CD
69 aprobate

cdimulescu@att.net
75.57.36.95

 

Comisia s-ar putea sa-si fac treaba dar cine va lua masurile de corectare si penalizare care se impun, caci Justitia noastra e cam serios patata?
Probleme au si cei ce se cred „alesii Domnului”, iata un comentariu al unui articol din Ynet.

Spaima a ajuns sa inspaimante pe inspaimantatori?
de CD

Au cazut israelitii prada propriilor lor zvonuri cu exagerari pandemice?
Un articol din “Ynet”, prima pagina, prima coloana, al ziaristei Sarit Resenblum arata starea de depresie si angoasa ce domina societatea in Israel pe timp de pandemie si capac la toate, nu prea sunt nici solutii pentru viitor.

“Peste câteva săptămâni, poate chiar mai puțin, spitalele din țară nu vor mai trata pacienții cu coronavirus. Tot ce ar fi nevoie sunt câteva focare în masă care rezultă în zeci de pacienți în stare gravă, și sistemul de sănătate din Israel va fi paralizat și supraîncărcat.
Multe alte țări cu sisteme de sănătate mai bine finanțate și mai avansate decât ale noastre s-au aflat deja în situații mult mai rele.”[1]

Desi sunt in asemenea situatie ei tot vor sa arate ca sunt pusi pe fapte mari si ca lucreaza la scule/aparate unice in lume capabile sa gaseasca sursa contaminarilor.

“Aparatul de urmărire a contactelor, pe care îl laudă Netanyahu, va fi cel mai bun de pe planetă, este încă disfuncțional și ineficient. Iar rata mortalității, despre care Netanyahu spune că este printre cele mai mici din lume, nu este ceva de sărbătorit.”[1]

Atmosfera specifica de boceala colectiva si de cautare a vinovatilor in afara cercurilor lor este permanenta si obositoare chiar si pentru ei insisi.
Se plang ca;
– “Nu există nici un motiv să credem că coronavirusul ne va scuti în mod special.”
– “ … nu există nici un plan clar pentru a lupta împotriva acesteia. Fără scopuri, fără obiective și nici măcar politici sau calendare pentru atingerea acestor obiective inexistente.”
– “ …premierul Benjamin Netanyahu este încă hotărât să prezinte o reacție pozitivă asupra situației.”[1]

Printre bocete si reprosuri autoarea articolului ajunge totusi la o solutie:
“Fără o strategie națională și cu o realitate economică și politică deprimantă, cu greu ne putem aștepta ca rata infecției cu virus să scada prea curând. …
În loc să acceptăm această realitate sumbră și să o lăsăm să ne dicteze viitorul, trebuie să facem o alegere și să postim.” [1]

Solutia cu postul este intradevar stralucita, stiintific este dovedit faptul ca prin post se declanseaza procesul de ketosis, arderea grasimilor si o revigorare a sistemului imunitar.
Dar evreii nu prea le au cu posturile si ideea desi stiintifica este abandonata, se gaseste ceva mai usor ceva la indemna tuturor, “alegerea”, modelul suedez:
Vrea Israelul să oprească răspândirea virusului și să evite un preț costisitor în vieți, cu toate restricțiile pe care le vor implica astfel de măsuri, sau vom urma modelul suedez, care a respins măsurile drastice în speranța de a obține imunitatea efectivelor, dar ar putea duce la un număr mare de victime COVID-19?[1]

Evident in finalul solutiei fatalismul bocitor, specific tribului, apare ca o intrebare plina de responsabilitate si de o gravitate exorbitanta.
Si mai este o intrebare la care trebuie totusi un raspuns: au israelienii aceiasi conditie fizica ca si suedezii sau belarusii. Ce sporturi practica ei si cum isi antreneaza sistemul immunologic?
Caci si autoarea remarca responsabilitatea alegerii intre “post” si “modelul suedez”;

“Fiecare metodă este legitimă dacă este abordată într-un mod logic și calculat.
Fiecare decizie necesită o explicație onestă și aprofundată pentru public cu privire la raționamentul din spatele ei, și înseamnă că trebuie depuse toate eforturile pentru a pune în aplicare aceste politici.”
Se pare ca totusi nu s-a decis la nici o solutie, toate par riscante si pe de alta parte chiar daca ar avea guvernul vre-o solutie, ar comunica-o?
Eu cred ca nu, de frica sa nu ajunga sa o cunosca si s-o aplice si altii.
Greu mai e si cu “capra vecinului”mai ales cand nu moare cand vor unii.

Articolul se incheie intr-o nota defetista, care totusi nu reuseste sa convinga si sa suscite compasiunea:
Nava de stat a Israelului este prinsă într-o furtună teribilă, fără căpitan sau cârmă care să ne ghideze înapoi pe țărmuri mai sigure.

Este dezarmant si obositor sa citesti mereu aceleasi vesti triste, plangacioase si asta ma duce cu gandul la un banc vechi:
Mai Itic mai, de ce citesti ziarele arabe?
Drept sa-ti spun mai Strul, vestile lor imi plac mai mult.
In ziarele noastre numai vesti proaste, care iti spulbera orice urma de speranta, in schib arabii spun numai vesti bune despre noi, ca noi suntem cei mai bogati din lume, avem cele mai multe banci si mai mari bankeri, ca detinem 90% din media internationala si ca noi conducem lumea…
Acuma intelegi de ce citesc ziarele arabe?
—-
1: https://www.ynetnews.com/article/HyB3AaN4v

Sarit Rosenblum