Astronomii descoperă o planetă masivă de 10 ori mai mare decât Jupiter
DE KATABELLA ROBERTS 9 decembrie 2021

Un grup de astronomi a descoperit una dintre cele mai mari planete găsite vreodată în jurul unui sistem masiv și extrem de fierbinte de două stele, în ciuda faptului că anterior credea că un astfel de mediu era prea inospitalier pentru a se forma o planetă .

Planeta a fost descoperită de Markus Janson, profesor de astronomie la Universitatea din Stockholm, și de colegi, potrivit unei cercetări publicate miercuri în revista de știință Nature.

Janson și colegii săi au găsit planeta utilizând instrumentul foarte sofisticat de cercetare spectro-polarimetrică pentru exoplanete de mare contrast ( SPHERE ) pe Very Large Telescope al Observatorului European de Sud din Chile.

Numită b Centauri (AB)b sau b Centauri b, planeta este o „lume extraterestră care se confruntă cu condiții complet diferite de cele cu care ne confruntăm aici pe Pământ și în sistemul nostru solar”, au spus astronomii într-un comunicat de presă.

„Este de 10 ori mai masiv decât Jupiter , ceea ce o face una dintre cele mai masive planete găsite vreodată. Mai mult, se învârte în jurul stelei binare la o distanță uimitoare de 100 de ori mai mare decât o face Jupiter față de Soare, una dintre cele mai largi orbite descoperite până acum”, au explicat astronomii. „Această distanță mare de la perechea centrală de stele ar putea fi cheia supraviețuirii planetei.”

Janson a spus că descoperirea planetei în jurul sistemului de două stele schimbă complet ceea ce astronomii credeau anterior despre stelele masive care găzduiesc planete și arată că acestea se pot forma, de fapt, în sisteme stelare atât de severe.

Sistemul cu două stele, numit și b Centauri, are 15 milioane de ani și are de cel puțin șase ori masa Soarelui, ceea ce îl face de departe cel mai mare sistem stelar în jurul căruia astronomii au găsit o planetă. Datorită temperaturilor sale incredibil de ridicate, sistemul stelar, care se află la 325 de ani lumină distanță, în constelația Centaurus, emite cantități mari de radiații UV și de raze X.

Înainte de descoperirea sa, oamenii de știință nu au putut detecta niciun astfel de obiect în jurul unei stele de mai mult de trei ori mai masive decât Soarele.

În plus, masa mare și căldura emise de sistemul stelar au un impact puternic asupra gazului din jur, ceea ce ar trebui să îngreuneze din punct de vedere tehnic formarea planetelor.

„Stelele de tip B sunt în general considerate medii destul de distructive și periculoase, așa că se credea că ar trebui să fie extrem de dificil să se formeze planete mari în jurul lor”, a spus Janson.

„Întotdeauna am avut o viziune foarte centrată pe sistemul solar asupra cum ar trebui să arate sistemele planetare”, a spus om de știință și coautor al MPIA Matthias Samland. „În ultimii 10 ani, descoperirea multor sisteme planetare în configurații surprinzătoare și noi ne-a făcut să lărgim viziunea noastră restrânsă din punct de vedere istoric. Această descoperire adaugă un alt capitol interesant acestei povești, de data aceasta pentru vedetele masive.”

Instrumentul folosit pentru descoperirea planetei, SFERA, a fost construit și construit de un consorțiu de mai multe instituții astronomice, iar astronomii l-au folosit până acum pentru a captura mai multe planete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele.

Folosind instrumentul, ei au reușit să facă prima imagine a unei planete infantile în creștere și a unui disc potențial care formează luna.

„Va fi o sarcină intrigantă să încercăm să-mi dau seama cum s-ar fi putut forma, ceea ce este un mister în acest moment”, a adăugat Janson despre planeta nou descoperită.