Vezi lista scurtă a neșcolarizaților care trag sforile în România

Valer Marian: Un tâmplar care a ajuns Ministru de Interne ! Vezi lista scurtă a neșcolarizaților care trag sforile în România

Fostul senator Valer Marian arată care sunt cazurile politicienilor neșcolarizați, dar care sunt cunoscuți ca făcând parte din ”camarila” care trasează destinul României.

Exemple sugestive în acest sens sunt fostul ministru al Administrației și Internelor din guvernul Boc, Traian Igaș (2010-2012), anterior liderul grupului PDL din Senatul României, fostul consilier prezidențial și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea (2009-2012), fostul președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase  (2008-2012), fostul ministru al Economiei din guvernul Ungureanu, Lucian Bode (2012), sau fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea (2005-2017), fostul șef operativ al SIE, generalul Silviu Predoiu (2005-2018), fostul șef al serviciului secret al Ministerului Administrației și Internelor, comisarul șef Gheorghe Cristian Latcău (2010-2012), directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu (din 2005 până în prezent), fostul președinte al Curții Constitutionale, Augustin Zegrean (2010-2016) și fostul secretar general și președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu (2008-2015).

Cazul cel mai elocvent este al fostului ministru de interne Traian Igaș, pe care președintele Traian Băsescu l-a elogiat la învestire prezentându-l drept „un tânăr jurist, care știe carte”, deși acesta a absolvit cu dificultate, la seral, repetând un an, un liceu industrial de prelucrare a lemnului, la vârsta de 24 de ani, obținând calificarea de tâmplar, și a absolvit, de la distanță, la vârsta de 35 de ani, Facultatea de Drept din cadrul contestatei Universități de Vest Vasile Goldiș din Arad, care are reputația de fabrica de diplome, cu o medie generala submediocra (6,25, oricum mai mare decât a lui Laurei Codruța Koveși care a luat licența cu 6,00)). Elena Udrea și Roberta Anastase au absolvit studii superioare juridice, dar au făcut mai mult pe manechinele în facultate. Lucian Bode a absolvit, în condiții dubioase, o facultate obscură de electrotehnică din Oradea, pe care a urmat-o la fără frecvență, în perioada în care era angajat la Electrica Zalău, ca șef al unei echipe de electricieni cățăratori pe stâlpi de curent electric.


Repetentul Coldea, codașul Predoiu și agramatul Pahonțu

Temutul și longevivul general Florian Coldea a absolvit destul de modest Liceul industrial nr. 11 din Arad (denumit și Liceul de petrol și gaze), a rămas repetent la Institutul Politehnic din Timișoara și a urmat ulterior Academia Naționala de Informații, la care a repetat ultimul an. Generalul Silviu Predoiu a intrat și a absolvit cu greu, printre ultimii din promoție, Facultatea de Geologie-Geografie din cadrul Universității București, beneficiind de ajutorul tatălui său, care era în perioada respectiva șeful Serviciului de Contrainformații din cadrul Inspectoratului General al Miliției. Comisarul șef Gheorghe Cristian Latcău a absolvit cu dificultate un liceu industrial din Zalău și și-a început cariera în poliție în calitate de șofer, după care a devenit subofițer respectiv ofițer de poliție. S-a lăudat colegilor de serviciu că ar fi absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, dar, solicitând relații de la această universitate în 2012, mi s-a răspuns că Gheorghe Cristian Latcău nu a absolvit aceasta facultate. Latcău nu și-a publicat CV-ul pe site-ul oficial al serviciului secret al Ministerului Administrației și Internelor în perioada în care a fost șeful acestuia.

Generalul Lucian Pahonțu, numit șef al SPP de Traian Băsescu și menținut de președintele Klaus Iohannis, a absolvit o școală de ofițeri, dar are mari probleme cu scrierea și cu vorbirea. Un general în rezerva mi-a mărturisit că , în perioada în care i-a fost comandant de pluton lui Pahonțu, acesta îl ruga să-i scrie scrisorile de răspuns la scrisorile primite de la părinții săi. Un fost șef al Corpului de control al ministrului de interne mi-a relatat că, după un control efectuat la comandamentul central al Jandarmeriei Române, i-a solicitat generalului Pahonțu, care era șeful acestei instituții în perioada respectivă, să dea o notă explicativă, iar acesta a scris cu greu, cu multă sudoare, o notă de o pagină, care conținea vreo 14 greșeli gramaticale. Spre finalul ultimului meu mandat de senator, mi-a arătat ultima declarație de avere a șefului SPP, care avea 4 greșeli gramaticale, deși o astfel de declarație conține puține cuvinte, preponderente fiind cifrele. Ca fost profesor, președintele Iohannis se poate și ne poate edifica aspra lacunelor gramaticale ale principalului său păzitor pământean, supunându-l pe acesta unei probe de dictare.

Un jurist de aprozar la Curtea Constituțională

Augustin Zegrean, numit judecător la Curtea Constituțională de ex-președintele Traian Băsescu și ales președinte al acestei instituții în 2010, cu sprijinul președintelui jucător, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la fără frecvență și cu o medie mediocră, dovadă în acest sens fiind faptul că, timp de 8 ani, a fost angajat doar jurisconsult la două întreprinderi de stat din Bistrița (Baza Județeană de Aprovizionare Tehnico-Materială, respectiv Intreprinderea de Rețele Electrice).

În 1990 a devenit avocat în Baroul Bistrița-Năsăud și în același an a intrat în politică, fiind senator FSN ăn perioada 1990-1992 și deputat PDL în perioada 2004-2007, rezultând că a fost coleg de partid cu Traian Băsescu vreme de un deceniu și jumătate. Un rol important în propulsarea lui Zegrean la Curtea Constituțională l-a avut longevivul și influentul deputat bistrițean Ioan Oltean, cu care a fost coleg de facultate și de tinerețe jurisconsultă, devenit în perioada respectiva secretar general-adjunct, respectiv secretar general al PDL. Culmea ironiei este că fostul președinte al Curții Constituționale, considerat încă de unii un fel de guru în domeniu, deși după o experiență de aproape un deceniu la instanța constituțională nu a depășit nivelul unui limbaj juridic de aprozar, a avut în facultate problemele cele mai serioase cu examenul de drept constituțional, pe care l-a susținut în fața eminentului și exigentului profesor Ioan Deleanu. Spre deosebire de predecesorii săi, Zegrean nu are doctorat în drept, nu are carieră universitară și nu are nicio operă juridică, arată fostul senator Valer Marian.