Avatar

„ASTAZI SUNT TOTI SPECIALISTI ! (Tov.Braviceanu)

” SA PROFITE FIECARE DE AVANTAJELE EPOCII SALE, FARA A MAI PONEGRI PE CEALALTA” Tacitus in Annale

Tov. Braviceanu a fost si a ramas un comunist,a fost vecinul din scara vecina cu a carui fata ma jucam.Tov Braviceanu era un muncitor cu speciala, adica era „specialist”. Cand am aflat,cred ca aveam vreo 5 ani,nu prea intelegem ce inseamna „specialist”. Tata m-a lamurit in timp…vecinul Braviceanu era peste maistru,inginer,sef de sectie si director,adica era „taticul” unei locomotive,era „doctor” in locomotive cu abur si disel,nu numai ca putea sa le repare dar cred ca putea sa le demonteze si sa le monteze la loc. Deci, era specialist….Numarul lor il numari pe degetele de la maini.Asa a ramas pana la sfarsitul anilor 90 cand comunistii nu mai aveau nevoie de specialisti….tov.Braviceanu (un om pornit de jos si recunoscator PCR) era in pragul pensionarii si atunci a facut celebra afirmatie de mai sus,cu mahnire si cu sufletul apasat de „distrugerea”,”banalizarea” unei „caste” care contribuise la ridicarea industriei comuniste.
Vremurile s-au schimbat…la vremuri noi, oameni noi si ….specialisti noi. Astazi COR este plin de specialisti, la TV vezi numa specialisti, cultura s-a umplut si ea de specialisti, la fel si internetul….,doctori si specialisti,tara e plina, istoria e facuta numa de „specialisti”
Articolul de mai sus postat de akritas prezinta un scriitor, dramaturg si poet prolific Florin Gh. Ghetau, profesor de istorie si doctor in istorie cu multe carti in „portofoliu”, deci un specialist !?.
La prima vedere orice demers de a intra in polemica cu d-ul Ghetau este sortit esecului. Dar, eu sunt surena care am citit,citesc si citesc si imi place sa intru in ploemica mai ales cu oameni inteligenti,d-ul Ghetau este inteligent. Deci, unde greseste d-ul Ghetaru in aceasta expunere economico-istorico ?Nu o sa ma leg de economie,d-ul Ghetau este istoric si este normal sa nu inteleaga anumite subtilitati ale economiei (respectiv acoperirea monedei in argint si aur cum era in vremea romanilor,modul de functionare a economiei romane),ci paradoxal la istorie. O face din rautate sau din neintelegere?
Vedeti dvs. d-ul profesor de istorie si-a luat teza de doctorat cu titlul „O misiune asumata”. Va spune ceva? Mie imi spune un singur lucru NU ARE LEGATURA CU ROMA ANTICA. Asa ca d-ul Ghitau este istoric dar nu in Roma Antica. Deci, nu este specialist in Roma Antica !
Asa ca am sa il combat pe d-ul Ghetau nu cu un „specialist” in Roma Antica ( nu ca nu as putea sa fac referire la cativa istorici contemporani) ci cu un om care a trait,scris si facut istorie in Roma Antica,contemporan cu o parte din evenimentele relatate de musiu (in sensul de domn respectabil ) dottore (doctor), respectiv istoricul Tacitus.De ce? Ca sa ii arat ca fie nu l-a citit pe Tacitus,fie este un ignorant (cam acelasi lucru) si ca nu poti sa faci „bascalie” de romani daca esti necitit,nepregatit,prost documentat, neinformat si preiei de pe wikipedia (a se verifica cu Vespasian) informatii la mana a…nu de la prima mana,asa cum am sa fac eu.
Iata ce ne spune Tacitus despre Istorie si Istorici in general (vizat musiu Ghetau) ” Adevarul a fost falsificat in mai multe chipuri : mai intai din CAUZA NECUNOASTERII (n.tr.este cazul d-lui profesor doctor in istorie) treburilor politice (n.tr. adica daca nu intelegi evolutia de la Rex la Respublica geaba de ostoiesti musiu profesor doctor), de care istoricii erau straini (n. tr. daca nu m-ai citit „musiu” in copilarie e cam greu la studentie), apoi din pricina placerii de a lingusi sau, din contra, din cauza urii fata de stapanitori (se vede in ultima fraza ca musiu are ceva cu „imperialistii”Romei – adica calamitatea numita in istorie Imperiul roman).
