Vasilică Militaru – Asociația Neamul Românesc – vă prezintă noi fragmente din Ședința cu responsabilii organizațiilor de masă, din 5 octombrie 1945 (Arh.St.București, CC al PCR. Cancelarie, dos. 86/1945, f.1, 15–30)

„Ce este aici, este un stat evreiesc sau un stat românesc?”

Comunistul Vasile Luca era căsătorit cu evreica Elisabeta Luca (născută Birnbaum), fostă luptătoare în Brigăzile Roșii din Spania (anterior fusese căsătorită cu Avram Weissman). În anii războiului, pe când era la Moscova, Elisabeta Birnbaum a fost secretara Anei Pauker.

Tov. Luca: Noi nu putem tolera, și în special voi nu puteți tolera, ca evrei, ca pe baza suferințelor să se creeze acum o situație privilegiată, de jaf și asuprire a populației românești. Dar voi nu combateți aceasta. Și faptele nu sunt cu caracter izolat, ci au caracter de masă. Cu aceste fapte m-am întâlnit și eu personal în Moldova, atunci când era încă cald, abia ieșiți din lagăre, din ghetouri, eliberați de Armata Roșie. Cu capcana, cu lațul nu ai fi putut prinde un evreu ca să ajute la săparea tranșeelor, în dosul frontului de 50-100 km, ca să ai linie de apărare și să nu reușească nemții să facă un contraatac. Și o sămânță o vindeau cu 5 ruble la ostașii roșii și puteau trăi din asta foarte bine cu familiile și au strâns milioane. Și ce au făcut cei din lagăre? Au venit cu saci cu ruble. Au cumpărat ruble cu 5 lei și le-au vândut cu suta apoi. Dacă ei ar fi vrut să se încadreze în producție, de ce nu s-au creat cu aceste imense capitaluri întreprinderi, pe care să le pună în funcțiune, să refacă Moldova, să ia acești evrei în întreprinderi ca muncitori. De ce nu au făcut-o? Pentru că sunt capitaliști și speculanți. Sunt împotriva populației evreiești și cu ei nu ne putem uni. Nu putem combate antisemitismul dacă nu combatem această plagă.

Îmi spune că s-au îmbrăcat în haine rusești și au luat vitele de la țărani. Așa fapte au fost și când s-au ridicat împotriva acestora, au fost cei mai mari antisemiți. Și în loc să puneți problema aceasta, voi discutați cine este mai antisemit acolo, dacă este Luca, sau Pătrășcanu este antisemit. Pălăvrăgeală mic burgheză în loc de muncă serioasă, ca să înlăturați această atitudine a anumitor ramuri din populația evreiască, care otrăvește viața noastră. Pentru că antisemitismul nu era niciodată îndreptat împotriva lui Filderman sau lui Zissu, ci împotriva poporului nevoiaș, a muncitorilor. Și noi nu știm să facem deosebire și vrem să rezolvăm problema pentru evreime în general. Pentru evrei în general nu poți rezolva problema.
Ca să combați antisemitismul, trebuie să câștigi simpatia poporului, care este otrăvit de antisemitism, cu lupta împotriva a tot ce este putregai în sânul populației evreiești.

Pentru ca fiecare muncitor, fiecare țăran să știe să facă deosebire între speculant și evreul muncitor, și intelectualul evreu, medicul, avocatul, profesorul cinstit. Să știe că iată, asta este partea sănătoasă a evreilor, care muncesc și luptă pentru democrație, care muncesc pentru refacerea țării, și ceilalți speculanții. Și aceștia sunt cei mai mari dușmani ai poporului evreu, pentru că provoacă antisemitismul și susțin această mișcare fascistă. (…)

Și dacă noi ne gândim în mod dialectic, atunci nu trebuie să ne plângem că în actuala situație, cu moștenirea aceasta antisemită grozavă, am avut puțin o linie politică de a nu ridica elemente evreiești în conducerea organizațiilor. Și aceasta trebuie să înțeleagă orice evreu comunist. Trebuie să înțeleagă și trebuie explicat, pentru că ce nenorocire am avut în Moldova… Partidul compus din evrei numai, organizațiile celelalte evreiești, poliția, aparatul administrativ, evreiești. Și atunci s-a spus: „Ce este aici, este un stat evreiesc sau un stat românesc?” Și în multe părți persistă asta. Și când noi avem o masă otrăvită de antisemitism, când vede numai un singur șef sau comisar, spune că nu mai este poliția românească, ci poliție evreiască. Și asta este folosit împotriva populației evreiești, adâncește antisemitismul, și este împotriva democrației și împotriva guvernului. Și reacțiunea folosește aceasta. Că asta nu este realitatea, știm cu toții, dar asta este atmosfera.

