Ilegaliştii de tip nou
Când a apărut în faţa reporterilor la ieşirea DNA, Mircea Geoană avea întipărită o expresie de om care-şi făcuse datoria. “Le-am înapoiat intacte” – a declarat el cu mândrie (în sinea sa gândindu-se că ar fi putut fi pus să plătească uzura dacă le folosea). Era vorba despre cele trei ceasuri “de colecţie” (“nici măcar nu erau pe gustul meu!” – a mai adăugat el, şi nu poţi decât să te întrebi de la ce preţ în sus încep gusturile sale dacă Constantin Vacheron nu e în top) pe care le-a primit cadou “de ziua sa onomastică” (Sfântul Mircea sau Sfântul Geoană?) de la un prieten. Pentru că doar prietenii sau rudele pot face astfel de cadouri, iar dacă sunt şi trei deodată, dintre care două identice, abia atunci poţi să cuantifici devotamentul (sau interesul) prietenului. Care nu e altul decât Marian Vanghelie. Cei care-şi mai amintesc frumoasele vremuri de după debarcarea lui Iliescu, când Geoană încerca să-şi consolideze “primul inel” (aşa denumea el cercul de colaboratori apropiaţi) au reţinut, poate, spectaculoasa ascensiune a primarului Sectorului 5, exclus de Năstase şi asuprit de DIP, în ierarhia pesedistă. Şi, foarte probabil, printre calităţile avute în vedere de Geoană s-a numărat şi generozitatea prietenului Marian. E drept însă că prietenia asta a şchiopătat serios după ce Geoană a pierdut preşedinţia partidului, revigorându-se brusc atunci când ambii au fost excluşi din partid şi forţaţi să inventeze o formaţiune fantomă, alternativă la PSD, la remorca PNL.
Dar nu despre politică şi doctrină vreau să vorbesc aici. Ci despre oameni. Se întâmplă un lucru a cărui perversitate putea fi cu greu imaginată înaintea declanşării “jihadului” anticorupţie, când DNA a început să adune, pe bandă rulantă, candidaţi la puşcărie din mediul politic. Comiterea unei infracţiuni – în special din categoria corupţiei, ar trebui să marcheze, moral, orice persoană aflată într-o astfel de situaţie. Paradoxal, fenomenul pe care-l înregistrăm este exact contrariul: acuzarea, arestarea şi condamnarea devin, treptat, nişte merite cu care subiectul se mândreşte şi pe care le arborează ca pe nişte medalii. “Eroii” încep să cugete public pe seama justiţiei, dau interviuri în care îşi subliniază tăria de caracter şi modul demn în care înfruntă vicisitudinile, ţinea conferinţe de presă pe scările DNA-ului sau ale tribunalului, dau mesaje pe Facebook şi Twitter. În studiourile TV se perindă prieteni şi apropiaţi care ridică în slăvi calităţile celor anchetaţi şi condamnaţi, iar dacă ajung în puşcărie, îşi suflecă mânecile şi încep să scrie de zor cărţi de specialitate pe care le lansează “echipele de susţinători”.
Şi nu numai atât: colegii de partid se declară fideli până în pânzele albe, adepţi ai nevinovăţiei lor, iar dacă sunt forţaţi să-i dea afară, îi menţin pe lângă casă, în calitate de specialişti.
Acuzaţiile de corupţie încep să devină un soi de certificat de bună purtare, iar anii de puşcărie nişte medalii. Corupţii se transformă sub ochii noştri într-un fel de ilegalişti de pe vremuri, care se legitimează tocmai prin “suferinţele” îndurate sub regimuri opresive şi probabil că nu va mai trece mult timp până când vor deveni chiar nişte condiţii de afirmare şi promovare.
Din acest punct de vedere, Mircea Geoană este pe drumul cel bun. Nu-i mai lipseşte decât “formalitatea” trasformării sale din martor în suspect…
Octavian ANDRONIC
Dosar de politician: Cum se fură prin hotărâri de guvern. Marele jaf ”legal” de la Rompetrol (VIDEO)
Un articol de: B1 TV | 03 Iun 2015, 17:56
Foto: B1 TV
Silviu Mănăstire prezintă o demonstrație a modului în care se pot da tunuri cu ajutorul hotărârilor de guvern, adică al legilor.
În România sunt niște băieți deștepți care au reușit să primească o asemenea ștergere de datorii prin lege. Ei sunt kazahii de la compania Rompetrol.
Statul Român avea de recuperat un mizilic de 760 de milione de dolari de la compania Rompetrol în baza unei creditări pe care a făcut-o în anul 2003, atunci când Dinu Patriciu a privatizat rafinăria Midia Năvodari.
Dinu Patriciu a vândut Rompetrol companiei kazahe Kazmunaigaz plus datoria către stat. Kazahii au refuzat să plătească României datoria iar ministerul de Finanțe a deschis mai multe procese pentru a recupera banii.
În februarie 2013 începe nebunia, ministrul de atunci al Energiei, Constantin Niță, îl desemnează pe un anume domn Gabriel Dumitrașcu să semneze un memorandum cu societatea Rompetrol, prin care statul, atenție!, să renunțe la procesele de recuperare a datoriei.
Dumitrașcu a semnat memorandumul deși se află într-o semi incompatibilitate din cauză că făcea parte din consiliul de administrație al Rompetrol ca și reprezentat al statului.
Trecând peste acest mic amănunt, în acest memorandum se prevede că, după ce se vor stinge toate litigiile, Statul român va vinde 26 la sută din acțiunile Rompetrol cu prețul fix de 200 de milioane de dolari către Kazmunaigaz, renunțând astfel la datoria de 760 de milioane de dolari.
În plus, statul român și Kazmunaigaz se vor asocia într-un fond de investiții în care se vor băga 1 miliard de dolari din partea kazahilor.
Afacerea ștergerii datoriilor Rompetrol mirosea încă de atunci a țeapă ordinară. Aceasta este soarta României, să fie țepuită de 25 de ani prin tot felul de contracte dubioase.
Pentru a acoperi tunul, guvernul Ponta, a inițiat o lege organică pentru a valida acest memorandum cu Rompetrol.
În acest dosar Rompetrol, avem de-a face cu unul din marile dosare de corupție ale ultimilor 3 ani. De aceea le cer public procurorilor DNA să dea drumul dosarului Rompetrol, pe care îl țin în sertare.
Dosar de politician: Cum se fură prin hotărâri de guvern. Marele jaf ”legal” de la Rompetrol
titlu:
Dosar de politician Marele jaf legal de la Rompetrol
link:
https://www.youtube.com/watch?v=dWDtBsIWV6o
Pe vremuri, puscariasii cantau cu multa convingere cantecul pionieresc „Noi suntem mandria tarii”! Deci, nimic nou sub soare.
Nu de-acum se mandresc politicienii cu intrarile la DNA, ci de la Gabriel Bivolaru citire, cand il petreceau cu alai pesedistii la ANI, in frunte cu Adrian Nastase. Va amintiti?
Nu stiu de ce Gioana trebuie sa dea socoteala.
Primesti un cadou de ziua ta de la diversi cunoscuti.
Tu dai o masa si ei iti dau cadouri.La randu tau le dai cadouri cand e ziua lor.
Ce este ilegal? Poate cineva care cunoaste legea sa ne spuna.
Nu ai de unde sa stii daca Vanghelie a cumparat ceasul din salariu lui de primar sau din profitu la magazinele pe care le are sau din spaga.
Nu vad vina lu Gioana.
Dar ca este un ratat politic e alta treaba.