CD
58 aprobate

dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

ASASINATELE ISRAELULUI
– Si cât de mult sunt SUA implicate?
de Ted Snider

În urmă cu ceva timp, cercetătorul nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis într-o furtună de gloanțe și explozii în afara Teheranului.
Speculațiile comune au Israelul ca asasin. Un înalt oficial israelian, implicat în urmărirea lui Fakhrizadeh, a declarat pentru The New York Times că lumea ar trebui să mulțumească Israelului pentru asasinarea sa și că Israelul va continua să acționeze împotriva programului nuclear iranian după cum este necesar. Potrivit ziarului, „Un oficial american – împreună cu alți doi oficiali ai serviciilor de informații – a declarat că Israelul se află în spatele atacului”. Expertul israelian în securitate și informații Yossi Melman a atribuit în mod explicit asasinarea Mossadului israelian.

Dar, având în vedere campania de presiune maximă americană asupra Iranului și cooperarea strânsă dintre Pompeo și Netanyahu, inclusiv întâlnirea lor secretă din Arabia Saudită cu doar cinci zile înainte de asasinarea din 27 noiembrie 2020, problema cooperării americane sau cel puțin cunoașterea și aprobarea prealabilă a asasinatului se forțează în conversație.
Fakhrizadeh nu ar fi primul om de știință iranian în domeniul nuclear care a fost ucis de Mossad. Mossad a avut o listă de 15 obiective, iar între 2007 și 2012 au fost avizate cel puțin șapte, iar șase au avut success.

Programul Mossad de asasinare a oamenilor de știință iranieni în domeniul nuclear a luat naștere în mai 2003. Atunci directorul Mossad Meir Dagan și adjunctul său, Tamir Pardo, au început un plan secret de top pentru a sabota programul nuclear al Iranului. Planul a inclus presiuni diplomatice, sancțiuni, sprijinirea grupurilor de opoziție iraniene care au încercat schimbarea regimului, întreruperea aprovizionării cu echipamente nucleare, sabotarea instalațiilor nucleare și asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear.

Pentru ca planul să aibe sanse a fost semnat un acord complet de cooperare – inclusiv schimburi de informații, surse și metode – între prim-ministrul israelian Ehud Olmert și președintele George W. Bush.
Parteneriatul de schimb de informații datează de fapt cu multe decenii mai devreme, potrivit lui Ronen Bergman, autorul cărții „Rise and Kill First: The Secret History of Israel’s Targeted Assassinations” din 2018.

În 1951, potrivit lui Bergman, premierul israelian David Ben-Gurion, împreună cu fondatorul Mossad, Reuven Shiloah, au călătorit în Statele Unite. Ben-Gurion s-a întâlnit cu Allen Dulles pentru a stabili relații; Shiloah s-a întâlnit cu James Angleton de la CIA pentru a afla detalii. Potrivit expertului CIA Jefferson Morley în cartea sa, „The Ghost: The Secret Life of CIA Spymaster James Jesus Angleton”, acordul lor a stabilit „fundamentul schimbului de informații secrete între cele două servicii și le-a angajat să se raporteze reciproc cu privire la subiecte de interes reciproc”.

Potrivit lui Morley, Angleton l-a întâlnit apoi pe Amos Manor, omologul său din Shin Bet. Amos Manor avea să devină șeful Operațiunii Balsam, conducta de informații a Israelului către Operațiunea Balsam a SUA a fost începutul schimbului de informații între cele două țări pe „subiecte de interes reciproc”. Bergman, expert în programul de asasinat al Israelului, spune că Operațiunea Balsam a oferit CIA multe informatii și că este „o practică care continuă și astăzi”.

Cu toate acestea, potrivit lui Bergman, pactul de cooperare din 2003 nu s-a extins la asasinate, deoarece Israelul știa că asasinatele erau interzise de legislația americană spre deosebire de cea israeliana și că Washingtonul nu va coopera vizibil în astfel de asasinate țintite. Directorul CIA, Michael Hayden, a spus că Israelul nu a spus niciodată Statelor Unite despre planurile lor de asasinat și a negat categoric orice asociere a SUA cu astfel de operațiuni.

Dar, în 2012, doi înalți oficiali din Administrația Obama au dezvăluit pentru NBC știri că asasinarea oamenilor de știință iranieni în domeniul nuclear a fost efectuată de Mujahideen-E-Khalq (MEK), un grup de opoziție Iranian expatriat care a fost aliniat cu Saddam Hussein în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980. Ei au confirmat, de asemenea, că MEK a fost finanțat, înarmat și instruit de Mossad. Și, contrar insistențelor lui Hayden că America nu știa, ei au spus că „administrația Obama este conștientă de campania de asasinate”.

