15:46 (Acum 15 ore)

către mine de la Harry Nadler, corespondentul site-ului din Israel

Potrivit unor documente israeliene declasificate, Nicolae Ceauşescu a jucat, în anul 1977, rolul de intermediar în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt.
Ziarul Haaretz a publicat documente declasificate din 1977, care relevă faptul că Nicolae Ceaușescu a mijlocit pacea dintre Israel și Egipt și a promovat şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei.

”Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări”, explica Menachem Begin, conform documentelor secrete declasificate marţi.

Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 – octombrie 1983, efectuase o vizită în România – singurul stat comunist care menţinea la acea vreme relaţiile diplomatice – în august 1977. Israelul încerca, la acea vreme, să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.

În cursul unei întrevederi private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi Egiptului.

Ceauşescu a propus ca Israelul să recunoască Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi să negocieze cu aceasta dar și să se retragă din teritoriile ocupate în 1967.

În urma negocierilor iniţiate de Nicolae Ceauşescu, Israelul a semnat, în 1979, un tratat de pace cu Egiptul. Acordul de pace, aflat în vigoare şi în prezent, a fost semnat de preşedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, şi de fostul premier israelian Menachem Begin.

La sfârșitul acestui articol, redactorul pune o întrebare, după părerea mea, extrem de logică: dacă așa au stat lucrurile n-ar fi fost cazul ca, în afara celor doi eroi principali, premiul Nobel
să fie decernat și lui Ceaușescu ?
Se pare însă că pentru a primi răspuns la această întrebare va trebui să așteptăm încă câțiva zeci de ani pentru declasificarea unor documente care aparțin comisiei de decernare a primului Nobel.
.
.
.
.
Nota redacției: La vremea aceea parcă s-a auzit ceva pe această temă. Personal am luat drept un zvon scos de cei care se ocupau cu luarea „la mișto” a mult iubitului tovarăș.