CD
470 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

PERPLECTIZANTUL CONCUBINAJ UKRAINIAN
De CD

Datele prezentate mai jos au fost publicate in perioada 2010 – 2015, in marea lor majoritate, dar au avut o circulatie restransa si nu au fost date pe mass-media.
Cu toate acestea aceste date sunt inca actuale si problemele constatate acum 10 ani sunt inca nerezolvate, inca ambigue si ne explicate.

Probabil ca Putin stie cauza situatiei si de aceea s-a grabit sa opreasca bombardarea Dombasului si sa denazifice Ukraina, speriind pe noul prim ministru al Israelului, care a zburat la Moscova imediat dupa interventia trupelor rusesti in Ukraina.
Pe 7 februarie ukrainienii au reinceput dupa luni de zile bombardarea Dombasului tragand nu mai putin de 1400 de salve de artilerie grea asa cum raporteaza OSCE-ul – the Organization for Security and Co-operation in Europe.

Dupa cum se vede Israelul nu a fost ingrijorat sau speriat de bombardamentul Dombasului, dar foarte ingrijorat de interventia rusa in Ukraina.
Deocamdata ramane un mister aceasta colaborare, acest concubinaj dar “razboiul” din Ukraina il va clarifica si multe alte lucruri se vor lamuri ca urmare.

Această „ură fatisă”, după cum spune Liga Anti-Defăimare – ADL, ONG evreiesc, se adaugă la alte dovezi ale elementelor neonaziste din facțiunile politice ucrainene care l-au demis pe președintele ales Ianukovici. Mass-media mainstream occidentală nu mai poate respinge acest lucru ca propagandă rusă.
Unul dintre partidele politice „Big Three” din spatele protestelor este ultra-naționalistul partid “Svoboda”, al cărui lider, Oleh Tyahnybok, a cerut eliberarea țării sale de „mafia moscovit-evreiască”.

După condamnarea din 2010 a paznicului lagărului nazist John Demjanjuk pentru rolul său de sprijin în moartea a aproape 30.000 de oameni în lagărul Sobibor, Tyahnybok s-a grăbit să ajungă în Germania pentru a-l declara un erou care „luptă pentru adevăr”.

În parlamentul ucrainean, unde Svoboda deține 37 de locuri, adjunctul lui Tyahnybok, Iuriy Mykhalchyshyn, îi place să-l citeze pe Joseph Goebbels – el a fondat chiar și un think tank numit inițial „Centrul de Cercetare Politică Joseph Goebbels”. Potrivit lui Per Anders Rudling, un important expert academic în neofascismul european, auto-descrisul „naționalist socialist” Mykhalchyshyn este principala legătură dintre aripa oficială a lui Svoboda și milițiile neonaziste precum “Sectorul de Dreapta”.
„Sprijină SUA neo-naziștii din Ucraina?” se intreaba jurnalistul Max Blumenthal, Alternet, 25 februarie 2014
Numeroase rapoarte au scos la iveală legăturile dintre guvernul american și Svoboda și controversatul lider Svoboda, Oleh Tyahnybok.

ADL, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la partidul Svoboda, nu a condamnat încă sprijinul american și european pentru acesta.
Într-o declarație publicată pe 28 februarie, directorul național al ADL, Abraham H. Foxman, scrie:
„Comunitatea evreiască ucraineană este ingrijorată. Partidul ultra-naționalist Svoboda, cu istoria sa de antisemitism și platforma naționalismului etnic, a câștigat peste 10 la sută din voturi în octombrie 2012, a împărtășit conducerea politică a revoluției maidaniene în ultimele luni și chiar în această săptămână a primit trei ministere în noul guvern ucrainean.

În timp ce liderii lui Svoboda s-au abținut recent de la a face declarații antisemite, este îngrijorător faptul că Oleksandr Sych, ideologul-șef al lui Svoboda, a fost numit vicepremier. Discursurile lui Sych de-a lungul anilor s-au concentrat pe promovarea naționalismului ucrainean, despre care spune că este exemplificat de Stepan Bandera, un lider al mișcării naționaliste ucrainene din anii 1930 și 1940. Bandera a fost uneori aliniat cu naziștii în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost complice la uciderea în masă a evreilor și polonezilor de către partizanii ucraineni…”

Dmitro Yarosh, liderul sectorului de dreapta, s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului în Ucraina, Reuven Din El, și i-a spus că mișcarea lor respinge antisemitismul și nu va tolera xenofobia.

