Cum este școala în America
Radu
272 aprobate
radu.g@yahoo.com
Ca răspuns la Iulian MARES.
Da, Iuliane, am uitat sa precizez ca fiica mea, copilul meu s-a nascut in Romania, este cetatean roman si mandra purtatoare de pasaport romanesc, dar la varsta de un an a nimerit in SUA, unde a intrat in sitemul de invatamant[mai corect de dezinvatamant] american. Nu a avut probleme deloc in scoala elementara si medie, iar in liceu cand a inceput sa invete si dupa manualele romanesti din anii ’60 a facut un salt exceptional. Din pacate neavand concurenti, deci lipsita de presiunea celor de-o seama cu ea, nu a fost instigata sa faca si mai mult, nu a fost primus inter pares, ci doar deasupra tuturor. Dar si asa, chiar cand esti deasupra, depinzi de nivelul celor de sub tine.
A intrat cu bursa la colegiu, a incercat un colegiu particular foarte pretentios, dar fara cadre de invatamant certificate, se intampla adesea in SUA unde colegiile particulare fac economie la salarii apeland la cadre fara doctorat, ori universitatile nu accepta studenti instruiti de cadre fara doctorat, asa ca multi nu pot macar da examenul de admitere la universitate si raman doar cu un colegiu.
Deci in anul al doilea s-a mutat la un colegiu de stat, mentinandu-si si bursa.
Facultatea ei la universitate avea trei sectii: Drept administrativ – Public Administration, Contabilitate si Finante. In SUA inca mai este, ca in Romania in perioada interbelica, cand te puteai prezenta la un examen la o materie din anul 3 desi tu erai in anul doi, sau puteai urma cursurile a mai multe sectii din facultatea respectiva[vezi Facultate de Litere si Filozofie].
Se pare ca educatia realizata cu manualele unui liceu adevarat a ajutat si pe parcurs. A fost admisa la Universitate de Stat a Georgiei, iar in loc de bursa i s-a propus sa lucreze/sa jute pe un profesor, ca asistenta pe parcursul celor 3 ani de masterat. Plata pentru munca ei de asistent se facea prin eliminarea platii taxelor[de cca 40 000 de dollari pe an] si primea si o mica bursa de $300 pe luna, plus acces gratuit la toate facilitatile universitatii: parcare sala de gym etc.
In particular activitatea ei ca asistent a fost sa ajute o profesoara de IT care mentinea websiteul Universitatii de Stat Georgia, un website care iti ia o saptamana sa-l parcurgi pagina cu pagina.
Da, doar trei persoane, o profesoara si doi studenti au mentinut acest vast si extrem de mobil si aglomerat website. A avut o activitate practica care a specializat-o mai mult si in directia IT ce era o specialitate ce o dobandise in Colegiu. Pentru ca a urmat si celelate dou sectii ale facultatii si a avut ceva mai multe examene a terminat cu 6 luni dupa colegii ei de an.
Si in Romania ar trebui reintrodus sistemul de invatamant din perioada interbelica, pentru ca multi studenti dotati ar putea dobandi mai multe masterate si nu ar fi nivelati in mod comunist in patul lui Procust. Acum universitaile atat in occident cat si la noi nu numai ca niveleaza dar chiar reduc nivelul de competenta si profesionalism al studentilor.
