CD
596 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.131

 

O LUME ÎN TURMOAL – CINE ESTE DE VINĂ?
Editorial al magazinului „Cultura strategică”

O lume mai bună este incompatibilă, într-adevăr este imposibilă sub domnia disfuncționalității și distrugerii capitaliste conduse de SUA.
Că lumea se află pe raftul vremurilor tumultoase este complet de acord. Tulburările imediate provin din impactul economic global al inflației în creștere a prețurilor bunurilor de consum de bază.

O preocupare prioritară este insecuritatea alimentară și foamea pentru miliarde de oameni de pe planeta noastră, și nu doar pentru acele națiuni considerate cu venituri mici și subdezvoltate. Sărăcia a atins niveluri record în așa-numitele „națiuni bogate”, unde la mulți cetățeni le este mai greu să pună mâncare pe masă pentru familiile lor.

Toate acestea sunt o expresie și o condamnare a eșecului istoric în sistemul economic occidental. SISTEMUL PROFITULUI PRIVAT asupra nevoii umane este din ce în ce mai văzut ca fiind total inadecvat și învechit. Mai mult decât atât, se consideră din ce în ce mai mult că supune în mod deliberat oamenii sărăciei și crizei, ceea ce o face cu atât mai condamnabilă.

Capitalismul corporativ a creat probleme grave cu care se confruntă planeta și exacerbează aceste probleme, nu le atenuează. Sistemul în sine trebuie respins pentru ceva mai democratic, durabil și eficient în satisfacerea nevoilor umane.
Dar, pe lângă eșecurile economice inerente ale sistemului occidental, ar trebui să adăugăm eșecul abject al politicii conduse ideologic.

Criza economică în creștere actuală a fost intensificată de alegerile politice specifice făcute de guvernele controlate de corporații și de birocrații lor nealeși, plătiți excesiv de mult.
De râs, conducătorii greșiți occidentali au încercat să transfere vina asupra Rusiei.
Președintele american Joe Biden a numit inflația chiar după liderul rus Vladimir Putin. Biden se referă la creșterea vertiginoasă a prețurilor de consum drept „creșterea prețurilor lui Putin”.

Acesta este un joc ridicol de a da vina, unul pe care americanii și alți cetățeni occidentali nu îl cumpără/cred. Nu-l cumpără/cred dintr-un motiv întemeiat. Este un gunoi patentat Kosher.
Este evident că Statele Unite au stat pe o bombă a inflației de câțiva ani din cauza politicilor sale fiscale nesfârșite de tipărire a banilor și a abuzului de privilegii globale de la dolarul folosit în mod arbitrar ca principală monedă de rezervă.

Acumularea necruțătoare a datoriilor naționale a Statelor Unite (acum peste 30 de trilioane de dolari și mai mult) și excesele sălbatice ale subvenționării corporațiilor, băncilor și miliardarilor au condus la haos social din cauza inegalității grotești și a sărăciei. Același proces degenerativ al capitalismului neoliberal este văzut în toată Europa.

Însă, la problemele auto-implicate europene se adaugă și sabotarea fără îndoială a relațiilor energetice cu Rusia – la ordinul Washingtonului.
Uniunea Europeană se confruntă cu un vârtej inflaționist, în mare parte din cauza prețurilor la energie care trec prin acoperiș. Aceasta, la rândul său, provine din auto-vătămarea de a sancționa comerțul cu energie cu partenerul de lungă durată al continentului, Rusia.

Grupul de reflecție Bruegel din Bruxelles a remarcat săptămâna aceasta că inflația generală a prețurilor „afectează Europa mult mai mult decât Statele Unite, deoarece depindem mult mai mult de Rusia”.
Deciziile de sancționare a Rusiei de către Statele Unite și Europa sunt ideologice. Aceste decizii sunt luate de o clasă politică care nu se preocupă de impactul asupra societăților lor. Pe scurt, aceasta este conducerea greșită a unei elite nedemocratice. A se întoarce apoi și a transfera vina asupra Rusiei este o formă disprețuitoare de evadare de propriile fapte greșite.

