 de la 8% în 2013.
Inteligența artificială aplicată seturilor big data este tehnologia de bază a celei de-a patra revoluții industriale. Dacă calculul este motorul, datele cuprind combustibilul. În timp ce punctul de control al economiei secolului XX a fost petrolul, punctul de control al secolului XXI este datele.
China a avansat considerabil mai departe decât America în implementarea și accelerarea roadelor acestei noi revoluții. Un mare avantaj va fi cules în special în transportul și eficiența comercială.
Banda largă mobilă 5G este tehnologia generică pentru Revolutia Industriala 4.0, la fel cum căile ferate au fost tehnologia generică pentru Prima Revoluție Industrială. Odată cu apariția benzii largi de a cincea generație (5G) și a capacității sale de a transmite cantități foarte mari de date rapid și cu un timp de răspuns aproape instantaneu, Revolutia Industriala 4.0 este deja în plină dezvoltare. China a instalat déjà 800.000 de stații de bază 5G începând cu februarie 2021, cu alte 600.000 până la 800.000 planificate pentru 2022, acoperind toate marile orașe ale Chinei.
Rubrica „orașe inteligente” cuprinde un complex de tehnologii bazate pe 5G, care vor reduce drastic timpii de livrare a mărfurilor și coletelor, timpul de așteptare al pasagerilor, costurile forței de muncă și utilizarea energiei. Cu 5G de mare viteză disponibil în aproape toate centrele urbane majore din China acum, China a introdus deja vehicule autonome pentru transportul personal urban.
În plus, în ceea ce privește eficiența comercială, China a făcut depozite operaționale complet automatizate, pionierat de retailerii chinezi de internet Alibaba și JD.com. A integrat hub-uri urbane cu spițe suburbane prin trenuri de mare viteză. Și a folosit “internetul lucrurilor” și panourile solare „inteligente” pentru a reduce costul energetic al încălzirii și răcirii clădirilor.
Potrivit unor surse din industria chineză, 5.000 de rețele industriale private 5G sunt deja în vigoare în China, alte 50.000 fiind așteptate să fie finalizate în anul următor. Acestea includ porturile automate din portul de containere Yangshan din Shanghai, care este cel mai mare din lume, precum și robotica industrială, vehiculele autonome și alte aplicații.
Rețelele comparabile din Statele Unite și Europa, în cea mai mare parte, sunt mai degrabă experimentale decât operaționale. Sancțiunile administrației Trump împotriva vânzărilor de componente, inclusiv semiconductori fabricate cu echipamente americane sau proprietate intelectuală, par să fi încetinit doar ușor, imperceptibil lansarea 5G a Chinei.
Progresele Chinei în ceea ce privește economisirea forței de muncă vor face posibilă eliminarea multor locuri de muncă cu utilizare intensivă a forței de muncă. Fișa postului care cuprinde cei mai mulți lucrători din Statele Unite este „șofer”. Infrastructura urbană nou construită a Chinei și construcția 5G sprijină vehiculele autonome mult mai bine decât infrastructura îmbătrânită, adesea haotică a orașelor americane.
China, în plus, este înaintea Statelor Unite în automatizarea depozitelor. Comerțul electronic reprezintă peste 50% din totalul vânzărilor cu amănuntul din China, comparativ cu 14% în Statele Unite în primul trimestru al anului 2021.
Și mai importante sunt incursiunile Chinei în țările în curs de dezvoltare. Inițiativa „Belt and Road” – “Drumul si Centura”a Chinei, în combinație cu tehnologia digitală, își propune să integreze miliarde de oameni din țările în curs de dezvoltare în sfera economică a Chinei. Telecomunicațiile ieftine fac posibilă furnizarea de servicii financiare și accesul pe piața mondială pentru persoanele care anterior au fost împedicate/obstructionate de economia globală.
Între timp, capacitatea Americii de a susține o datorie federală de 24 trilioane dolari (să nu mai vorbim de securitate socială nefinanțate și datorii Medicare de, probabil, 100 trilioane dolari) se va eroda, împreună cu valoarea dolarului american.
Statele Unite sunt capabile să conducă deficite bugetare care se apropie acum de 15% din produsul intern brut, un nivel fără precedent pe timp de pace, în parte din cauza a ceea ce economiștii numesc „seigneurage”, care este numit după prima pe care un monarh a câștigat-o prin inventarea metalului prețios în monedă.
Statele Unite reprezintă aproximativ 8% din exporturile mondiale, dar mai mult de 50% din rezervele internaționale și depozitele garantate de offshore. China este deja cel mai mare exportator din lume, cu 12% din total, și va deveni cea mai mare economie din lume în termeni de dolar înainte de sfârșitul acestui deceniu.
Dacă moneda Chinei va câștiga un rol global proporțional cu poziția sa economică, rolul de rezervă al dolarului va dispărea ca si lira sterlină dinaintea sa, iar capacitatea americană de a se împrumuta în străinătate se va micșora considerabil. Acest lucru implică, la rândul său, o ajustare severă pentru o economie americană puternic orientată.
La proiecțiile actuale, Trezoreria SUA trebuie acum să finanțeze un deficit federal aproximativ egal cu 10% din PIB-ul SUA. În ultimul an, Rezerva Federală și băncile comerciale americane au finanțat practic toate emisiunile de titluri de trezorerie americane.
