„Iniţiativa România” vrea să fie „Emanaţia Străzii” şi nucleul partidului prezidenţial PDF Imprimare Email
Ion Spânu
Duminică, 22 Noiembrie 2015 14:11
Guvernul Meu, Partidul Meu - MutuKlausCristina Guseth, Monica Macovei, Laura Ştefan and Co

Cine a urmărit cu atenţie evenimentele din ultima vreme a observat că, în afara „Guvernului de tehnocraţi”, a mai apărut în spaţiul public o struţo-cămilă intitulată „Iniţiativa România”, care grupează vreo 20 de O.N.G.-uri diverse, sub care se ascund cîteva nume controversate din cei 10 ani ai regimului Traian Băsescu! Înainte de a încerca o radiografie a acestora, trebuie să precizăm că aproape toate, cu excepţia cîtorva care se ocupă de chestiuni punctuale (situaţia romilor, finanţări, oameni cu dizabilităţi), s-au remarcat prin slujirea a două persoanje: Traian Băsescu şi Monica Macovei. N-au făcut-o gratuit, căci, în acest fel, au beneficiat de finanţări dintre cele mai ciudate de la ambasade, consilii judeţene, ministere etc, dar mai ales de la Fundaţia Sörös!

Sandra Pralong este omul de legătură cu O.N.G.-urile

Nu trebuie trecut cu vederea acest ultim aspect, căci între consilierii preşedintelui Klaus Iohannis este şi Sandra Pralong, reprezentanta personală a lui George Sörös în România, cea care a condus direct această fundaţie şi, implicit, a decis către cine s-au îndreptat finanţările! Pînă la alegerile prezidenţiale de anul trecut, Sandra Pralong a fost una dintre cele mai loiale susţinătoare ale lui Traian Băsescu, apărînd la toate posturile TV în momentele cele mai dificile ale celor mandate ale acestuia. La alegerile parlamentare din 2012, Sandra Pralong a fost chiar candidat al A.R.D. (nume folosit de P.D.L.) în Sectorul 3. Prin această legătură de ani de zile a Sandrei Pralong cu O.N.G.-urile băsiste, imediat după aducerea sa în grupul de consilieri de la Cotroceni, la un simplu semn al său, evident că toţi cei care i-au ciugulit ani de zile din palmă au spus prezent şi s-au prezentat pentru a se pune acum la dispoziţia noului şef al Sandrei, Klaus Iohannis. În acest fel, cei care s-au întrebat cine a făcut selecţia „reprezentanţilor” societăţii civile la întîlnirea de la Cotroceni au un răspuns argumentat.

Ce este „Iniţiativa România”?

La întîlnirea de la Cotroceni, „Iniţiativa România” a fost reprezentată de Claudia Postelnicescu, o avocată care scrie aproape zilnic pe site-ul „contributors.ro”, despre care ştim doar că este un proiect al „Asociaţiei Societatea Online”, înfiinţată în 2011, cu sediul în Rm. Vâlcea, în care semnează constant Vladimir Tismăneanu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu… Deşi nu apare pe lista de iniţiatori ai acestei noi mişcări, Roxana Dascălu are un rol important, ea fiind cea care se ocupa de realţiile cu presa fiind şi o apropiată de Cristina Guseth. Prima oară, „Iniţiativa România” a apărut sub acest nume în 4 noiembrie 2015, a doua zi a manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, adică exact în ziua demisiei Guvernului Ponta, cu un Comunicat scris în grabă, în care spune cine este şi ce-şi doreşte să devină: „Inițiativa România este o mișcare civică care (sic!) își propune coagularea cetățenilor și a societății civile în București. Scopul acesteia (sic!) este identificarea resurselor care, pe termen mediu și lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actualăîn administrația publică locală și națională”. „Prima ţintă”, scrie în acest Comunicat, este Bucureştiul, însă chiar de atunci se insinua intenţia de a înlocui clasa politică: „Demisia Guvernului Ponta nu este decât o minimă reparație morală, dar nu absolvă și nu schimbă clasa politică. Pe mormanul de victime se cațără aceiași politicieni borfași care ne-au furat și care, astăzi, miros și a moarte. Singura lor competență dovedită zilele acestea: cea de cioclu care numără morții. Nicio urmă de empatie, de regret, de jenă sau de căință. Să nu-i lăsăm să ne păcălească! Demisia Guvernului va fi doar o rotire de cadre. Viața nu mai poate merge înainte ca până acum: odată cu suferința și viața furată a tinerilor din Colectiv, a venit și apusul elitei politice a ultimilor 25 de ani”. Totul pare a fi fost gîndit încă de atunci sub această formulă care să coaguleze societatea civilă într-o formulă care să reprezinte „o alternativă la clasa politică actuală”, cum se scrie în acest Program politic redactat în a doua zi a manifestaţiilor Colectiv!