Antisemitismul nu-l combați, scoțându-i pe evrei din lagăr și punându-i în fruntea tuturor. Și cu operații chirurgicale nu combați antisemitismul. Combaterea antisemitismului este o luptă grea de ani și zeci de ani, și după cucerirea puterii de stat de către proletariat. Și nu este o creație a fascismului antisemitismul, ci există încă din timpul feudalității. Țapi ispășitori sunt evreii de veacuri, și noi deodată, după ce antisemitismul a ajuns la culme, prin fascism, apărem și punem în toate organele de conducere, și în fruntea administrației – elemente evreiești. (…)

Ce fel de elemente au fugit din Cernăuți în România? Au fost într-o casă, frumos aranjați, și au fost repartizați de acolo la muncă (Vasile Luca, căsătorit cu ). Și au așteptat ca membrii Moprului să le facă mâncare, să facă curățenie pentru ei și niciodată nu au muncit ei. Și a venit războiul, și aceste elemente, care niciodată nu au muncit și au fost tăiate de speculă în statul socialist, au fost trimise să muncească la drumuri, în mine ș.a.m.d., peste tot. Și atunci s-a spus că Uniunea Sovietică este dușmana de moarte a evreilor. Și aceștia au venit acasă. Și când am cerut să meargă la muncă pentru sprijinirea războiului, au spus că au muncit destul pentru nemți, să muncească acum românii, și s-au apucat de speculă. Este adevărat, văduvele, copiii orfani simt și azi urmările, dar ceilalți, în cea mai mare parte… Elementele care au fost în lagăr s-au încadrat ori în organizații și și-au asigurat existența, ori în producție.

Iar ceilalți s-au încadrat în speculă și comerț și trăiesc mult mai bine decât ceilalți, ori s-au încadrat în fabrici și muncesc, și situația lor este rezolvată. Și când vin deportații, trebuie aranjată o casă, ca să aibă unde veni. Dar altfel nu ai grijă, că se aranjează ei. De veacuri au învățat ei să se descurce. Dar situația serioasă este a văduvelor, a orfanilor, și aici trebuie dată o luptă serioasă. Ceilalți… Au venit din lagăr și în scurt timp au devenit milionari. În Transilvania au făcut cooperative evreiești și speculează evreii cu firma partidului. Sunt 3-4 evrei acolo, și cu agentura lor. Și pe aceștia, în lupta noastră, trebuie să-i demascăm, trebuie să luptăm împotriva lor, nu ca să le dea drumul, dacă au suferit, ca să facă orice. Noi știm foarte bine că nu putem înfrâna specula prin aceasta, dar asta trebuie să fie atitudinea chiar din partea evreilor, împotriva acestor speculanți. Și deja se crează o atmosferă sănătoasă în sânul maselor românești și în cele evreiești. Și deja încep să facă o deosebire între speculanții și exploatatorii evrei și muncitorii evrei. Și vor merge împreună cu muncitorii și săracii evrei. Și voi nu ați făcut asta. Voi ați făcut pălăvrăgeală, în loc să munciți serios, să atacați problema în fond, să luați taurul de coarne, pentru ca toată lumea să știe că voi aveți dreptate și să facă deosebire între unii și alții. Asta este problema.

Trebuie să faceți o cotitură completă. Și gazeta aceasta trebuie să fie gazeta care combate prin fiecare articol acești bandiți, care combate gazetele sioniste, reacționare, fasciste, combate specula, demascând tocmai aceste elemente evreiești speculante și sabotoare, arătând că acestea compromit populația evreiască și împiedică lichidarea antisemitismului.