Cam asta este situatia cu invatamantul din SUA ce iti permite inca sa dobandesti mai multe masterate concomitent. Am expus aici cat mai pe scurt aceasta poveste pentru ca in realitate ea este mult mai complicata si mai greu de explicat, caci nu exista similaritati cu sistemul din Romania. Pentru ca sa fie admisa la facultatea Public Administration a trebuit sa de admiterea pentru facultatea de drept unde a obtinut o nota mare fiind pepriter primii 10 si putand fi admisa la cele mai mari facultati de drept din SUA, caci admiterea in universitatile din SUA este unica pentru toate univesitatile si se da de doua ori pe an. Dupa ce ai dat examenul abia atunci vin facultatile la tine cu invitatiile respective in functie de nota de la admitere cat si activitatile din timpul colegiului, inclusiv cele extraculiculare. Pentru a fi admis la o facultate de stiinte economice, contabilitate si financiar, sau sa urmezi cursurile acestor facultati fiind deja admis la Administratie Publica,trebuie sa dai o noua admitere pentru facultatile de stiinte economice, ceea ce fiica mea a facut, a dat doua admiteri si la a doua s-a clasat in primii 5 pe tara. De aici a venit si propunerea sa lucreze ca asistenta.
Oricine care face o muca utila in mod cinstit si cu profesionalism se poate considera un om realizat in orice domeniu. Dezvoltare industriei nu a dus la eliminarea totala a artizanilor, oameni inzestrati cu o manuitate de exceptie cat si cu un smt artistic deosebit, iar Inteligenta Artificiala nu va duce la reducerea locurilor de munca, cum se sperie lumea – tocmai aceasta Inteligenta Artificiala va fi si creatoare, va crea noi domenii si deci noi locuri de munca.
e predilecta pentru degeneratzi….
Da am inteles ce sustii!
Trebuie sa-ti iubesti mult fata de ai avut atata rabdare sa te alauzi cu ea! Eu sunt mai stramtorat cu epitetele…
*Și in ROU poti urma mai multe facultati diferite sau sectii din cadrul aceleiasi facultati in acelasi timp, numai ca, in ROU sunt facultati particulare si de stat! Urmand o facultate de stat, daca urmezi si pe a 2a, indiferent daca simultan sau ulterior, platesti taxă!
Apoi, dupa absolvirea facultatii de 4 ani (doar medicina face exceptie) urmeaza 2 ani master, la stat este gratuit, iar cursurile postuniversitare sunt unele gratuite, altele cu plata, cu prezenta obligatorie zilnica sau nu!
*Acum, sa spun eu care sistem este mai bun, … nu am o asemenea specializare, insa pot constata ca absolventii facultatilor de stat au un avantaj, cel putin aparent/nu in puține cazuri doar aparent, insa am cunostinte care au lucrat ca ingineri, fara probleme, in cadrul unor firme bune din US si mai ales in Miami, in baza unui interviu audio pe Skype, cu masina la dispozitie (carburant, asigurare si service platit de firma), vila cu servicii incluse, gratuie (kirie, utilitati, TV si Internet, camerista, detergenti, cafea/zahar, sucuri, butelii de gaz), bilete la concerte de muzica si meciuri de basket, bilete de avion platite, asigurare medicala si sala de gimnastica asigurate de firma!
**Eu sunt constient ca nu putem compara USA cu ROU, dar suntem ambitiosi…
PS: am ramas uimit cat de mult a seamana ceremonia nominalizării Kamalei Harris in cadrul Convenției Partidului Democrat drept candidat în competiția cu Donald Trump pentru Casa Albă.
#Nu sondajele si aprecierile unei parti din media ma intereseaza, intrucat cei care o dau pe Kamala pe primul loc sunt tot cei care garantau forma fizica si mentala de invidiat a lui Biden (flotari si abdomene fara numar, alearga 1 mila zilnic, inoata in fiecare dimineata, dar erau surzi la bancul despre Biden si Obama:
Biden:
-Ma simt foarte bine, in fiecare dimineata fac kk la ora 08.00, dar fix!
Obama:
-Joe, dar asta este excelent!
Biden:
-O fi nu zic nu, dar eu ma trezesc la 09.00!
in manualul de clasa a 8a de „stiinte naturale” din scoala publica americana de acum 30 de ani
se explica ca GENETIC unii pot altii nu pot sa roluiasca limba….interesant!
https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_rolling
Crezi ca rularea linbii este predilecta pentru femei? :))