„Domnule Președinte Klaus Iohannis, Vă mulțumim pentru invitație. Venim!”

În ziua de 6 noiembrie, „Iniţiativa România”, de care, fireşte, nu auzise nimeni pînă atunci, primeşte de la Cotroceni invitaţia de a participa la negocierile politice pentru formarea noului Guvern şi redactează chiar o Scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis, în care anunţă: „Domnule Președinte Klaus Iohannis, Vă mulțumim pentru invitație. Venim! Și ceea ce am scris mai jos vă vom spune și dumneavoastră”. Textul scrisorii este foarte interesant, fiind parcă emanat din dorinţa ascunsă a lui Klaus Iohannis de a trimite acasă întreaga clasă politică: „Discuțiile publice febrile pentru formarea noului Guvern arată că liderii partidelor și-au pierdut complet auzul: domnilor, nu v-am cerut ca voi să faceți un nou Guvern, v-am cerut să plecați acasă. Vă mai spunem o dată: plecați! Nimeni nu a cerut desființarea partidelor, nimeni nu a cerut desființarea Parlamentului. Tot ce am cerut este ca voi să plecați acasă”. În această Scrisoare, după ultimatumul dat clasei politice, „Iniţiativa România” îşi trădează rădăcinile, precizînd cine se află în spatele ei: „Inițiativa România sprijină fără rezerve propunerile scrisorii deschise inițiate de Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (C.R.P.E.), Grupul pentru Dialog Social (G.D.S.), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (A.R.C.E.N.) și Asociația Pro Infrastructură”! În acest fel se explică de unde ştia Klaus Iohannis de existenţa „Iniţiativei România”, căci, în spatele ei, după cum se vede, sînt vechii clienţi ai Sandrei Pralong, noua lui consilieră prezidenţială, din vremea cînd îi finanţa pe băsişti:
– „Expert Forum”, condusă de Cristina Guseth, care a devenit apoi propunerea ridicolă pentru funcţia de Ministru al Justiţiei
– Centrul Român pentru Politici Europene, în al cărui Comitet director îl întîlnim pe Cristian Ghinea, editorialist la „Dilema veche” a lui Pleşu, care a lucrat şi în „Societatea Academică Română”, „Centrul pentru Jurnalism Independent”, „APADOR-CH” şi „Freedom House”!
– Grupul pentru Dialog Social (G.D.S.), despre a cărui orientare nu mai este nevoie să spunem nimic, fiind binecunoscut de ani de zile.

Claudia Postelnicescu: „Preşedintele ne-a spus să ne facem partid!”

