post-feature-image

Constanța dă startul în cursa marilor veliere Black Sea Tall Ships Regatta 2016

Constanța dă startul în cursa marilor veliere Black Sea Tall Ships Regatta 2016

Un israelian deschide curse charter Tel Aviv – Oradea
Scandal la frontiera moldo-română
Ce destinaţii de vacanţă vor prefera românii în 2016
Pentru că prima ediție, cea din 2014, a fost un adevărat succes, Regata Marilor Veliere se întoarce în acest an în România, iar portul Constanța va fi cel care va deschide evenimentul.

În perioada 8 – 11 septembrie sunt așteptate la Constanța 15 veliere spectaculoase, din 6 țări, care vor lua startul într-o cursă ce va traversa Marea Neagră de două ori, după următorul program: 8 septembrie – 11 septembrie/Constanța, România; 16 septembrie – 19 septembrie/ Novorossiysk, Rusia; 21 septembrie – 25 septembrie/Sochi, Rusia și 1 octombrie – 4 octombrie/Varna, Bulgaria.

Printre cele 15 veliere se regăsesc atât nave care revin în România datorită succesului din 2014, dar și 6 nave noi. O altă noutate a acestei ediții este că va fi adăugat la conceptul evenimentului, diversitatea culturală specifică Dobrogei: muzica, dansurile, artizanatul și gastronomia fiecărei etnii din zonă vor fi prezente în cele patru zile, pentru a completa spectacolul oferit de nave și de echipaje.
În urmă cu doi ani au ajuns în Constanța 13 veliere cu 1.500 de membri de echipaj și a avut peste 100.000 de vizitatori, pe întreaga durată a manifestării. De aceea, organizatorul Sail Training International a decis ca, în acest an, startul regatei să fie dat din portul românesc, în ultimul weekend al vacanței școlare.
„Kruzenshtern”, Rusia
Cele 15 veliere ce vor fi prezente în România sunt din Rusia (opt la număr), România (două), Bulgaria (două), Italia, Polonia și Spania (câte unul). De asemenea, navele sunt din fiecare clasă de construcție, de la A la D, unde A – înseamnă că au velatură tradițională, cu peste 40 de metri lungime totală, B – cu velatură tradițională sub 40 de metri lungime totală, C – nave cu velatură modernă, sub 40 de metri, iar cele din clasa D – au velatură modernă sub 40 de metri, cu velă spinnaker.
Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaționale ce se desfășoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International. Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân și Liga Navală Română, cu sprijinul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Prima cursă de nave mari cu pânze a avut loc în urmă cu 78 de ani
În 1938, la iniţiativa căpitanului Arnold Schumburg, câteva corăbii s-au strâns în Stockholm pentru a da naştere primei curse de nave (ilegală la vremea respectivă). După cel de-al doilea Război Mondial, ideea a fost împrumutată de avocatul britanic Bernard Morgan, care a propus să se organizeze frecvent astfel de curse. Propunerea avea să readucă în atenţia oamenilor navele cu pânze care, la vremea aceea, începeau să fie înlocuite de vapoare.
„Christian Radich”, Norvegia
Prima regată oficială a fost organizată sub patronajul Prinţului de Edinburgh, în 1956, pe ruta Dartmouth – Torbay – Lisabona, iar în cursă s-au înscris 21 de nave, dintre care unele, precum „Christian Radich”-ul norvegian sau „Falken”-ul suedez, mai concurează şi astăzi!
Evenimentul a avut un succes răsunător, motiv pentru care organizatorii de atunci au hotărât să se ocupe şi de următoarele evenimente de acest gen, făcându-se cunoscuţi mai târziu sub numele de Sail Training International.
„Falken”, Suedia
În 2006, s-au sărbătorit 50 de ani de la prima cursă de corăbii. Atunci a fost pregătit un eveniment special, cu plecare din St. Malo, Franţa, prin Marea Nordului, Golful Biscaia, până la Torbay, în Portugalia, cu scopul de a ajunge la Antwerp, Belgia. Prima cursă avusese, în urmă cu un jumătate de secol, pe o rută neschimbată, însă, de această dată, s-au înscris la start de partru ori mai multe nave.
Organizatorul regatei, Sail Training Internațional (STI), este o organizaţie nonprofit, de dezvoltare şi educare a tinerilor prin cursuri şi activităţi dedicate navigatului. Serviciile STI includ conferinţe, seminarii, concursuri şi alte evenimente de formare în arta navigației.
Sail Training International are membri în 28 de ţări: Australia, Belgia, Bermuda, Canada, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, la evenimentele internaționale organizate de STI mai participă și veliere din: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Insulele Cayman, Chile, Columbia, Cehia, Insulele Feroe, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Oman, România și Uruguay.

Dan Nedelcu