Lingusirea cuprinde intr-insa defectul hidos al servilismului, pe cand barfirea are un fals aspect de libertate.
Ai inteles „musiu” profesor cum sta treaba cu barfirea si cu ura?
Ce ne mai spune nea Tacitus – esenta transformarii societatii romane-Translatio Respublica – „Setea de putere,inradacinata de mult in sufletul oamenilor, a crescut si a rabufnit o data cu marirea statului, caci cata vreme EL ERA O ORGANIZATIE MODERATA, egalitatea se mentinea usor. Dar, cand, dupa subjugarea lumii si dupa nimicirea cetatilor si regilor rivali, NE-AM FI PUTUT ASTEPTA LA O PUTERE NETULBURATA, au izbugnit primele lupte intre patricieni si plebee (n.tr. faceti o comparatie cu Romania dupa ’89). Razboaiele civile si haosul au dus ca „Dupa Actium (n.tr batalia navala care a pus capat razboaielor civile si Republicii in forma consacrata) a fost IN INTERESUL PACII ca intreaga putere sa fie incredintata unui singur om ”
Vespasian s-a dovedit demn de originile sale (SE PARE ca tatal era vames)-pai musiu un „DOTTORE” nu lucreaza cu se pare,parca si cu darca. Si ce treaba daca Vespasian tatal era vames? Oare Sf. Ap. Matei nu fusese vames?
Iata ce spune istoricul Tacitus despre caracterul lui Vespasian : „facand un recensamant al senatorilor si cavalerilor,le-a completat,INLATURAND PE CEI MAI NEVREDNICI si alegand in locul lor TOT CE ITALIA SI PROVINCIILE AVEAU MAI ONORABIL”.
„Dottore ” asta se cheama MERITOCRATIE !
Cat despre Recesiunea in vremea lui Vespasian,sa-mi fie cu iertare „Dottore” dar daca era criza se apuca baiatul sa construiasca „Colloseumul” (acolo unde se „juca” Gladiatorul), drept ca a fost terminat de fiul,Titus.
„Dottore”crezi ca Nea Nicu s-a apucat de Casa Poporului cand eram in Recesiune?
Nu este vina „dottorului” Ghetau, leat cu mine, ca in cartile de istorie vechi (cele cu regele si maresalul pe coperti) invatai despre Publius Horatiu Cocles, Gaius Scaevola, Camillus, Appius Claudius (cel care a refuzat sa faca pace cu Pyrrhus), Marcus Regullus (cel care a somat Roma sa nu incheie pace si s-a reintors la puni unde a murit in chinuri groaznice),cei doi Brutus, vina lui este ca inainte de a arunca piatra, te mai si gandesti,nu arunci ca „specialistul” ca nu stii pe cine lovesti.
Roma a avut imparati nebuni,dar nu s-a prabusit pentru ca, ne spune Tacitus, „Cei care obisnuiesc sa admire tot ce este nepermis (n tr. in sensul de decadent) SA AFLE CA POT EXISTA MARI BARBATI SI SUB IMPARATI RAI”.
„Dottore” nu este corect cu Imparatul Traian asa cum nu a fost corect nici cu Augustus (taxa pe lux-pentru a elimina risipa, si alte masuri religioase,de incurajare a familiei,exilarea desfranatilor vezi fata imparatului,Ovidius) pe care il descrie in deradere „optimus princeps”.
Ce nu spune „dottore” este ca Traian este SINGURUL imparat a carui cenusa a fost imormantata in Forul Roman.Cine este destept intelege de ce, nu trebuie sa fie „specialist”.Asa cum nu trebuie sa fii specialist sa intelegi ca Caracalla a dat edictul pentru cetatenie nu pentru taxe (castigau mai bine din taxarea neromanilor) ci pentru cetateni-armata romana avea nevoie de catateni,strainii erau auxiliari .Intelegi „musiu” dottore”?
Si pentru ca am ajuns la Armata Romana iarasi MINTE CA UN SPECIALIST „Dottore”ca armata avea solde nesimtite…nea „dottore” confunda securitatea de la noi (pretorienii la romani) cu armata propriuzisa.