Clicile conducătoare occidentale („guvernele” este un termen prea politicos) au impus sancțiuni ilegale Rusiei în încercarea de a sugruma economia acelei națiuni. Acest război economic a afectat capacitatea Rusiei de a furniza lumii abundentele sale mărfuri energetice, precum și abundența sa de cereale și îngrășăminte minerale.

Toate acestea au revenit previzibil în exacerbarea inflației de consum. Acest lucru ar trebui să fie evident într-o economie globală în mod evident interconectată. Cu toate acestea, elitele occidentale fie nu au văzut consecințele politicilor lor ostile, fie preface ignoranță încercând acum să dea vina pe Rusia.

Să suportăm pentru un moment punctele de vedere ale liderilor nealeși ai Uniunii Europene Charles Michel și Ursula Von Der Leyen. Primul este președintele Consiliului European care a acuzat Rusia săptămâna aceasta că folosește „hrana ca armă”. În timp ce Von Der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avut îndrăzneala să susțină că „Kremlinul folosește mâncarea ca parte a unui arsenal terorist”.

Washingtonul și vasalii săi europeni sunt absurzi in intervenția lor militară în Ucraina pentru răul lumii. Mai exact, elitele occidentale încearcă să descopere că acel conflict a creat o penurie critică de grâu și alte cereale de bază. Rusia este acuzată că a blocat porturile ucrainene. Realitatea este că regimul de la Kiev susținut de NATO a blocat transportul maritim să depună mine explozive de-a lungul coastei și a porturilor sale.

Kievul refuză să demineze căile maritime pentru transportul civil. De asemenea, dacă regimul ucrainean ar fi vrut să exporte cereale, ar putea face acest lucru economic pe rute terestre către Polonia, Ungaria, Slovacia sau Romania. Cu toate acestea, această opțiune este exclusă deoarece UE a pălmuit Belarus cu sancțiuni, așa cum a făcut și Rusia. Aici vedem încă o manifestare a politicilor de auto-înfrângere revenită acasă.

A inculpa Rusia pentru turbulențele economice globale și, în special, pentru criza alimentară care se profilează este un nonsens. Războiul din Ucraina ar fi putut fi evitat dacă SUA și partenerii săi NATO s-ar fi implicat pur și simplu cu Rusia într-o diplomație rezonabilă pentru a aborda preocupările justificate de securitate.

Americanii și surogații lor europeni au respins orice astfel de diplomație, deoarece agenda lor este condusă de ostilitate și ambiții hegemonice dubioase. În orice caz, conflictul din Ucraina este doar un aspect al unei căderi mai generale care decurge din eșecul cronic occidental.
Actuala stare de rău global are o cauzalitate specifică care are rădăcini în sistemul economic occidental și în războiul său imperialist împotriva Rusiei, precum și a altor inamici desemnați irațional, în primul rând China, dar și Iran, Venezuela, Siria, Coreea de Nord, Cuba și Nicaragua, printre altele.

Nu este însăși desemnarea unor astfel de „dușmani” în sine o dezvăluire a cât de absurde și ilegitime sunt regimurile imperialiste occidentale?
Cu siguranță, cea mai blestemată mărturie despre corupție și dezordonare este resursele vaste (nenumărate miliarde de dolari și euro) care sunt risipite în prezent pe arme militare de către Washington și vasalii săi europeni pentru a susține un regim infestat de naziști în Ucraina.

Consecințele nu sunt doar turbulențe economice globale și foamete. Capitalismul occidental conduce lumea la război și posibil la conflagrație nucleară.

O lume diferită este posibilă și se află în cadrul realizării practice, o lume a relațiilor pașnice, umane și fraterne. Dar o astfel de lume mai bună este incompatibilă, într-adevăr este imposibilă sub domnia disfuncționalității și distrugerii capitaliste conduse de SUA. Adevărul privește lumea în față și nicio cantitate de minciuni și țapi ispășitori ai elitei occidentale nu îl poate ascunde.

Sursa: https://www.strategic-culture.org/news/2022/06/10/a-world-in-turmoil-who-is-to-blame

Traducerea: CD