Cine este AJC, organizația de lobby care-l decorează pe Iohannis în SUA: activism pro Israel, susținătoare a căsătoriilor LGBT a primirii migranților în Europa și a războiului anti Assad

de ANDREI NICOLAE /
Publicat: Luni, 05 iunie 2017

Cine este AJC, organizația de lobby care-l decorează pe Iohannis în SUA: activism pro Israel, susținătoare a căsătoriilor LGBT a primirii migranților în Europa și a războiului anti Assad
ARTICOLE RELAȚIONATE

American Jewish Commitee (AJC) – în traducere Comitetul Evreiesc American, este o organizație înființată acum 110 ani la New York de către magnatul american de origine iudaică Louis Marshall. Inițial, AJC a fost fondată pentru protejarea drepturilor evreilor din America și din întreaga lume, iar apoi a devenit o susținătoare a înființării unui iudaic pe teritoriul Palestinei. AJC, deși organizație non-sionistă, a susținut declarația de la Balfour. Deși fondatorul acestei organizații de lobby – devenită între timp una dintre cele mai puternice din lume, a fost un conservator și a susținut mereu Partidul Republican, poziția AJC s-a schimbat radical în ultimii 20-30 de ani.

Bunăoară, pe lângă apărarea legitimă a intereselor comunității evreiești din SUA și din lume, AJC a devenit un think-thank care s-a poziționat de partea stângă a politicii americane, susținând principalele idei ale Partidului Democrat de peste Ocean.

Astfel, AJC s-a manifestat în favoarea intervenționismului american, începând cu bombardamentul asupra Serbiei în cazul Kosovo în 1999. AJC a finanțat apariția unei reclame în presa americană, în care intervenția NATO asupra Iugoslaviei era lăudată și prin care se cerea opiniei publice să aprecieze efortul aliaților. Reamintim că intervenția NATO asupra Iugoslaviei a fost prima în care organizația a atacat un stat suveran, fără ca acesta să fi atacat unul sau mai mulți dintre membri organizației. După cum ActiveNews a arătat într-o analiză aprofundată, intervenția din Kosovo a fost declanșată cu ajutorul unei manipulări de proporții. În 2017, omul răspunzător pentru declanșarea manipulării „masacrului de la Racak”, americanul William Walker -pe-atunci șeful Misiunii de Verificare din Kosovo(KVM), este un lobby-ist plătit al Albaniei Mari, manifestându-se ca atare chiar recent.

Revenind la AJC, mesajul publicitar plătit din 1999 apărut în New York Times pe 18 aprilie, suna astfel: „Când istoria va întreba cine a stat în calea răului din Kosovo, răspunsul va fi NATO”.

Tot pe plan extern, AJC este o susținătoare ferventă a unei intervenții americane în Siria, cerând de mai multe ori îndepărtarea președintelui Bashar Al Assad pe care-l consideră un dictator.

În consecință, nu ar trebui să fie o surpriză că AJC a încurajat public statele europene, dar și SUA, să accepte mai mulți migranți pe teritorii, denunțând „vocile populiste și naționaliste”, precum premierul maghiar Viktor Orban.

În timp ce face apel la educarea și integrarea migranților în spiritul valorilor democratice și al pluralismului „cu atenție specială acordată drepturilor minorităților și femeilor”, AJC admite că „națiunile europene au eșuat în încercarea de a absorbi și accultura migranți, ceea ce, în schimb, a dus la creșterea radicalizării unei părți a comunității musulmane”!

Legăturile foarte puternice ale AJC cu Partidul Democrat din SUA – principalul opozant al lui Donald Trump, sunt demonstrate și de politicile pe plan intern.

În secțiunea „Politică Națională” de pe siteul organizației, la capitolul „Ce spun alții despre noi”, vasta majoritate a celor care sunt citați sunt membri ai Partidului Democrat, în frunte cu soții Bill și Hillary Clinton. Cea mai notabilă excepție o reprezintă fostul președinte Ronald Reagan, dar este relevant că citatul atribuit a fost rostit la sfârșitul anilor ’80!

De asemenea, AJC a susținut puternic legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, organizația emițând un document oficial în acest sens încă din octombrie 2012. Acest deziderat a fost realizat sub mandatul președintelui democrat, Obama, în 2015.

Unul din membrii de bază ai staff-ului Obama, fosta diplomată Victoria Nuland, este unul dintre vorbitorii la gala la care va participa și președintele Iohannis. Interesant este că Victoria Nuland va vorbi participanților la secțiunea „Lobby-ul AJC în acțiune”, ceea ce sugerează cunoștințele fostei asistente a secretarului de stat pentru Afaceri Europene și Euroasiatice despre subiect, dar și convergența pozițiilor AJC și ale Departamentului de Stat – din mandatul Obama, în ceea ce privește politica externă a SUA. Atât Victoria Nuland cât și soțul ei, Robert Kagan, au susținut-o deschis pe Hillary Clinton la ultimele alegeri.

Având în vedere toate acestea, este clar că având susținerea AJC, președintele Iohannis este o personalitate de luat în seamă de către președintele Trump, dar este clar că șeful statului român nu face parte dintre aliații politici ai actualei administrații americane.

Premiul pe care-l va primi președintele Iohannis, „Light Unto the Nations”, a mai fost primit printre alții de către Angela Merkel, fostul președinte american Bill Clinton sau fostul președinte francez Nicolas Sarkozy. Denumirea provine dintr-o expresie folosită de profetul Isaia în Vechiul Testament, la capitolul 49, paragraful 6 și este tradusă prin „Lumina popoarelor”.