„Victorioșii” dau bir cu fugiții

N-am numărat de cîte ori a zis Firea că nu-i părăsește pe bucureșteni. Bla-bla-bla! Ca primar, ca funcție mai modestă, cu-cu! Ce, este de nasul ei de poetă și primadonă a unei capitale europene, să ajungă simplu consilier!? Ea are prestigiu, popularitate, are bani și a dat Bucureștilor personalitate și găuri în buget, cheltuind sume uriașe pentru tot felul de năstrușnicii de cucoană și după mintea și experiența marinărească a consortului.

Abia acum vedem ce s-a ales de toată găselnița cu vedetele. Unele dintre ele au acceptat să fie pe lista condusă de madam Pandele din naivitate. Cunoscuta actriță Monica Davidescu a luat candidatura ca pe un ropot de aplauze în plus. Nu cred că și-a dat seama că este folosită. La fel și Anghel Iordănescu sau Elisabeta Lipă. Nu înțeleg ce-au vrut Petre Roman și Cornel Dinu? Un loc la tribună sau un proiect? Nu înțeleg de ce au lăsat sentimentul că au girat-o pe Gabriela Firea și de ce s-au așezat lîngă ea? Și, mai apoi, de ce s-au retras, în momentul în care țopismul acesteia s-a dezumflat spectaculos? Dacă tot voiau să pună umărul la un proiect în București sau pentru binele comunității ar fi trebuit să rămînă și să lupte. O dată asumată, răspunderea în fața comunității nu mai este un moft. Este o datorie de onoare pe care nu o poți abandona să faci un duș!

Ați putea spune că și insistența cu care Mitică Dragomir încearcă să se agațe de Consiliul General al Capitalei este un semn de onoare! Eu zic că exact prezența sa pe listă arată grosolănia acestei operațiuni marcă a clanului Pandele. Intrat în mașinăria justiției (pe fond, Mitică a fost condamnat la 9 ani de detenție, urmînd ca judecata la recurs să lămurească lucrurile), fostul și actualul barbugiu Mitică Dragomir (joacă pe bani, pe plajă la Caelia, pînă se înroșesc zarurile) a bătut televiziunile și s-a lipit pe lista de candidați ca mare vedetă aruncată în alegeri.

Mitică de la Ligă și meritele sale în câmpul muncii

Dumitru Dragomir este o vedetă așa cum este și Sexy Brăileanca și Simona Senzual, și Bianca Drăgușanu, și Irinel Columbeanu cu fosta sa Monica din Bacău și ca Gigi Becali. Flecar și sforar, Mitică Dragomir este un fel de caricatură a tranziției românești. Ca și Gigi, el a fost sufocat de televiziuni pentru că făcea rating la mahala și pe la bețivii de la țară. Ei reprezintă cam tot ce putea improviza și scoate România de pe lopata îndoielnică a schimbării de lume și din trecutul miliției comuniste pentru a vopsi în culori democratice și libertine niște personaje îndoielnice.

La puține zile după alegeri, trucul vedetelor s-a dezumflat. Au demisionat Petre Roman, Cornel Dinu, Daniel Pancu, Sorin Ilieșiu și marea devotată a bucureștenilor, poeta anti-poetică Gabriela Firea. Pentru o cucoană care se vedea și președinta României și care plutea la popularitate pe lîngă președintele Klaus Iohannis (și el cu pregnante trăsături de primar!), căderea în rîndul consilierilor este o jignire cumplită și o lovitură dură cu capul de grindă. Poate chiar o ultimă întîlnire importantă cu limitele sale.

De neînțeles este reacția lui Marcel Ciolacu, președintele PSD. Circulă prin Capitală vestea că untosul reformist al PSD ar cere unora să se retragă de pe lista de consilieri ai Gabrielei Firea. Gestul este la fel de puturos ca și acela de a păcăli alegătorii înaintea votului cu tot soiul de vedete care nu vor să-și șifoneze ștaiful pentru orice primar.

Cît privește demisia lui Traian Băsescu, ea nu depășește condiția unei contrabande cu produse false! De la întoarcerile din voiajele sale peste mări pînă la alegerile de mai ieri avem de-a face cu aceeași afacere!