Concluziile liderului rus de după Summitul BRICS+.
Conferinta de presa la incheierea Summitului BRICS+

Data publicării: octombrie 27, 2024

Vladimir Putin: Stimate doamne, stimați domni!

Cel de-al 16-lea summit BRICS tocmai s-a încheiat și s-a încheiat cu succes.

A devenit punctul culminant al președinției ruse în asociație și unul dintre evenimentele notabile din calendarul politic mondial.

Am spus de mai multe ori că Rusia își abordează îndatoririle de președinte al BRICS în mod responsabil.

Peste 200 de evenimente au fost organizate în treisprezece orașe rusești.

În special, au avut loc numeroase întâlniri ale miniștrilor industriei,
diferite conferințe,
seminarii și
un Forum de afaceri.
Jocurile sportive au fost și ele un mare succes.

Anul acesta am lucrat cu o compoziție reînnoită, extinsă, iar Rusia, în calitate de președinte al asociației, a făcut tot posibilul pentru a se asigura că noi membri ai organizației s-au alăturat familiei noastre cât mai rapid și organic posibil. Și, după părerea mea, am reușit.

Noii participanți au văzut și au înțeles că este posibil să lucrezi în BRICS și să obții rezultate.

Ei au simțit că asociația noastră are cel mai important lucru – respectul reciproc și luarea în considerare obligatorie a intereselor celuilalt.

Pot afirma cu satisfacție că toți participă activ la forumurile de lucru și propun idei și inițiative utile și promițătoare.

În ceea ce privește summitul de la Kazan în sine, la el au participat delegații din 35 de state și șase organizații internaționale, așa cum știți deja despre acest lucru.

O astfel de reprezentare largă vorbește în mod clar despre autoritatea și rolul BRICS, interesul crescând în interacțiunea cu noi din partea statelor care duc de fapt o politică cu adevărat independentă, suverană.

Fiecare dintre aceste state are propriul său drum de dezvoltare, propriile sale modele de creștere economică, istorie bogată și cultură.

Într-o asemenea diversitate civilizațională, o combinație unică de tradiții naționale, se află, desigur, puterea și potențialul enorm de cooperare nu numai în cadrul BRICS, ci și în acel cerc larg de țări care împărtășesc obiectivele și principiile asociației.

Programul summit-ului a fost foarte plin de evenimente.

Întâlnirile țărilor membre BRICS s-au desfășurat în formate restrânse și largi, axate pe problemele actuale ale activităților asociației și perspectivele de extindere a parteneriatului în trei domenii principale:
în domeniul politicii și securității,
în comerț și investiții și
pe cel cultural și linia umanitară.

Potrivit tradiției, a avut loc o întâlnire în formatul „BRICS plus”.
Acest format s-a dovedit bun și oferă deja o oportunitate pentru un dialog direct și deschis între membrii asociației cu prietenii și partenerii noștri din țările din Sudul și Estul Global.

În acest an, Președinția Rusă a invitat la o astfel de întâlnire liderii țărilor CSI, precum și delegațiile multor state din Asia, Africa, America Latină, precum și șefii organelor executive ale mai multor organizații internaționale.

Am făcut schimb de opinii cu privire la chestiuni internaționale cheie, cu accent pe situația agravată din Orientul Mijlociu.

Am luat în considerare, de asemenea, perspectivele de interacțiune dintre participanții BRICS și țările din sudul și estul global în interesul unei dezvoltări durabile incluzive.

Principalul lucru este că, fără excepție, toate întâlnirile și evenimentele pe care tocmai le-am menționat s-au desfășurat într-un mod tradițional de afaceri și deschis BRICS, într-o atmosferă de înțelegere reciprocă.

Această abordare constructivă a muncii comune ne-a permis să discutăm în detaliu o gamă largă de probleme pe parcursul a trei zile.

La summit a fost aprobată Declarația BRICS de la Kazan, care rezumă discuțiile care au avut loc.

Rezultatul, în opinia noastră, este un document conceptual cuprinzător, cu o agendă pozitivă orientată spre viitor.

