CD
987 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

BIDEN, FENTAT ÎN RĂZBOIUL SEMICONDUCTORILOR CU CHINA.
– Nvidia exportă cipuri avansate pentru Beijing
Autor: Tudor Borcea

Producătorul american Nvidia Corp. oferă în China un nou microcip avansat care respectă recentele reguli de control al exporturilor menite să împiedice tehnologia de ultimă oră să ajungă în mâinile Chinei, a confirmat compania.
Nvidia a reacționat la informațiile potrivit cărora vânzătorii chinezi de computere fac reclamă la produse cu noul cip. Cipul, denumit A800, reprezintă primul efort raportat al unei companii americane de semiconductori de a crea procesoare avansate pentru China, care respectă noile reguli comerciale ale SUA.
Un cip mai „lent” pentru China
Nvidia a declarat că limitările la export ar putea să o coste sute de milioane de dolari în venituri. Reglementările americane dictate la începutul lunii octombrie de președintele SUA, Joe Biden, au interzis efectiv exportul de microcipuri avansate și de echipamente pentru producerea de cipuri avansate de către producătorii chinezi de cipuri, parte a unui efort de a împiedica dezvoltarea industriei de semiconductori din China și, la rândul ei, armata Beijjingului.
La sfârșitul lunii august, Nvidia și Advanced Micro Devices Inc. au declarat că cipurile lor avansate, inclusiv cipul pentru centre de date A100 al Nvidia, au fost adăugate pe lista de control al exporturilor de către Departamentul de Comerț al SUA. Nvidia A800 poate fi folosit în locul A100 și ambele sunt GPU, sau unități de procesare grafică. Astfel de cipuri avansate pot costa mii de dolari fiecare.
„Nvidia A800 GPU, care a intrat în producție în trimestrul al treilea, este un alt produs alternativ la Nvidia A100 GPU pentru clienții din China. A800 îndeplinește testul guvernului american pentru reducerea controlului exporturilor și nu poate fi programat pentru a-l depăși”, a declarat un purtător de cuvânt al Nvidia.
Nvidia a refuzat să comenteze dacă a consultat Departamentul Comerțului în legătură cu noul cip. Un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului a refuzat la rândul lui comenteze.
Cel puțin două site-uri web chinezești ale unor mari producători de servere oferă cipul A800 în produsele lor. Unul dintre aceste produse a folosit anterior cipul A100 în materialele promoționale, informează U.S.News.
Un site web al unui distribuitor din China a detaliat specificațiile pentru A800. O comparație a capacităților cipului cu A100 arată că rata de transfer de date între cipuri este de 400 de gigaocteți pe secundă pe noul cip, în scădere de la 600 de gigaocteți pe secundă pe A100. Noile reguli restricționează ratele de 600 de gigaocteți pe secundă și mai mult.
„A800 pare a fi un GPU A100 reambalat, conceput pentru a evita recentele restricții comerciale ale Departamentului de Comerț”, a declarat Wayne Lam, analist la CCS Insight. „China este o piață semnificativă pentru Nvidia și are un sens comercial amplu să îți reconfigurezi produsul pentru a evita restricțiile comerciale”, a declarat Lam.
Marii producători chinezi de servere Inspur și H3C, care oferă servere cu noile cipuri, nu au răspuns la solicitările de comentarii. Nici distribuitorul de cipuri OmniSky, care a postat online specificațiile A800, nu a răspuns.
Nvidia a declarat că vânzările de cipuri către China, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, ar putea fi afectate în al treilea trimestru fiscal încheiat în octombrie, din cauza limitelor impuse cipurilor performante.
Sursa: https://www.national.ro/stiri-externe/biden-fentat-in-razboiul-semiconductorilor-cu-china-nvidia-exporta-cipuri-avansate-pentru-beijing-779657.html

INTERZICEREA CIPULUI PENTRU CHINA – UN EXERCIȚIU SUA DE AUTOVĂTĂMARE EXTREMĂ
De David P. Goldman – ridicat la o6 nov. ‘22

NEW YORK – Pachetul fără precedent al administrației Biden de interdicții privind vânzările de echipamente de cip și cipURI către China, anunțat pe 7 octombrie, nu ar fi putut veni într-un moment mai rău pentru industria globală de semiconductori.
Daunele aduse investițiilor de capital și cercetării și dezvoltării în industria vestică a semiconductoarelor vor depăși subvențiile modeste ale Washingtonului pentru industria cipurilor cu un factor de cinci sau mai mult.