Jurnalista ucraineană evreica Eleonora Groisman l-a intervievat pe Serghei Mischenko, liderul „Spilna Sprava”, și i-a spus că evreii din Ucraina erau îngrijorați de naționaliști. Mischenko a răspuns că evreii nu vor avea probleme și nu ar trebui să se îngrijoreze. El a continuat spunând:
„Pe Maidan au fost EVREI cu noi care au servit în Forțele de Apărare israeliene. Ne-am înțeles excelent și ne-am luptat umăr la umăr…”

Va accepta Svoboda evreii ca ucraineni cu drepturi depline și va urma asigurările binevenite ale naționaliștilor înarmați?
Sau promisiunile sectorului de dreapta și ale Spilnei Sprava vor fi depășite de naționalismul etnic din Svoboda?
Se intreaba Abraham H. Foxman, in articolul sau “În Ucraina, noul guvern trebuie să liniștească comunitatea evreiască”, din The Huffington Post, 28 februarie 2014.

ADL nu se referă la faptul că foștii soldați israelieni au luptat alături de militanți neo-naziști cunoscuți, care acum pretind că resping antisemitismul. Acest lucru transmite mesajul paradoxal că neo-nazismul este cumva acceptabil. Este demn de remarcat faptul că mass-media din SUA, precum și ADL se abțin de la utilizarea termenilor „neo-nazist”, neofascist și „extremist”.

În loc să condamne această alianță anormală, ADL vede o licărire de speranță în „promisiunile sectorului de dreapta și ale Spilnei Sprava”, grupuri pe care mass-media israeliană însăși le-a calificat drept „fasciste și neonaziste”.
Împreună cu grupuri fasciste și neonaziste similare, cum ar fi Spilna Sprava (Cauza Comună) și Afgantsy (o coaliție de veterani din războiul sovietic din Afganistan), Pravy Sektor – Sectorul de Dreapta a jucat un rol-cheie atât în confiscarea clădirilor guvernamentale, cât și în asigurarea securității pentru taberele de protest pornite împotriva jandarmilor. “Ucraina: Liderul miliției neonaziste amenință „războiul civil”, scrie Ari Soffer in ziarul israelian “Arutz Sheva”, 5 februarie 2014.

Haaretz din Israel a raportat, de asemenea, că membrii Svoboda și Pravy Sektor, fluturau „steaguri zburătoare cu simboluri neonaziste” și „distribuiau ediții proaspăt traduse ale lui Mein Kampf și ale Protocoalelor Bătrânilor Sionului în Piața Independenței”. Scrie Anshel Pfeffer, Noua dilemă pentru evreii din Ucraina, 25 februarie 2014.

Liga Anti-Defăimare, ADL-ul nu numai că ar trebui să condamne ferm prezența tuturor grupurilor fasciste și neonaziste în guvernul ucrainean post-lovitură de stat, ci și să denunțe țările care le susțin din punct de vedere moral și/sau financiar, cum ar fi SUA, Canada și țările membre ale Uniunii Europene.

Hillary Clinton a fost aspru criticată de grupurile evreiești în 2012 pentru „legitimarea indirectă (a) partidului ucrainean de opoziție care a intrat într-o alianță parlamentară cu (a) partidul neonazist”:
“Secretarul de Stat american Hilary Clinton a fost, de asemenea, blamata de grupurile evreiești pentru că a scris un op-ed publicat în ziarul “The New York Times” pentru că l-a lăudat pe Tymoahenko, liderul partidului de opoziție Batkivshchina (Patria), pentru că a semnat o alianță parlamentară care a dat legitimitate unui partid extremist de extremă dreapta, bine cunoscut pentru opiniile sale antisemite. Dar asta a fost ceva accidental atunci in 2012.
Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a denunțat, de asemenea, acordul, făcând aluzie la moartea a milioane de evrei pe teritoriul ucrainean în timpul Holocaustului. Consemneaza Rachel Hirshfeld, “Clinton legitimarea indirectă a Partidului Neonazist Ucrainean?”, in ziarul Arutz Sheva, in 11 iunie 2012.

În trecut, Liga Anti-Defăimare (ADL) a criticat Partidul ucrainean de opoziție al Iuliei Timoșenko directorul național ADL, Abraham Foxman a emis o declarație în care și-a exprimat „îngrijorarea” față de sprijinul electoral puternic dat de SUA pentru partidul neo-nazist Svoboda (Libertatea) din Ucraina la alegerile parlamentare de duminica trecută.
„Retorica antisemită a fost un pilon principal al liderilor lui Svoboda și al sloganurilor de campanie”, a spus Foxman…

Astăzi, foștii soldați israelieni se luptă cu aliații Svoboda, ADL nu este „alarmat” și Avigdor Lieberman nu a condamnat această alianță nesfântă. Abraham Foxman de la ADL speră acum că premierul Yatsenyuk va „da un exemplu admirabil” asigurându-ne că antisemitismul nu este tolerat:
“Premierul Arseniy Yatsenyuk, împreună cu liderul UDAR Vitaliy Klichko, au adus partidul Svoboda în coaliția de opoziție în 2012. Acum, după ce a adus Svoboda în guvern, este la latitudinea prim-ministrului Yatsenyuk să ne asigure că antisemitismul nu este tolerat și că normele democratice sunt respectate. Transmițând acest mesaj poporului ucrainean acum, prim-ministrul va liniști comunitatea evreiască și va da un exemplu admirabil.” (Foxman, op., cit).