După întîlnirea de la Cotroceni din 7 noiembrie cu Preşedintele, Claudia Postelnicescu, lidera „Iniţiativei România”, a acordat un interviu pentru „ziare.com”, rezumat apoi pe site-ul „Iniţiativei România”. Ea spune cu seninătate că nu ştie cum de a fost selectată să participe la acea întîlnire, dar devoalează ceva care are bătaie lungă: „A doua opţiune (a Preşedintelui – n.n.) este ca oamenii ieşiţi în stradă, cei din « societatea civilă » sau cei care doresc să schimbe ceva să îşi facă partide, să se implice în politică”. La insistenţa reporterului, Claudia Postelnicescu adaugă: „Dînsul crede că de acolo, din stradă, ar trebui să apară viitori lideri sau viitori oameni politici”. Este cît se poate de clar că intenţia preşedintelui Klaus Iohannis este aceea de a forma un nou partid cu ajutorul acestor O.N.G.-uri de pe lista Sandrei Pralong. Se pare, deci, că nu-i mai ajunge „Guvernul Meu”, ci vrea acum şi „Partidul Meu”, cu care să se prezinte la viitoarele alegeri parlamentare, iar nucleul este cît se poate de clar dezvăluit în aceste declaraţii: aceste O.N.G.-uri care să se revendice din protestul străzii! În acest interviu, Claudia Postelnicescu, cu o naivitate superbă spune ceva fundamental despre „Iniţiativa România”: „Acum două zile ne-am înfiinţat, da. Suntem un grup, ne ştim de cîtva timp şi dorim să schimbăm ceva. Am monitorizat campanii electorale şi în stradă am tot ieşit. Am discutat diverse propuneri între noi şi am zis « Hai, să facem asta! »’. Noi vrem să vină şi alţii alături de această Iniţiativă, să punem cumva pe o platformă comună tot ce reflectă strada şi societatea civilă acum. Şi de acolo să se degaje oameni care vor să meargă mai departe în politică, de exemplu, la alegerile locale de anul viitor sau la parlamentare”. Superb, superb! Deci s-au înfiinţat de două zile, iar Preşedinţia ştia de ei şi i-a invitat să negocieze formarea noului guvern al României? Nu vi se pare că există cineva care ne ia de proşti pe toţi?

Greii băsişti s-au alăturat „Iniţiativei România”. Din întâmplare sau aşa era planul?

La doar 2 zile de la întîlnirea de la Cotroceni, „Iniţiativa România” îi scrie din nou lui Klaus Iohannis, cerîndu-i să impună noului Premier criterii de imunitate pentru politicieni (deşi legile le fac chiar politicienii, în Parlament!), dar şi să-şi asume „demararea unui proces de consultare cât mai amplă cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale”. De data aceasta, Scrisoarea către preşedintele Klaus Iohannis este semnată de următoarele O.N.G.-uri: „Initiaţiva România”, „Freedom House”, „Expert Forum”, Centrul pentru Jurnalism Independent (C.J.I.), Institutul pentru Politici Publice (I.P.P.), Societatea Academică din România (S.A.R.), Centrul Roman de Politici Europene (C.R.P.E.), Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (F.D.S.C.), Fundaţia Comunitară Bucureşti, ActiveWatch, Funky Citizens, Asociaţia Româna pentru Cultura, Educaţie ăi Normalitate (A.R.C.E.N.), Academia de Advocacy, Agenţia de Dezvoltare Comunitară Impreună, Asociaţia „Accept”, Asociaţia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (A.N.B.C.C.), Asociaţia pentru Relatii Comunitare (A.R.C.), Asociaţia pro Democratia (A.P.D.), Asociaţia Tura în Natura, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), Centrul de Resurse pentru participare publica (Ce.Re.), Centrul Parteneriat petru Egalitate (C.P.E.), Centrul pentru Legislaţie Nonprofit, Civitas ’99, Confederaţia „Caritas” Romania, Federaţia Dizabnet – Reţeaua Organizaţiilor Furnizoare de Servicii în Domeniul Dizabilităţii, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (F.O.N.S.S.), Federaţia „Volum”, Fundaţia Alaturi de Voi, Fundaţia EstuarFundatia pentru Parteneriat, Fundaţia Parteneriat pentru Actiune Comunitara şi Transformare (P.A.C.T.), Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Miliţia Spirituală, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, Salvaţi Copiii România, Terra Mileniul III. În lista de mai sus se regăsesc cele mai cunoscute O.N.G.-uri, conduse direct sau indirect de cele mai triste figuri ale băsismului, oameni cu mare experienţă în manipulare şi dezinformare. Aşa cum veţi vedea în analiza noastră, aceştia şi mulţi alţii sînt legaţi prin multiple fire atît de finanţări comune, mai exact din aceleaşi surse, cît şi de o trecere a lor dintr-un O.N.G. în altul. Practic, în această „Iniţiativă România”, ei au au rolul decisiv, iar noul O.N.G. nu are altă misiune decît de a-i transborda din barca lui Traian Băsescu în cea a lui Klaus Iohannis, într-un mod oarecum discret, sub acoperirea „Iniţiativei România”, astfel încît opinia publică să suporte mai uşor şocul! Cît timp Traian Băsescu era liderul lor spiritual, apăreau deseori împreună.