Cel mai mare consummator de cipuri de toate marimile este China, cu 76% din productia mondiala. Daca China nu mai poate cumpara o parte din cipuri atunci companiile care produc acele cipuri sunt condamnate la inghet.

Măsurile SUA nu vor afecta senzorii Chinei, supravegherea prin satelit, ghidarea militară și alte sisteme strategice, deoarece marea majoritate a aplicațiilor militare folosesc cipuri mai vechi pe care China le poate produce singură acasă. Dar poate amâna imperceptibil dezvoltare conducerii autonomă auto, cloud computing și alte eforturi de digitalizare a economiei Chinei. CapEx și R&D se vor micșora drastic în industria semiconductoarelor din SUA, în timp ce China alocă un buget masiv de dezvoltare a acestui sector.

De asemenea, va provoca un efort total chinez de a înlocui tehnologia americană de fabricare și proiectare a cipurilor. Pe un orizont de cinci sau zece ani, avansul tehnologic al Americii în proiectarea și fabricarea semiconductorilor este posibil să dispară. Pe măsură ce bugetele de capital se prăbușesc în industria vestică a semiconductoarelor, daunele aduse SUA și altor economii occidentale sunt probabil mai mari decât prejudiciul cauzat Chinei.

Între timp, administrația Biden a propus o reducere a bugetului cu 14% pentru Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA), care este o reducere mult mai mare după inflație. Înfometarea industriei americane de înaltă tehnologie de fonduri publice, precum și private este o modalitate ciudată de a conduce o rivalitate strategică cu China.

Recesiunea globală incipientă a transformat deficitul de cipuri din 2021 într-o exagerare, reflectată într-o prăbușire a indicelui Philadelphia al stocurilor de semiconductori (PHLX) cu aproape jumătate în 2022.
NVIDIA, principalul designer de cipuri din SUA, a pierdut 68% din capitalizarea sa de piață. până acum, anul acesta.

Industria a redus deja planurile de investiții de capital de la aproximativ 200 de miliarde de dolari la 160 de miliarde de dolari pentru 2022. Restricțiile din SUA privind exporturile de echipamente semiconductoare, instrumente de proiectare și cipuri de ultimă generație în China vor micșora și mai mult veniturile, punând o bulă de aer în dezvoltarea și extinderea capitalului pentru cercetare.

Producătorul de cipuri dominant din lume, TSMC din Taiwan, a plănuit 44 de miliarde de dolari în CapEx în urmă cu doar șase luni, dar miercuri a anunțat o reducere la 36 de miliarde de dolari.
Subvenția de 50 de miliarde de dolari, pe cinci ani, acordată de administrația Biden pentru fabricarea de cipuri onshore/in tară va ajuta firmele care folosesc tehnologie mai veche să aprovizioneze industria de apărare din SUA, care cumpără în principal cipuri cu cinci până la șapte generații mai vechi fata de semiconductorii de ultimă oră vizați de noua rundă de sancțiuni americane.

Producătorii americani mai mici precum Global Foundries și Sky Water Technology, care produc cipuri pentru armata SUA, de câteva generații în urmă, cu stadiul actual al tehnicii, vor beneficia de subvențiile Biden.
Dar companiile cu cea mai avansată tehnologie au cel mai mult de pierdut, inclusiv producătorii americani de echipamente de fabricare a cipurilor.

Încă nu este clar ce lacune vor rămâne în interdicțiile de cip de la Washington sau cât de dăunătoare vor fi acestea în cele din urmă. Reuters a titrat un raport din 12 octombrie, „SUA se luptă pentru a împiedica restricțiile exporturilor de cipuri din China să perturbe lanțul de aprovizionare”, menționând că principalii producători sud-coreeni, Samsung și SK hynix, au obținut o amânare de 12 luni pentru investițiile în fabricile lor de cipuri din continent, în timp ce TSMC a obținut o licență de un an pentru a livra echipamente americane de fabricare a cipurilor către fabricile sale în expansiune din China.

Puține aplicații militare ale tehnologiei cu cip vor fi afectate. Potrivit unui studiu RAND Corporation din 2022, marea majoritate a cipurilor utilizate de armata SUA utilizează așa-numitele noduri mature cu lățime mai mare a porții tranzistorului decât ultimele cipuri de 3 până la 7 nanometri (nm) pe care doar TSMC și Samsung le pot produce.