Alianța cu grupările neonaziste e ok atâta timp cât nu sunt antisemite?
Prezența foștilor soldați israelieni la protestele din Maidan, împreună cu milițiile neonaziste și atitudinea oficialilor ADL și israelieni în această privință ridică semne de întrebare cu privire la ce ar putea câștiga lobby-ul sionist și Israelul din lovitura de stat care l-a pus la putere, printre alții, Pe Igor Kolomoysky, un ucraineano-israelian care a fost numit guvernator al Dnepropetrovsk, Centrul politic și de afaceri vital al Ucrainei.

Noul guvernator Dnepropetrovsk este Igor Kolomoysky, al treilea cel mai bogat om al Ucrainei, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari. El co-deține grupul comercial informal Privat, care include cea mai mare bancă din Ucraina, Privatbank, pe care Kolomoysky o conduce, precum și active din industria petrolieră, feroaliaje și alimente, agricultură și transport.
Fost aliat al Iuliei Timoșenko, Kolomoysky a avut o ceartă cu ea și a refuzat să-i finanțeze campania electorală din 2010, pe care fostul premier a pierdut-o ulterior în fața lui Ianukovici. Kolomoysky a fost raportat a fi un sponsor principal al partidului UDAR, care este unul dintre cei trei care alimentează campania de stradă pentru a-l înlătura pe Ianukovici.

Kolomoysky are dublă cetățenie ucraineano-israeliană și își controlează imperiul de afaceri din Elveția. Kolomoysky deține, de asemenea, canalul de știri de interes evreiesc Jewish News One și conduce Consiliul European al Comunităților Evreiești, care se descrie ca fiind „organismul umbrelă paneuropean pentru comunitățile și organizațiile evreiești de pe întregul continent, reprezentând viața comunității evreiești din Europa de Vest, Centrală și de Est, acoperind aproximativ 40 de țări”.
Nu există aproape nici o mențiune cu privire la prezența personalităților neo-naziste în noul guvern pe canalul “Jewish News One”.

De asemenea, este interesant de observat că într-o țară care se luptă cu o datorie națională importantă, PrivatBank a domnului Kolomoysky a fost campionul ucrainean al offshoring-ului în 2012. Revista Economică a raportat în iulie 2012:
„Ucraina, care se luptă cu sărăcia majorității populației sale, este capabilă să efectueze transferuri bancare către Cipru și Insulele Virgine Britanice de miliarde de dolari americani în două luni. Întrebarea este cine face aceste transferuri și care sunt destinațiile?…

Primul loc este ocupat de cea mai mare bancă ucraineană, PrivatBank. Avutul entității care este deținută de Ihor Kolomoiskiy și Hennadiy Boholoubov este aproape fantastic.
Pentru primele două luni din 2012, PrivatBank a transferat către offshore-uri 3 miliarde 863 milioane dolari SUA.” Cum se consemneaza in articolul “Insulele Comorilor”, din Revista Economică, 13 iulie 2012.

După ce a cerut atacuri asupra Rusiei, liderul sektorului de dreapta Dmitri Yarosh, văzut de ADL ca fiind liniștitor, se află acum pe o listă internațională de căutati pentru incitarea la terrorism, din martie 2013:
“Yarosh a cerut celui mai căutat terorist al Rusiei, Doku Umarov, să acționeze împotriva Rusiei într-o adresă postată pe pagina ziarului Sectorul de dreapta” din rețeaua de socializare rusă VKontakte.
Declarația a mai spus că „mulți ucraineni cu arme în mâini” au sprijinit militanți ceceni în lupta lor împotriva rușilor și „este timpul să sprijinim Ucraina acum”. Mesajul, semnat „liderul sectorului de dreapta Dmitri Yarosh”, i-a cerut lui Umarov „să-și activeze lupta” și „să profite de o ocazie unică de a câștiga” în fața Rusiei.

Își va revizui ADL poziția și va condamna toate grupurile neonaziste, fasciste și extremiste, precum și pe susținătorii acestora?
Aceasta intrebare a fost pusa in 2015, iar astazi dupa 7 ani vedem ca situatia a ramas la fel de unica, cu acelasi concubinaj perplectizant.