Victor Grigor12 hours ago
.
Draga Misule, protestantismul s-a propagat in lume invocand viciile si erorile ierarhiei Bisericii . Pentru cine studiaza viata personala a celor care au inceput aceste actiuni de „reforma”, este foarte usor sa constate ca acestia erau , de fapt, niste MARI VICIOSI ! Luther si protectorul sau Frederich al III-lear, Henrich al VIII-lea, Jan Mathys , liderul anabaptistilor, au avut toti probleme de natura sexuala care nu puteau fi rezolvate decat prin iesirea din Biserica, ori prin „reformarea” normelor ei morale sau , dupa exemplul clericilor si laicilor corupti din acele timpuri, prin incalcarea , cu mai multa sau cu mai putina jena a acestor norme! Ca orice suflet vicios dar orgolios ,ei au ales calea „REFORMEI”Bisericii. Dar pentru ca aceasta nu s-a putut face , au ales sa IASA din Biserica , invocand in mod ipocrit tocmai viciile de care si ei sufereau , cel putin in egala masura!
.
Calvin a fost un mizantrop orgolios si crud care, prin regimul de teroare instaurat la Geneva , a anticipat regimurile revolutionare criminale ce vor urma. I.P.Culianu spunea despre calvinism ca este” un anticrestinism deghizat in ultracrestinism”! Peste aceste motive personale s-au suprapus si motive foarte seriooase de de natura nationala. In fond, asa cum spunea N. Paulescu, toate actiunile de rupere a Bisericii Unice au avut ca temei principal orgoliul national excesiv! Rolul nationalismului este apararea natiunii, nu rupera Bisericii in bucati, Biserica Unica si independenta de puterea seculara fiind singura institutie capabila sa rezolve pe cale pasnica conflictele dintre natiuni!
.
Pe langa aceste motive , binenteles, au existat foarte mari interese economice si sociale care au condus la protestantism. Toate acestea impreuna au determinat distrugerea unitatii europene , favorizand ajungerea turcilor pana la portile Vienei. Dar cea mai neadevarata afirmatie a protestantismului este aceea ca doar scriptura sta la baza crestinismului. Pentru a crede asa ceva este , in primul rand , nevoie de o solida incultura istorica , fiindca nu este o operatie usoara sa transformi efectul in cauza si cauza in efect! Negarea Traditiei, valorizare pozitiva a cametei si castigului, si iconoclasmul apropie protestantismul de iudaism si islamism.
.
Anticlericalismul, antiascetismul si individualismul ii apropie de gnostici. Oricine poate sa constate ca in tarile protestante a inceput revolutia sexuala care a cuprins azi toata Europa . Antinomismul , ideea ca orice forma de autoritate poate fi contestata , este principala contributie a protestantismului la edificarea nihilismului european modern. Comunitatile protestante de la noi cuprind, in general , oameni de buna calitate morala, care au aderat la aceste doctrine din dorinta de a duce o viata crestina superioara, uitand ca principala porunca a lui Christos este aceea de a nu rupe unitatea Bisericii sale! Oricine poate duce o viata crestina autentica fara a abandona Biserica .