Declinul rolului dolarului în valuta de rezervă înseamnă că băncile centrale străine ar înceta să investească în titluri de trezorerie americane și ar lichida o parte considerabilă din titlurile de trezorerie pe care le dețin în prezent.
Acest lucru ar obliga Rezerva Federală(conglomerate de banci particulare) să cumpere și mai multe titluri de trezorerie („monetizarea datoriei” prin crearea de monedă cu care să cumpere aceste titluri), ceea ce ar duce la agravarea inflației sau, ca alternativă, la creșterea ratelor dobânzilor suficient de ridicate pentru a atrage capitalul mondial către titlurile trezoreriei SUA.
Yuanul chinez ar putea înlocui în cele din urmă dolarul ca monedă de rezervă a lumii.
Americanii, fără îndoială, vor găsi lucruri remuneratoare de făcut într-o nouă eră Chinezească. Chinezii nu cuceresc și nu distrug. Ei coopereazează. Ei sunt neiertatori cu privire la modul în care imperialistii au gestionat afacerile lor interne, disprețuitor de democrații false care nu ridică cele mai inteligente valori lor la poziții mandarine.
America va persista chiar dacă nu va triumfa. Vom scrie în continuare aplicații pentru smartphone. Vom fi geeks într-o nouă eră Chinezească.
Statele Unite s-au confruntat cu provocări tehnologice în trecut. La lansarea Sputnik de către Rusia în 1957 și la primul zbor spațial cu echipaj uman al lui Iuri Gagarin în 1961, administrațiile Eisenhower și Kennedy au răspuns cu promisiunea de a ateriza pe Lună până la sfârșitul anilor 1960.
La acumularea militară a Rusiei în Europa și la progresele rusești în domeniul rachetelor antiaeriene, administrațiile Carter și Reagan au răspuns cu progrese decisive în domeniul tehnologiilor militare și cu promisiunea unui scut antirachetă în cadrul Inițiativei de Apărare Strategică. Statele Unite au obținut un grad de superioritate tehnologică fără precedent în istoria războiului modern.
În ultimii 20 de ani, corporațiile americane s-au îndepărtat de industriile de producție cu utilizare intensivă a capitalului către software și servicii „de capital ușor”. În același timp, concurenții noștri asiatici au crescut intensitatea capitalului economiilor lor.
Intensitatea capitalului (raportul dintre activele totale și câștigurile înainte de dobânzi și impozite) a indicelui bursier S&P 500 Index s-a modificat puțin. În aceeași perioadă, intensitatea capitalului componentelor indicelui Shanghai compozit din China aproape s-a triplat. Indicele bursier KOSPI din Coreea de Sud arată o intensitate a capitalului aproximativ egală cu cea a Chinei.
Subvențiile industriale favorizează de obicei cronyismul, corupția și ineficiența. Statele Unite au avut o politică industrială de succes în trecut din două motive.
În primul rând, guvernul federal (mai presus de toate Departamentul Apărării) a stabilit priorități clare dictate de necesitatea militară. Sistemele superioare de armament sau predominanța în spațiu necesită progrese reale la frontierele științei.
În al doilea rând, am trasat o linie luminoasă între responsabilitățile sectorului public și cele ale sectorului privat. Guvernul federal a plătit pentru cercetarea de bază de către laboratoarele corporative, dar sectorul privat a suportat riscul de comercializare.
Statele Unite ar trebui să investească direct în industriile private, combinația corectă de subvenții pentru cercetare și taxe ar trebui să fie suficientă pentru a convinge corporațiile americane să reînvie sistemul de laboratoare corporative care au colaborat atât de bine cu Departamentul Apărării în anii 1970 și 1980.
Statele Unite nu mai pot conduce a patra Revoluție Industrială. China este aproape de a atinge o masă critică de talent, abilități, capacitate tehnologică și profunzime logistică, cu o populație de aproape cinci ori mai mare decât cea a Statelor Unite.
La un moment dat, în viitorul apropiat, Statele Unite nu vor putea recupera decalajul.
Editorul adjunct al Asia Times, DAVID P GOLDMAN, este membru al Centrului Institutului Claremont pentru modul american de viață. În această săptămână, centrul a lansat cartea “How America Can Lose the Fourth Industrial Revolution”, monografia sa despre ambițiile de lider ale Chinei și recomandările sale pentru un răspuns politic american. Un rezumat al monografiei il avem mai sus. Raportul complet este disponibil pe site-ul: Claremont Center: https://dc.claremont.org/how-america-can-lose-the-fourth-industrial-revolution
Sursa: https://asiatimes.com/2021/12/china-need-not-win-the-fourth-industrial-revolution-race
Note:
1. “…învingătorul ia toate” este credoul societatii hiperimperialiste, dar nu apartine si altor societati care merg pe principiile multilateralitatii, cooperarii si intrajutararii, castig reciproc avantajos si neamestec in treburile interne.
Interesant este fapyul ca America nu se poate vedea printre tarile mari care sa joace un rol importanta alaturi de alte tari, Ei merg pe principiul „Totul sau nimic”, ei si-au scris destinul cum au vtrut.
2. Perfidie kosher, daca tarile sarace au cerut creditare asta nu a insemnat ca America trebuia sa tipareasca bani fara acoperire.
Traducerea: CD
Deja unii se gândesc la radioamatorism, YOxxxx, ca modalitate de a comunica necenzurat într-un viitor nu foarte îndepărtat.