Ia sa vedem ce spune „specialistul” Tacitus :”SLUJBA LA OASTE ESTE GREA SI DIN EA NU TE ALEGI CU NIMIC,TRUPUL SI SUFLETUL TI SE PRETUIESC LA 10 ASI (1 Dinar avea in acea perioada 16 asi) pe zi….” spune soldatul roman revoltat Percennius . …” in fata lui Germanicus (stie „dottore” cine e) toti isi dezvelesc trupurile si-si arata indignati cicatricile ranilor,vorbesc despre banii dati pentru scutirea de corvezi, de insuficienta soldei,de greutatea muncilor,de munca la construirea fortificatilor,de sapatul santurilor,de caratul furajelor,al lemnului,SI DE ORICE ALTA SE CERE, CAND SE IVESTE O NEVOIE, SAU CA SA NU TRANDAVEASCA. Strigatele cele mai mari erau ale veteranilor care aveau cate 30 de ani, sau mai mult de serviciu…”Citi-ti totul despre Armata Romana si o sa vedeti ca aceasta nu a fost niciodata platita (de la Reforma lui Marius) la adevarata ei valoare.
Despre Diocletian si masurile economice,acestea vizau specula (a incercat ceva ce au facut legionarii),e drept ca tetrarhia a impus o fiscalitate excesiva, normal 4 imparati,4 capitale,4 armate mari cu 12 generali importanti . Dar, Istoria Romana de la Tacitus citire, este ciclica nu liniara (asa cum o vad si istoricii chineazi,numa europenii si americanii o vad liniara),astfel ca dupa devalorizarea monedei apare….SOLIDUS moneda de ~ 7 g aur fin din timpul lui Constantin pana hat in evul mediu pe la 1100.
Atat cu Imperiul roman! Restul pe scurt
1) Americanii s-au revoltat nu pentru taxe ci pentru ca Londra nu le mai dadea voie sa tipareasca bani ……de hartie, cam ce fac acum. Asta o stiu cu adevarat „nespecialistii”care mai citesc si prin Bibloteca Congresului
2) Franta si-a platit in 1871 datoria de razboi catre Germania in conditiile in care a pierdut si Alsacia si Lorena si a trebuit sa faca fata Comunei din Paris
3) Despre consecintele conditiilor impuse Germaniei la Versailles onorabilul „dottore” ignora ca Germania nu a platit nimic Romaniei de la care a furat toata industria pe teritoriul ocupat.Cine este interesat poate consecintele pacii de la Versailles poate sa il citeasca pe Keynes,celebrul economist
4) Hitler a ajuns la putere sprijinit de „industriasii” germani si de tov.Stalin (a se vedea Suvurov-Spargatorul de gheata si Ultima republica)
5) Grecia a cumparat LICENTA DE FABRICATIE a tancurilor germane Leopard (cam ce-am facut noi cu MIG 21 „Dottore”), adica tancurile sunt MADE IN HELLAS,nu trebuie sa munceasca si muncitorii greci
6) Grecia a primit moca 400 de tancuri A1 de la americani „Este vorba de o oferta gratis”, a declarat un purtator de cuvant al armatei elene, Yiannis Sifakis (sursa:hotnews)

7) Grecia a cumparat 4 fregate de la… francezi si are 280 de avioane militare moderne si vreo 180000 de soldati la vreo 10-11 milioane de locuitori.
Si ce e rau in asta?
Noi de ce nu avem 100000 de soldati inarmati si dotati ca ai Greciei?

De ce se inarmeaza Grecia?

Pentru ca „dottore” uita ca Grecia are doua „traume” cu Turcia,infrangerea din 1919-1922 si „neputinta” de a impiedica invazia Ciprului in 1974. Si din 1821 intre cele doua tari au fost 7 razboaie si la mustata ratat un razboi in 1999.
„Dottore”uita cum a luptat Grecia in al doilea razboi mondial si ca tara a fost ocupata si sfartecata ?

P.S akritas te rog sa publici si cateva texte din cartea „Isus vs Mithra” a d-lui Florin Gh.Ghetau,o carte chiar interesanta, texte pe care le putem comenta impreuna.
L-am ales pe Tacitus pentru ca el descrie din sec.I cauza care va duce la caderea Imperiului roman,il las pe „dottore”si alti specialisti sa gaseasca citatul cu pricina.Apropo aceasta cauza este actuala si in Romania de astazi,asa cum este si mottoul lui Tacitus.