CUM SE SINUCIDE OCCIDENTUL – dorind să sufoce Rusia, America și-a dat singură foc la dolar De Adrian Pătrușcă Sancțiunile impuse Moscovei întăresc alianța Rusia-China și cel mai mare bloc economic mondial – Organizația pentru Cooperare de la Shanghai – cu o piață cuprinzând 40% din populația lumii. Războiul din Ucraina și evenimentele adiacente acestuia marchează TRECEREA DE LA O ECONOMIE MONDIALĂ BAZATĂ PE DOLAR LA DEVIZE BAZATE PE MATERII PRIME. Sfârșitul sistemului bazat pe garanții financiare este accelerat de evenimentele geopolitice. Occidentul încearcă cu disperare să sancționeze Rusia prin supunere economică, dar nu reușește decât să arunce în aer prețurile la energie, materii prime și hrană, făcându-și mai mult rău sie însuși.[1] Rusia și-a legat rubla de prețurile la materii prime prin intermediul aurului, iar China a demonstrat deja că înțelege jocul inflaționist al Occidentului, stocând în ultimii doi ani materii prime și cereale esențiale și permițând monedei sale naționale să se aprecieze față de dolar. China și Rusia nu urmează calea inflaționistă a monedelor occidentale. În schimb, se orientează spre o strategie monetară mai sănătoasă, cu perspectiva unor rate ale dobânzilor și a unor prețuri mai stabile, în vreme ce Occidentul se îndreaptă exact spre direcția inversă. Analistul de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, numește aceste evenimente „Bretton Woods III”. * Nota: |
La cat de avantajoase ii sunt Rusiei sanctiunile, incepi sa te intrebi cum de nu si le-au impus ei insisi demult.
@ Sorin,
Rusii nu si-au impus singuri sanctiunile, nu sunt masochisti, dar au fost extrem de bine pregatiti cu contra sanctiunile si asta duce la accelerarea caderii ireversibile a dolarului.
Pana si presa romaneasca de piata/tiparita incepe s-o dea pe cea dreapta, uite ce scrie Marchievici de la Cotidianul: https://www.cotidianul.ro/mai-poate-dolarul-sa-controleze-economia-globala
Da’i si lui o replica dura in stilul tau, s-ar putea sa-l usture .
Pacat pentru ei ca doamna Nabiullina nu-i nici pe a mia parte atat de optimista. Ce zici, intra in default in 3 saptamani, sau se stoarce de dolari sa-si plateasca datoriile? Asteptam si vedem.
China importă cantități enorme de cereale și pentru motivul că apa nepoluată este tot mai puțină, nu prea au cu ce iriga ”agrul”. Se preconizează că până în 2030 vor avea probleme enorme cu procurarea apei. Chiar și cea din subsol este contaminată după ce au extras atât de multă apă încât se formau tot mai multe doline (sinkhole) în perimetrele locuite, niște mintoși au avut ideea să pompeze apa poluată folosită în industrie înapoi în subsol, astfel că în orașe mari ca Shanghai zilele astea nici nu pot folosi apa de la robinet. Toți care-și permit beau apă de îmbuteliată.
(https://www.youtube.com/watch?v=r2cseicEu84)
Personal, cred că la un moment dat conducerea comunistă a Chinei se vor simți nevoiți să pornească niște războaie doar ca să mai dreneze nemulțumirile crescânde ale populației. Vor găsi un inamic extern pentru ca partidul și țara să supraviețuiască. Sunt incapabili să gestioneze dezastrul creat în urma deceniilor de industrializare și deocamdată nu cred că au soluții. Cum decontaminezi apa freatică și combați seceta? Au zece râuri mari pe care au construit mai multe baraje care au potențialul să pornescă câteva conflicte pentru apă cu India și țările din Indochina.