Cotidianul.ro
A cui coadă de topor este ministrul Justiţiei Ana Birchall?

Ion Spânu – 11 iulie 2019
Aşa cum am spus de la început, revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministrul al Justiţiei n-a avut nimic în comun cu activitatea acestuia, ci a fost făcută în urma unor
jocuri de culise prin care Liviu Dragnea a crezut că va scăpa de condamnare. A căzut de fraier, dar asta este o chestiune care-l priveşte personal

Grav este însă că prostia lui ne afectează pe toţi, căci decizia absurdă a lui Liviu Dragnea a adus-o în fruntea ministerului pe ANA BIRCHALL, cea care acum face tot posibilul ca Secţia de investigare a magistraţilor (SIIJ), înfiinţată chiar de către Tudorel Toader, să nu poată să funcţioneze!
Este binecunoscut faptul că Ana Birchall nu s-a prezentat la primele trei şedinţe ale CSM în care ADINA FLOREA trebuia validată în fruntea SIIJ! Birchall a venit la CSM doar la şedinţa de miercuri, cea în care, de asemenea, nu s-a realizat cvorumul necesar votului. Mai mult ca sigur, Ana Birchall face parte dintre cei care boicotează sistematic CSM, astfel încît SIIJ să nu poată să-şi desfăşoare activitatea în mod normal.
Declaraţiile sale belicoase la adresa judecătoarei Lia Savonea, preşedinta CSM, seamănă perfect cu cele ale celebrului judecător Cristi Dănileţ, fostul consilier al Monicăi Macovei.
Nu trebuie multă inteligenţă pentru a vedea că Ana Birchall este, ca şi Dănileţ, coada de topor a cuiva, mai exact a celor care fac tot ce este posibil ca SIIJ să fie desfiinţată!
Şi nu sînt puţini cei care vor să cînte prohodul SIIJ, atît din ţară, cît şi din exterior.
De afară, Raportul Greco şi Comisia de la Veneţia sugerează că SIIJ n-ar fi necesară, iar din interior PNL şi USR cîntă acelaşi refren.
De ce vor decesul SIIJ este greu de înţeles, căci secţia aceasta, a funcţionat pînă mai ieri în cadrul DNA. În acea vreme, nu a deranjat pe nimeni, deşi atunci se făceau dosare nenumărate magistraţilor, astfel încît aceştia să fie şantajaţi şi, la nevoie, să dea soluţiile aşa cum „se ordona” de către procurorii DNA!
În acest sens, se pare că demersul celor trei membri CSM, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Victor Alistar, susţinut şi de AMR, prin care cer lista magistraţilor anchetaţi în vremea cînd SIIJ funcţiona sub pălăria DNA-ului condus de Codruţa Kovesi, nu este agreat de cei care ar dori punerea batistei pe ţambal, mai ales că Raportul Inspecţiei Judiciare pe marginea Protocoalelor secrete dintre SRI şi PÎCCJ ar cuprinde în cele 19 Anexe secrete şi numele magistraţilor care au intrat în acele echipe mixte formate din ofiţeri SRI, pe de o parte, şi din judecători şi procurori, pe de alta!
Ei, bine, dacă SIIJ, cu Adina Florea în frunte, ar putea să funcţioneze normal, multe complicităţi care au dus la numeroasele abuzuri din vremea Codruţei Kovesi ar ieşi la iveală, putînd duce la trimiterea acasă a unor magistraţi şi chiar la punerea lor sub acuzare.
Iată de ce tot muşuroiul acesta s-a simţit în pericol atunci cînd Tudorel Toader (fără îndoială cel mai bun şi eficient ministru al Justiţiei din aceste decenii scurse de la Revoluţie) a înfiinţat SIIJ şi i-a scos pe tuşă pe Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, două dintre jigodiile ce au făcut din Justiţie o armă politică!
În loc să fie decorat pentru că a reuşit să finalizeze acest proces dificil, pe care nici cei mai optimişti dintre noi nu-l mai credeau posibil, Tudorel Toader a fost înlocuit de Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă cu această hipermediocră Ana Birchall!
Tocmai pentru că nu are absolut nici o calitate probată în numeroasele funcţii în care a fost paraşutată, Ana Birchall a fost agreată şi de Klaus Iohannis, fiind numită imediat în funcţia de ministru al Justiţiei. Probabil că aceia care i-au pus în faţă Preşedintelui profilul Anei Birchall au subliniat faptul că aceasta are mînuţele legate la Sistem şi că nu va face nimic împotriva celor care vor să-l refacă. Mai ales că soţul său este american, deci în bune relaţii cu amabasada care a ordonat autorităţilor româneşti s-o accepte tacit şi Protocoalele secrete, şi abuzurile Codruţei Kovesi şi, în general, cam tot ce a pus la cale Sistemul.
Cu Ana Birchall în fruntea ministerului Justiţiei, nu numai Secţia de investigare a magistraţilor este în pericol, ci şi toate măsurile care păreau să repună Justiţia pe făgaşul ei normal.
Ana Birchall este o bună garanţie pentru şefii Sistemului că vechile practici ar putea fi reluate în curînd şi că Sistemul, în ansamblul său, s-ar putea reface în cel mai scurt timp.