.Material primit pe E mail

*

Pantofii de pe Faleza Dunării

de la Budapesta

 

Pe malurile Dunării, în Budapesta, la aproximativ 300 de metri de clădirea Parlamentului ungar, se află şaizeci de perechi de pantofi vechi, ruginiţi, făcuţi din fier şi prinşi de digul de piatră.

 

Pantofii au diferite forme, stiluri şi dimensiuni – pantofi pentru bărbaţi, pantofi pentru femei, pantofi pentru copii.

 

Sunt aşezaţi la marginea apei, împrăştiaţi şi abandonaţi.

În spatele ansamblului sculptural se află o piatră mare de 40 de metri lungime şi 70 de centrimetri înălţime, pe care, în trei locuri, se află câte o placă turnată din fier cu următorul text în limba maghiară, engleză şi ebraică: “În memoria victimelor împuşcate la Dunăre de către miliţienii Partidului Crucilor cu Săgeţi în 1944-1945. Ridicat 16 aprilie 2005″.

 

 

Cunoscută sub numele de “Pantofii de pe Faleza Dunării”, sculptura, conceptualizată de regizorul de film Can Togay şi sculptată de Gyula Pauer, serveşte ca memorial şi monument al evreilor maghiari care, în iarna 1944-1945, au fost împuşcaţi pe malurile Dunării de către membrii Partidului Crucilor cu Săgeţi.

 

 

În martie 1944, Wehrmacht-ul german a invadat Ungaria şi a adus la putere pe Ferenc Szálasi şi partidul acestuia, fascist şi violent antisemit, Partidul Crucilor cu Săgeţi. Curând, miliţienii Crucilor cu Săgeţi au început să jefuească oraşul şi mii de evrei au fost ucişi.

 

 

Frecvent, grupuri întregi erau aliniate pe malurile Dunării, li se ordona să-şi scoată pantofii şi erau împuşcaţi, astfel încât trupurile cădeau în râu.

Fiind un produs de valoare în timpul celui de-al doilea război mondial, se dădea comanda ca pantofii să fie lăsaţi în urmă, astfel încât puteau fi adunaţi şi comercializaţi pe piaţa neagră.

“Pantofii de pe Faleza Dunării” reprezintă, astăzi, unul dintre cele mai emoţionante memoriale ale holocaustului din Budapesta.

 

Oamenii care îl vizitează aprind lumânări sau lasă în urmă flori, plasându-le într-un anumit pantof care îi emoţionează sau le aduce aminte de cineva.

(Text: dozadebine.ro, Foto: flickr.com)