Este important ca acesta să confirme angajamentul tuturor statelor noastre de a construi o ordine mondială mai democratică, incluzivă și multipolară bazată pe dreptul internațional și pe Carta ONU și să înregistreze o hotărâre comună de a contracara practica de aplicare a sancțiunilor ilegitime și încercările de a submina valorile morale tradiționale.

Statele BRICS s-au angajat să aprofundeze parteneriatul în sectorul financiar.

Vom continua să consolidăm comunicarea interbancară și să creăm mecanisme de decontare reciprocă, în monede naționale, care sunt independente de riscurile externe.

De asemenea, aș dori să menționez că în timpul summit-ului, eu și colegii mei am discutat în detaliu posibile eforturi comune pentru a stimula, în continuare, investițiile pentru creșterea economică în statele BRICS și țările din sudul și estul global.

Vom face acest lucru, inclusiv cu ajutorul Noii Bănci de Dezvoltare și al președintelui acesteia, doamna Dilma Rousseff.

Rusia a propus prelungirea preşedinţiei Braziliei şi a preşedintelui băncii, doamna Rousseff.

Având în vedere că anul acesta Brazilia prezidează G20, anul viitor ne va prelua ștafeta și va conduce BRICS.

Ei bine, nu o voi ascunde, pe baza faptului că știm care este situația în jurul Rusiei și nu vrem să transferăm toate problemele care sunt asociate cu ea către instituții în dezvoltarea cărora ne interesează pe noi înșine.

Ne vom ocupa de problemele noastre și ne vom ocupa singuri.

Există perspective bune pentru consolidarea cooperării în industrie, implementarea de noi proiecte în industrie, energie, logistică, înaltă tehnologie și multe alte domenii cheie și, bineînțeles, pentru intensificarea interacțiunii dintre țările noastre în cultură, știință, sport, prin tineret și societatea civilă.

În Kazan, am confirmat că BRICS nu este un format închis, este deschis tuturor celor care împărtășesc valorile BRICS, iar membrii săi sunt gata să lucreze pentru a găsi soluții comune fără dictate din exterior sau încercări de a impune doar niște abordări înguste asupra cuiva.

BRICS nu poate să nu răspundă cererii tot mai mari din lume pentru o astfel de cooperare.

În consecință, am acordat o atenție deosebită problemei posibilei extinderi a BRICS prin înființarea unei noi categorii – statele partenere.

În aceste zile, liderii și membrii delegațiilor au comunicat mult într-un cadru informal.

Au avut loc multe întâlniri bilaterale, contacte și conversații.

Noi, delegația noastră, am încercat să ne întâlnim și cu liderii majorității țărilor participante.

Doamnelor și domnilor!

Summit-ul s-a terminat.
Aș dori să le mulțumesc încă o dată tuturor colegilor mei care au venit la Kazan pentru contribuția lor la munca noastră comună.
Și vreau să remarc că, cred, a fost destul de greu.

De-a lungul președinției noastre, simțim sprijinul energic din partea partenerilor noștri.

Acest lucru este important, mai ales că nu se termină cu sfârșitul summit-ului.
Vor avea loc o serie de evenimente comune importante înainte de sfârșitul anului.

După cum am spus deja, anul viitor vom transmite Braziliei ștafeta președinției.
Desigur, le vom oferi prietenilor noștri brazilieni tot ajutorul și asistența necesare.
Vom continua coordonarea strânsă cu toți partenerii BRICS în interesul îmbunătățirii cooperării în cadrul acestei asociații.

Și, bineînțeles, profitând de această ocazie, aș dori să mulțumesc sincer conducerii Tatarstanului, primăriei Kazanului, pentru ospitalitatea și dorința lor de a crea condiții confortabile pentru munca noastră comună.

Aș vrea să le cer scuze locuitorilor din Kazan pentru faptul că au fost nevoiți să facă față unor neplăceri:
deplasarea îngreunată, închiderea, după cum am înțeles, a unor autostrăzi. Dar, vreau să vă asigur că aceste încercări nu au fost în zadar.
Aș dori să vă mulțumesc pentru că ați creat condiții atât de favorabile pentru munca noastră.
Mulţumesc mult.