O şansă pentru Viorica Dăncilă

11 noiembrie 2019 Cornel Nistorescu Editorial 56

O şansă pentru Viorica Dăncilă – editorial de Cornel Nistorescu
Dacă Viorica Dăncilă (…) va începe o campanie cu alte direcţii de acţiune, de la pledoarii pentru reducerea bu…

Tot soiul de comentatori şi părerişti încearcă să găsească o variantă de desfăşurare pentru turul al doilea: tuturor le iese cîştigător Klaus Iohannis. Şi cînd încearcă să găsească şi o ipoteză pentru victoria Vioricăi Dăncilă se poticnesc la sursa voturilor. Viorica Dăncilă ar putea lua de la Mircea Diaconu, de la Alexandru Cumpănaşu şi de la… Şi …nu mai are de unde! Pe toţi ceilalţi îi seduce şi câştigă Iohannis cu locurile sale comune privitoare la statul de drept, la România normală, la România educată şamd.

Dgeaba se umflă în pene şi se laudă Iohannis cu victoria sa istorică. Nu-i chiar aşa de copleşitoare. Dimpotrivă, procentul este mic şi poate fi explicat prin ura românilor pe seama unui preşedinte ineficient. Dacă eliminăm din calcul voturile diasporei, copleşitoare de data aceasta (şi în baza unui mecanism organizat tot de PSD şi de Viorica Dăncilă), observăm că Iohannis nu se bucură de o susţinere chiar atît de zdrobitoare. Electoratul de dreapta s-a dus şi la Dan Barna şi la Teodor Paleologu, semn că aproximativ 20% dintre cei „de dreapta“ au visat altceva decît Klaus Iohannis. Sigur, aceştia nu fac parte din electoratul PSD şi este greu de crezut că toţi aceştia nu se vor aşeza în dreptul actualului preşedinte.

Căt ar putea conta o întîlnire la care amîndoi să-şi etaleze realizările? O să recunoască susţinătorii preşedintelui că a fost nul şi decorativ? Nu cred în folosul unei asemenea dezbateri. O să sufere Klaus Iohannis cînd o să afle ce a făcut guvernul Dăncilă şi o să cadă electoratul său pe spate cînd va vedea, înşirate la tv, lucruri pe care le cunoaşte deja? Mă îndoiesc!

Există o şansă cît de mică pentru o victorie a Vioricăi Dăncilă? Una mică, mică de tot? Mizînd numai pe publicul de seniori de la marginea oraşelor şi din spaţiul rural, Viorica Dăncilă se poate considera o pierzătoare sigură. Şi, dacă împarte fiecărui om o listă cu realizările sale, iar Klaus Iohannis distribuie o coală albă,Viorica Dăncilă tot nu cîştigă. Publicul PSD s-a rarefiat cu vremea, aşa cum s-a rarefiat publicul cititor de mica publicitate din ziarul România liberă. Cu trecerea anilor, a dispărut pe cale naurală. Aşa şi electoratul PSD, copleşitor în aceste trei decenii. Acum se vede cît de mult s-a subţiat şi ce electorat îi ia locul.

Ar putea cîştiga Viorica Dăncilă cîteva puncte din electoratul aflat de partea lui Klaus Iohannis, în ciuda ineficienţei şi aroganţei lui? În mod logic, aproape nimic!
Şi… totuşi! Dacă Viorica Dăncilă va renunţa la lista sa de realizări şi va începe o campanie intensă şi agresivă cu alte direcţii de acţiune, de la pledoarii pentru reducerea bugetul serviciilor secrete pînă la demersuri către toate instituţiile statului ca preşedintele Iohannis să suporte toate călătoriile sale de plăcere şi navetele sale săptămînale pînă la Sibiu şi retur, plus timpul nelucrat dedus din salariu, plus cheltuielile turistice făcute în străinătate.

Ce-ar fi dacă Viorica Dăncilă, în loc să se laude cu măsurile sale deja cunoscute (pensii şi salarii), ar trece la o campanie de lămurire a modului în care s-a produs succesiunea de la Grupul Etnic German către Forumul Democrat al Germanilor din România. Şi i-ar cere lui Adrian Năstase lămuriri asupra felului în care s-au semnat documentele colabrării dintre PSD şi FDGR în 2004, urmate de explicaţii publice privitoare la intervenţiile externe în favoarea restituirii bunurilor Grupului Etnic German către FDGR? Mai mult, să promită că va soma guvernul şi autorităţile financiare şi fiscale din România să anunţe public chiriile plătite de statul român pentru ocuparea clădirilor FDGR moştenite de la Grupul Etnic German.

Dacă Viorica Dăncilă ar ieşi din locurile comune ale realizărilor sale şi împreuna cu echipa sa ar întocmi o listă de lucruri menite să cureţe viaţa publică, inclusiv PSD-ul de racile, cu siguranţă că nişte procente în plus s-ar aduna, chiar din rîndul celor care îl susţin orbeşte pe arogantul Klaus Iohannis.

În stilul acesta, poate că ar mai avea o şansă!