Noul Ministru pentru Consultare Publică este şefa unuia dintre ONG-urile preferate la Cotroceni

O asemenea operaţiune de amploare, aceea de a organiza nucleul unui viitor partid prezidenţial, care să fie perceput ca emanat din „Stradă”, nu putea fi lăsat la îndemîna oricui, fără să fie controlat, astfel încît în noul cabinet condus de Dacian Cioloş, s-a înfiinţat un nou minister: Ministerul pentru Consultare publică şi Dialog social! Cine credeţi că îl va conduce? Ei bine, noul ministru este doamna Victoria-Violeta Alexandru, chiar preşedinta unuia dintre O.N.G.-urile semnatare ale Scrisorii trimisă de „Iniţiativa României”, adică a „Institutului pentru Politici Publice”! Pe vremea cînd se numea Violeta BauI, doamna a fost preşedinta „Asociaţiei Pro Democraţia” după Cristian Pârvulescu. Iată, deci, cu cît intrăm mai mult în analiză, tot planul lui Klaus Iohannis de a-şi face un nou partid şi de a-l legitima prin morţii de la Clubul „Colectiv” apare din ce în ce mai clar, avînd deja o structură care a scăpat pînă acum analiştilor politici şi opiniei publice:
– Sandra Pralong, consilier prezidenţial, şefa Fundaţiei Sörös, cea care a finanţat masiv aceste O.N.G.
– Violeta Alexandru, fosta Bau, actual Ministru pentru Consultare Publică, şefa „Institutului pentru Politici Publice”, semnatar pe lista „Iniţiativa României”! Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis are întreg controlul asupra acestui plan pentru înfiinţarea unui partid care să fie cu adevărat al său şi care deturnează, în acest fel, nu numai protestul „Străzii”, ci şi Tragedia de la Clubul „Colectiv”! Abia acum, capătă greutate acea nefericită exprimare a Preşedintelui: „Era nevoie să moară 50 de oameni ca Victor Ponta să-şi dea demisia!”

Ambasadele au finanţat unele dintre aceste O.N.G.-uri

Avînd în faţă tot acest tablou, precum şi datele care conturează Planul Secret al lui Klaus Iohannis de înfiinţare a „Partidului Meu”, cu ajutorul nemijlocit al O.N.G.-urilor lui Traian Băsescu, să facem un zoom pe cele mai cunoscute dintre acestea:

„Freedom House” – Director al acestui O.N.G. este de-acum celebra Cristina Guseth, propusă pentru funcţia de Ministru al Justiţiei, deşi nu are studii de drept, fiind inginer electronist! Din echipa sa face parte Gelu Trandafir, care a fost membru CNA, propus de Traian Băsescu! Coordonator de proiect este Alexandru-Leonard Popescu, care a activat şi la Societatea Academică Română (S.A.R.), condusă de Alina Mungiu Pippidi, dar şi Constantin-Tudor Bădilă, al cărui coordonator de masterat a fost băsistul Andrei Cornea. Din „Freedom House” face parte şi Alexandra Popescu, care şi-a făcut stagiul la I.C.R.-ul condus de H.R. Patapievici. Ca element de Cancan, pe site-ul „Freedom House” apare ca membru şi un motan adevărat, al cărui nume este Fritz! Pe lista „finanţatorilor” de la „Freedom House” găsim: Ambasada Franței în România, Ambasada Marii Britanii și a Irlandei de Nord în România, Ambasada Regatului Olandei în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, American Cultural Center, Comisia Europeană, O.L.A.F., şi chiar „U.S. Department of State”! Te şi sperii cînd citeşti aceste lucruri, neînţelegînd care era scopul finanţărilor la un asemenea nivel pentru un banal O.N.G.! Ştie oare S.I.E. ce servicii s-or fi făcut în schimbul acestor finanţări? Tot la fel de ciudată este şi lista „Partenerilor Freedom House”: Ministerul Justiției, Ministerul Public, Uniunea Europeană, Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Generală Anticorupție (D.N.A.), Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (A.N.R.M.A.P.), Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii (ANSA), Agenţia Naţională pentru Integritate! Ce treabă au D.N.A., A.N.I., Ministerul Justiţiei, C.S.M. sau A.N.R.M.A.P. şi celelalte instituţii ale statului în activitatea acestui O.N.G.? Aproape că nu mai contează faptul că şi „EuroActiv” (site-ul unde un bulgar anunţa înainte cu 5 zile că Dacian Cioloş va fi noul Premier) şi Expert Forum (alt O.N.G., condus de Laura Ştefan, propusă iniţial şi ea ca Ministru al Justiţiei) sînt partenerii „Freedom House”.