Jurnalistul de investigație Seymour Hersh a susținut această relatare. Hersh a raportat în 2012 că Washingtonul a contribuit, de asemenea, la formarea MEK. El spune că Joint Special Operations Command (JSOC) a început instruirea MEK în 2005 – o acuzație pe care JSOC o neagă cu fermitate.
Deși Hersh nu a fost capabil să lege în mod specific membrii MEK instruiți de JSOC de cei care au efectuat asasinatele Israelului, un fost înalt oficial al serviciilor de informații i-a spus că asasinatele „au beneficiat de informații americane”. El i-a spus lui Hersh că asasinatele sunt „făcute în primul rând de MEK prin legătura cu israelienii, dar Statele Unite furnizează acum serviciile de informații”. MEK a negat întotdeauna orice legătură cu asasinatele, inclusiv a lui Fakrizadeh.

Cu aproape trei luni înainte de raportul newyorkez al lui Hersh, Mostafa Ahmadi Roshan, un om de știință în domeniul nuclear care supraveghea un departament al instalației de îmbogățire a uraniului de la Natanz, a fost ucis într-o explozie pe 11 ianuarie 2012. „Vreau să neg categoric orice implicare a Statelor Unite în orice fel de act de violență în interiorul Iranului”, a declarat secretarul departamentului de stat de atunci, Hillary Clinton, într-o condamnare fermă a ceea ce se numea un alt asasinat legat de Israel în Iran.

Dar există dovezi ale cunoașterii americane și, probabil, ale cooperării cu asasinatele israeliene ale oamenilor de știință Iranieni. Există, de asemenea, un precedent istoric pentru cunoașterea de către SUA și, cel puțin, pentru a închide ochii la asasinatele Israeliene. Oamenii de știință Iranieni din domeniul nuclear nu au fost singurii asasinați de Israel. Palestinienii au fost, de asemenea, vizați. Un acord secret a fost încheiat între Ariel Sharon și consilierul american pentru securitate națională Condoleezza Rice, care, potrivit lui Bergman, a angajat Israelul să „reducă semnificativ construcția de noi așezări în schimbul susținerii americane a războiului cu palestinienii și a politicii de ucidere țintită a Israelului”.

Dar relația Americii cu asasinatele israeliene se întinde mult dincolo de cunoaștere și închide ochii. La începutul anului 2008, președintele Bush a dat undă verde cererii șefului Mossad Dagan de asistență a Washingtonului în asasinarea la Damasc a lui Imad Mugniyah, șeful operațiunilor internaționale al Hezbollah. Pe 12 februarie 2008, el a fost asasinat cu ajutorul SUA și cooperarea strânsă, potrivit unor rapoarte ulterioare ale The Washington Post și Newsweek.

Deși The Post a spus că Mossad conduce operațiunea, Newsweek a citat un fost oficial american fără nume care a participat la proiect afirmând:, „Asta am facut-o noi: … Israelienii ne-au spus unde se află și ne-au dat ajutor logistic. Dar noi am proiectat bomba care l-a ucis și am supravegheat operațiunea.” Este clar din ambele rapoarte că implicarea SUA depășește cunoștințele și trece în participare.

Orice obiecție la ideea că Statele Unite vor participa la asasinarea iranienilor a devenit ridicolă prin asasinarea de către americani, în ianuarie 2020, a generalului iranian Qassem Suleimani într-un atac cu dronă în afara aeroportului din Bagdad.

Uciderea sa a dovedit nu numai că Washingtonul îi va asasina pe iranieni, ci că vor coopera cu Israelul în acest sens. Potrivit unui „ofițer al armatei israeliene cu cunoștințe de evaluări militare israeliene”, asasinarea lui Suleimani „nu a venit ca o surpriză” pentru israelieni, deoarece „Israelul a avut o notificare prealabilă a planului american.” Netanyahu a fost informat de secretarul de stat Mike Pompeo.

Dar Israelul a făcut mai mult decât să știe despre asta. Potrivit mai multor știri, Israelul a participat la aceasta. „Serviciile de informații israeliene au avut un rol esențial” și au „confirmat și verificat” informațiile informanților, privind zborul avionului lui Suleimani, potrivit NBC News și Reuters la acea vreme. Fostul ministru israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a negat astfel de rapoarte, punând sub semnul întrebării sursele israeliene ale presei.

O istorie lungă impune întrebarea importantă despre cât de mult știa SUA despre asasinarea lui Fakhrizadeh și alte asasinate israeliene ale oamenilor de știință iranieni de-a lungul anilor.
Raportând despre asasinarea lui Fakhrizadeh pe 7 decembrie, reporterul veteran a lui Haaretz, Yossi Melman a scris că „cel mai probabil a fost ca premierul Benjamin Netanyahu … s-a consultat cu … Donald Trump. Trump și ajutoarele sale de securitate și militare trebuie să fi fost atente la decizia secretă, pentru că SUA au trebuit să se pregătească pentru toate eventualitatile, inclusiv pentru cel mai rău scenariu: Iranul a decis să riposteze lovind ținte americane, cum ar fi bazele sale din Bahrain sau Qatar.
Administrația Trump a negat acuzațiile Iranului că ar fi fost complice la crimă.

Sursa: https://responsiblestatecraft.org/2021/08/12/the-dark-side-of-eisenhowers-foreign-policy

Traducerea CD