CUM SE SINUCIDE OCCIDENTUL
– dorind să sufoce Rusia, America și-a dat singură foc la dolar
De Adrian Pătrușcă

Sancțiunile impuse Moscovei întăresc alianța Rusia-China și cel mai mare bloc economic mondial – Organizația pentru Cooperare de la Shanghai – cu o piață cuprinzând 40% din populația lumii.

Războiul din Ucraina și evenimentele adiacente acestuia marchează TRECEREA DE LA O ECONOMIE MONDIALĂ BAZATĂ PE DOLAR LA DEVIZE BAZATE PE MATERII PRIME.
Garanțiile, care până acum erau pur financiare, devin acum garanții bazate pe materii prime. Or, garanțiile sunt cele care redefinesc întregul sistem financiar.

Sfârșitul sistemului bazat pe garanții financiare este accelerat de evenimentele geopolitice. Occidentul încearcă cu disperare să sancționeze Rusia prin supunere economică, dar nu reușește decât să arunce în aer prețurile la energie, materii prime și hrană, făcându-și mai mult rău sie însuși.[1]

Rusia și-a legat rubla de prețurile la materii prime prin intermediul aurului, iar China a demonstrat deja că înțelege jocul inflaționist al Occidentului, stocând în ultimii doi ani materii prime și cereale esențiale și permițând monedei sale naționale să se aprecieze față de dolar.

China și Rusia nu urmează calea inflaționistă a monedelor occidentale. În schimb, se orientează spre o strategie monetară mai sănătoasă, cu perspectiva unor rate ale dobânzilor și a unor prețuri mai stabile, în vreme ce Occidentul se îndreaptă exact spre direcția inversă.

Analistul de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, numește aceste evenimente „Bretton Woods III”.
Articolul analizează evoluția probabilă a evenimentelor viitoare și conchide că dolarul și devizele occidentale, iar nu rubla, vor avea mari dificultăți să facă față sfârșitului epocii de cincizeci de ani de financiarizare economică.
Aceasta este chintesenta unei analize excepționale pe care expertul britanic Alastair Macleod, cu o experiență de patru decenii la Bursa din Londra, o face modului în care se sinucide Occidentul.
https://www.goldmoney.com/research/goldmoney-insights/the-commodity-currency-revolution
Sursa: https://www.activenews.ro/opinii/Cum-se-sinucide-Occidentul-Dorind-sa-sufoce-Rusia-America-si-a-dat-singura-foc-la-Dolar-173770

*

Nota:
1. De fapt si dolarul nu afost initial o garantie bazata pe incredere si promisiuni.
Pana in 1972 cand Nixon a scos aurul din spatele dolarului, dolarul fiind garantat cu aur bankerii au facut substituirile imediat, Federal Rezerve a tiparit bani in delir si a cumparat tot aurul, iar voltele din forturile militare au fost golite, Franta isi ceruse si ea convertirea dolarilor din bancile ei in aur. Valoare aurului tezaurizat era mai mica decat cheltuielile de paza si manajament anuale, fapt ce a determinat pe Nixon sa scoata aurul din spatele dolarului, in fapt nu mai aveau aur, resturile au fost aduse cu roaba la Fort Knox. Asa sa- produs prima mare cadere a dolarului in 1972. Salvarea a fost “stratagema petrolului” ce a dat numele nou de petro-dolar. La o intelegere cu sauditii, cu sultanatele si cu emiratele arabe, SUA le asigura protectia militara si financiara in schimbul vanzarii petrolului numai pe dolari. Cand arabii au inceput sa aibe acumulari enorme de dolari, marinimoasa America le-a permis arabilor sa investeasca, sa cumpere titluri de trezorerie SUA, respectiv bonurile de imprumut ale SUA, finantand in felul acesta, fara intentie, datoriile enorme si fara acoperire ale SUA. SUA a castigat de doua ori: o data si-a asigurat o garantie pentru dolar, nimeni in lume nu putea cumpara petrol fara dolari si al doilea, a gasit cumparatori permanenti ai datoriilor SUA.
In ultima perioada, din 2005 incoace multe tari au inceput sa se abtina sa mai cumpere bondurile trezoreriei americane si mai tarziu le-au redistribuit sa scape de ele. Rusia incepand din 2014, dupa sanctiuni a vandut aproximativ 90% din bonduri, iar China a inceput si ea sa revanda bondurile, doar Japonia isi pastreaza intact investitia in bonduri, dar si yenul este o valuta fiat, fapt care duce la erodarea increderii si la slabirea garantiei financiare.
Iraqul a fost prima tara care a vrut sa vanda petrol in afara dolarului si a platit scump. Iranul fiind sanctionat a fost nevoit sa vanda petrolul pe Yoani si in felul acesta sa-si asigura vanzarea energiei, iar pe de alta parte a pornit o cale de asigurare a energiei a tarilor mici si mijlocii fara dolari, facand ca americanii sa se impuste singuri, in stilul lor, in picior.
Si uite asa economia SUA bazata 80% pe finante a inceput sa schioapete, iar acum cand piata din Sud Estul Asiei se orienteaza pe monedele nationale, iar ca instrument de investitie se foloseste cu success yoanul chinez, cu dobanzi mai mici si conditii de lucru mai omenesti, se pare ca aproape 50% din comertul international a parasit dolarul si zilnic procentajul este in crestere.
De aceea zvacnirile spasmodice ale monstului hegemonic sunt atat de violente si convulsive, sunt ultimele zvacniri si amenintari.
Orice sanctiune ar dori SUA si UE sa mai arunce impotriva Rusiei si Chinei sunt doar vorbe desarte. Sanctiunile sunt lipsite de substanta, nu mai au cum sa raneasca/sangereze si occidentalii nu mai au nici modalitatea de a le imppune, superioritatea militara.
Dar asta nu face monstrul hegemonic si slugoiul UE mai putin TOXICI si periculosi.
Nota : CD