RAND a publicat graficul de mai jos care arată dimensiunea nodului cipurilor utilizate pentru aplicații militare cheie:
Inteligență artificială <10nm
Edge Computing 14nm
Comunicații radio-frecvență 22nm
Fotonica cu siliciu integrată 90nm
Aplicații spațiale 90-180nm
Detecție pe bază de laser 100nm-1000nm

Noile restricții din SUA nu vor împiedica cele 2.000 de rachete sol-navă și sol-sol ale Chinei să vizeze portavioanele americane din Pacificul de Vest sau bazele aeriene americane din Guam și Okinawa și nu vor împiedica mai mult de 1.000 de interceptori din țintirea rachetelor aer-aer cu rază lungă de acțiune asupra avioanelor americane.

Dar este posibil să întârzie putin lansarea aplicațiilor digitale cheie în economia civilă a Chinei, cum ar fi vehiculele autonome.
SUA „face tot ce ne stă în putere pentru a ne proteja securitatea națională și pentru a preveni achiziționarea de tehnologii sensibile cu aplicații militare de către serviciile militare, de informații și de securitate ale Republicii Populare Chineze”, a declarat oficialul Departamentului de Comerț al SUA, Alan Estevez, într-un comunicat din 7 octombrie.

Cel mai bun lucru care s-ar putea spune despre politica lui Biden este că a venit cu zece ani prea târziu pentru a afecta echilibrul militar din Pacific. Dar administrația Biden estimează că va cheltui 30 de miliarde de dolari pe an în scutirea de platire a împrumuturilor facute de studenți pentru studii colegiale, dar mai puțin de 10 miliarde de dolari pe an în subvenții pentru industria semiconductoarelor din SUA.

Subvențiile federale vor acoperi o mică parte din reducerea CapEx și R&D din cauza recesiunii economice și a restricțiilor privind vânzările de semiconductori către China.
China este de departe cel mai mare consumator de semiconductori din lume, cu 53% din totalul globalexcluzand productia proprie. SUA fabrică doar 12% din cipurile din lume, dar este lider în anumite domenii ale tehnologiei cipurilor, inclusiv unele echipamente de fabricare a cipurilor.

LAM Research, un producător de top de gravare și alte hardware-uri, a câștigat 30% din veniturile din vânzări catre China în 2022.
KLA, principalul său competitor, vinde și în China.
Cadence, un producător de top de software Electronic Design Automation (EDA), a obținut 45% din veniturile totale din China în al doilea trimestru al anului 2022.

În urmă cu doi ani, un studiu Boston Consulting Group a avertizat că o interdicție totală a SUA a vânzărilor de cipuri către China ar elimina 37% din veniturile companiilor americane de semiconductori, ar duce la reduceri severe ale cheltuielilor de cercetare și dezvoltare și de capital și la pierderea a 15.000 de cipuri către China. 40.000 de locuri de muncă directe cu înaltă calificare în industria semiconductoarelor din SUA.”

China nu poate egala instrumentele EDA americane încă. China ar avea nevoie de cinci ani pentru a ajunge din urmă, folosind software-ul pe care îl achiziționase deja sau copii piratate fără suportul producătorului. De asemenea, nu se poate potrivi cu mașinile de litografie care ard tranzistori incredibil de mici cu o lățime de poartă de 7 nm sau mai puțin, cu tehnologia Extreme Ultraviolet (EUV).

ASML a introdus primele mașini de litografie cu ultraviolete extreme (EUV) pentru producția de masă în 2017, după decenii petrecute stăpânind tehnica. Acesta este disponibil doar de la ASML din Olanda, iar SUA au interzis vânzările celor mai noi mașini către China, deoarece acestea conțin o cantitate semnificativă de proprietate intelectuală a SUA.

Cel mai greu de evaluat este capacitatea Chinei de a rezolva restricțiile tehnologice impuse de SUA. China continentală are 20 dintre cele 50 de școli de inginerie cel mai bine clasate din lume – și mai multe dacă se ia în calcul Hong Kong – și absolvă de șapte ori mai multi ingineri în fiecare an decat SUA.
China nu poate cumpăra o tehnologie americană, dar poate angaja pe oricine dorește.
În cel mai bun caz pentru SUA, este probabil ca daunele aduse economiei Chinei să fie temporare, iar impactul asupra capacității sale militare este probabil să fie doar minim.
Dar impactul depresiei incipiente în industria vestică a semiconductoarelor incepe sa facă un rău permanent.

Urmărește-l pe David P Goldman pe Twitter la @davidpgoldman

Sursa: https://asiatimes.com/2022/10/china-chip-ban-a-us-exercise-in-extreme-self-harm

Traducerea: CD