„Expert forum” – Numele cele mai cunoscute din conducerea acestui O.N.G. sînt Laura Ştefan şi Sorin Ioniţă, ultimul fiind invitat la consultările de la Cotroceni. Pe lista finanţatorilor întîlnim şi aici: Embassy of the United States in Romania, dar şi Embassy of the United States in Republic of Moldova, precum şi Embassy of Canada! Mai sînt finanţatori şi Comisia Europeană, European Anti-Fraud Office (O.L.A.F.), dar şi „Open Society Foundations”, care nu este altceva decît Fundaţia Sörös!

Centrul pentru Jurnalism Independent (C.J.I.) – Numele care conduc acest O.N.G. sînt cvasinecunoscute, în afara directoarei Ioana Avădani de la Mediafax, dar lista partenerilor este foarte interesantă: Agenţia de Monitorizare a Presei, care este condusă de Mircea Toma, (prezent la negocierile de la Cotroceni, care a scos vol. „Ghid juridic pentru ziarişti” împreună cu Monica Macovei), Institutul Cultural Român (I.C.R.), „Open Society Institute” New York şi Uniunea Europeană! Cînd trecem la lista finanţatorilor, iarăşi ne doare capul: Ambasada Canadei, Ambasada Regatului Norvegiei, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Republicii Federale Germania, Ambasada S.U.A.! Alături de aceste ambasade, mai sînt Coca-Cola şi Cosmote.

Institutul pentru Politici Publice (I.P.P.) – Deja am oferit cîteva date despre acest „institut”, el fiind condus de actualul Ministru pentru consultare publică şi dialog social, Violeta Alexandru, fostă Bau. Nu avem date despre finanţarea acestui O.N.G., deşi, pentru cineva care militează pentru transparenţă, ar fi trebuit să fie publicate pe site.

Societatea Academică din România (S.A.R.) – Preşedinta S.A.R. este Alina Mungiu Pippidi. Ani de zile, S.A.R. a fost considerat, alături de O.N.G.-ul Monicăi Macovei, susţinătorul regimului Băsescu, demarînd mai multe campanii publice folosite de apropiaţii fostului preşedinte împotriva adversarilor săi politici. Nu avem date oficiale despre finanţările S.A.R., dar cunoaştem lista fondatorilor, între care întîlnim nume ce ne pot explica orientarea acestui O.N.G.: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, H.R. Patapievici, Andrei Cornea, Sorin Ioniţă (cel de la „Expert Forum”), Andrei Pippidi. La un moment dat, din motive pe care nu le cunoaştem, Alina Mungiu i-a dat afară din S.A.R. pe Sorin Ioniţă, care a plecat la „Expert Forum” şi pe Cristian Ghinea, care a plecat la „C.R.P.E.”. De atunci, Alina Mungiu a devenit foarte critică la adresa lui Traian Băsescu şi nu este prea îngăduitoare nici cu Klaus Iohannis.

Centrul Român de Politici Europene (C.R.P.E.). În Consiliul director întîlnim nume pe care le găsim deseori în „Dilema veche” a lui Andrei Pleşu, avînd, deci, tutela spiritului băsist al patronului. De pildă, Ciprian Ciucu scrie în „Dilema Veche”, HotNews, Euractiv, Cristian Ghinea, editorialist la „Dilema veche”, a făcut parte din proiectele unor O.N.G.-uri precum „Societatea Academică Română”, „Centrul pentru Jurnalism Independent”, „APADOR-CH” şi „Freedom House”!

