PAS PPDA și PLDM vor întreba cetățenii pe cine preferă să candideze la Președinție

 

Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr vor întreba alegătorii pe cine preferă să candideze la prezidențiale: Maia Sandu (PAS) sau Andrei Năstase (PPDA). Totodată, Partidul Liberal Democrat anunță că va susține pe oricare dintre cei doi candidați atunci când alegătorii vor lua o decizie. Declarații în acest sens au fost făcute de cei trei lideri politici, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru (PLDM) în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, transmite IPN. Maia Sandu a declarat în timpul emisiunii că dacă se fac niște calcule elementare este clar că partidele, de unele singure, cu candidații proprii, au șanse mici să treacă în turul doi la alegerile prezidențiale. Politiciana a remarcat că și campania electorală este limitată la o singură lună, ceea ce nu este suficient pentru a reuși o promovare pe măsură. „Știm care este situația și cu presa, aceasta fiind concentrată în mâinile unei persoane. Șansele unui candidat anti-oligarhic cresc dacă este unul comun. Am început inițial discuțiile în patru partide, și cu PPEM, dar regretăm decizia formațiunii”, a spus Maia Sandu.

Potrivit președintei PAS, s-a discutat inclusiv posibilitatea de a identifica o altă candidatură, din afara partidelor, dar dat fiind faptul că e o perioadă electorală scurtă, iar campania electorală începe la 1 octombrie, ar fi o problemă ca acest candidat să ajungă la toți alegătorii. „La capitolul cine va fi candidatul va decide poporul”, a spus Maia Sandu.Andrei Năstase, liderul PPDA, a menționat că pe lângă faptul că se dorește sporirea șanselor candidatului anti-oligarhic, se urmărește și scopul de a micșora șansele candidaților pe care va miza Vlad Plahotniuc (prim-vicepreședintele Partidului Democrat). „Știm deja că nu va fi unul. Din punctul meu cam târziu am luat această decizie, dar am luat-o și suntem deschiși pentru alte forțe, inclusiv civice, ca să ne sporim forțele și șansele”, a spus politicianul.

Andrei Năstase a mai comunicat că în zilele următoare PPDA va cere Comisiei Electorale Centrale să permită efectuarea unui audit al listelor electorale. „Să ne permită să vedem unde se minte și care este situația reală. Urmează să vedem câte „suflete moarte” avem acolo”, a specificat politicianul.Viorel Cibotaru, președintele PLDM, a spus că, atunci când Curtea Constituțională a oferit oportunitatea de a reveni la alegerile directe ale președintelui, au început discuțiile despre un candidat comun. „În condițiile unui stat capturat și un regres pe calea europeană, procesul trebuie să includă candidați cu șanse reale, cu cele mai mari șanse. PLDM este o platformă serioasă pentru acest candidat, fie Maia Sandu, fie Andrei Năstase. PLDM a câștigat alegerile locale, are o prezență masivă în teritoriu, și fiecare se va încadra în această campanie. Împreună cu alegătorii vom ajunge la o decizie comună, va fi un vot asumat. Acum avem șansa să construim un vot absolut conștient”, a remarcat politicianul.

Luni, 8 august, cei trei lideri politici au semnat și o declarație comună conform căreia la momentul potrivit vor anunța un candidat comun la prezidențiale. Mecanismul de desemnare a acestuia de către cetățeni încă nu a fost dezvăluit.

Timpul.md. 9 August 2016,