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) – Este un ONG mai puţin cunoscut, deşi acum vedem că este inclus în proiectul prezidenţial. Totuşi, în Comitetul director al F.D.S.C. întîlnim numele ziaristului Dan Turturică, redactor şef la „România liberă” în perioada cînd ziarul era considerat „oficiosul” lui Traian Băsescu şi al PDL!

Fundaţia Comunitară Bucureşti – Numele O.N.G.-ului ne-ar fi scăpat, dacă în board-ul fundaţiei nu am fi întîlnit-o pe Manuela Preoteasa, care, împreună cu soţul ei, Ionel Timbolski, au deţinut majoritatea acţiunilor de la HotNews! Tot ea era şi acţionar majoritar, împreună cu HotNews, la EurActiv, site-ul unde a fost lansată şi susţinută în 2012 teoria „loviturii de stat”!

ActiveWatch. Preşedintele O.N.G.-ului este Mircea Toma, cunoscut de pe vremea cînd era la revista „Caţavencu”. După preluarea revistei de către Sorin Ovidiu Vântu, Mircea Toma a activat în paralel şi în acest gen de O.N.G.-uri băsiste, sub acoperirea preocupărilor pentru o presă independentă, care, în acest timp, a cam dsipărut! Mircea Toma conduce şi Agenţia de Monitorizare a Presei. Este tot un O.N.G. apropiat de Monica Macovei.

La capătul sumarei analize a acestor O.N.G.-uri care au populat nou înfiinţata „Iniţiativă România”, ne dăm seama că prin sistemul lor de relaţii construit în timp, prin notorietatea numelor care le conduc şi, mai ales, prin sistemul de finanţări, aceste ONG-uri reprezintă adevărata coloană vertebrală a „Iniţiativei…”! Este cît se poate de clar că, în perspectiva înfiinţării unui partid prezidenţial, liderii acestor O.N.G.-uri vor dicta strategia, orientarea şi acţiunile concrete menite să creeze iluzia că „Iniţiativa România” ar fi emanată de „Stradă”! Rostul finanţărilor din partea acelor Ambasade despre care am vorbit mai sus apare ca fiind extrem de important, explicînd şi atitudinea oficialităţilor noastre faţă de acstea. Aşa cum stau lucrurile în acest moment, putem anticipa că s-a declanşat deja una dintre cele mai mari manipulări a opiniei publice, în spatele căreia se află interese politice concrete! Faptul că acum se derulează o virulentă campanie împotriva partidelor şi a politicienilor nu face decît să confirme ipoteza că revendicările din prima zi a protestelor tinerilor, venite pe nemulţumirea lor faţă de reacţia autorităţilor în Cazul Colectiv, au fost deturnate spre acest obiectiv gîndit cu mult imp înainte! Se aştepta doar momentul potrivit pentru a fi pus în practică! El sa ivit odată cu Tragedia de la „Colectiv”. Emanaţia aceasta dorită şi forţată a operaţiunii „Iniţiativa România” ne aminteşte de prima mare operaţiune de manipulare de după Revoluţie, care a fost „Frontul Salvării naţionale”, care, după acelaşi model, a acaparat dorinţele mulţimii adunate în stradă pentru căderea lui Ceauşescu şi s-a transformat în partid, fiind legitimat tot ca „emanaţie a străzii”, devenind, de asemenea, partidul prezidenţial al lui Ion Iliescu! Ce este extrem de ciudat este faptul că în această operaţiune de fundamentare a partidului prezidenţial al lui Klaus Iohannis sînt folosite numele unor personaje cunoscute drept cele mai mari susţinătoare ale lui Traian Băsescu, care, se pare, abia aşteptau să li se ofere prilejul de a deveni iarăşi utile intereselor Puterii! P.D.L.-ul lui Băsescu se pare că nu a corespuns aşteptărilor lui Klaus Iohannis nici măcar sub forma Noului P.N.L. Toată această încrengătură implicată în „Iniţiativa România” ne arată de ce Klaus Iohannis nu s-a delimitat niciodată de Traian Băsescu şi de oamenii acestuia.
Grafica – Ion Măldărescu